Florin Iordache, Timmermans și „războiul”

Preşedintele Comisiei speciale pentru legislația în justiție, Florin Iordache, a transmis, joi, la finalul întâlnirii cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, ce i-a spus oficialului.

„Am finalizat întâlnirea cu domnul prim-vicepreşedinte Frans Timmermans. Eu cred că a fost o întâlnire bună în care prin luările de cuvânt am făcut o serie de precizări. Am precizat că Deciziile Curţii sunt general obligatorii şi în ceea ce priveşte legile justiţiei vom pune în concordanţă cele trei legi cu Deciziile Curţii”, a declarat deputatul PSD.

Parlamentul, Guvernul şi celelate instituţii vor face eforturile necesare pentru ridicarea MCV, l-a asigurat Iordache pe Frans Timmermans.

„În ceea ce priveşte MCV vom depune toate eforturile, toţi cei care suntem implicaţi de la Parlament, Guvern sau alte instituţii, astfel încât acele observaţii care au fost cuprinse în ultimul raport în acest an să poată să fie finalizate şi să închidem MCV”, a mai afirmat deputatul PSD.

Potrivit lui Florin Iordache, prin acest dialog cu oficialul UE au fort lămurite „disfuncţionalităţile” care au apărut în spaţiul public.

„Cred că prin acest dialog toate acele observaţii sau disfuncţionalităţi care apăruseră în spaţiul public au fost lămurite. Nu s-a intrat foarte mult în detaliu”, a spus deputatul PSD, afirmând că printr-un dialog permanent „toate nelămuririle” se vor finaliza în perioada următoare.

Florin Iordache a relatat totodată că Frans Timmermans a afirmat că nu trebuie să existe un război între Parlament şi sistemul judiciar, deputatul PSD spunându-i acestuia că aleşii îşi doresc „o reală independenţă a justiţiei”, obiectiv atins prin modificările adoptate.

„S-a spus că nu trebuie să existe un război pentru că percepţia publică a fost că există un război între Parlament şi sistemul judiciar. În luările de cuvânt ale mele şi ale colegilor mei s-a precizat foarte clar că atât timp cât cele mai importante modificări la cele trei legi (ale justiţiei-n.r.) au venit fie din partea CSM, fie din partea asociaţiilor profesionale, nu ne dorim în niciun caz un război între Parlament şi sistemul judiciar”, a declarat Iordache, solicitat să comenteze afirmaţia pe care oficialul european a făcut-o în cadrul întâlnirii, potrivit căreia nu trebuie să existe un război între Parlament şi sistemul judiciar.

Florin Iordache a afirmat că prin modificările aduse legilor justiţiei s-au creat premisele pentru „o independenţă reală a sistemului judiciar”.

„În acelaşi timp, datorită acelor amendamente care au venit din partea asociaţiilor profesionale ne dorim în primul rând o reală independenţă a justiţiei şi un neamestec al politicului. Tocmai prin modificările pe care noi le-am făcut nu există un amestec al politicului şi sunt create toate premisele pentru o independenţă reală a sistemului”, a spus Iordache.

Iordache a spus că nu există îngrijorări privind statul de drept din România.

„Fără îndoială nu există îngrijorări. Răspunsul dumnealui probabil în va da în conferinţa de presă. Noi am venit cu toate argumentele pentru a arătat că statul de drept nu este afectat şi prin tot ceea ce s-a întâmpat în Parlament nu am făcut decât să redăm justiţiei locul său şi independenţa justiţiei este reală, nu numai declarativă. Atât timp cât politicul nu intervine în niciun fel în sistemul judiciar acesta este marele câştig al acestor legii”, a răspuns Iordache, întrebat dacă l-a convins pe Timmermans că statul de drept nu este atacat în România.

Demersurile Parlamentului au fost gresit înţelese la Bruxeles din cauza „lispei de comunicare”, a spus deputatul PSD.

„A fost o lipsă de comunicare. (…) Dacă sunt foarte bine informaţi (la Bruxelles-n.r.) asta nu înseamnă că prin lipsa de comunicare sau o comunicare reală, în timp real, nu s-au putut strecura disfuncţionalităţi. Toate acele modificări care au suscitat nemulţumire au fost eliminate, iar ceea ce avem noi de făcut, nu numai la aceste legi, este ca legislaţia să fie în concordanţă cu cea europeană, cu Directivele, cu Hotărârile CEDO”, a răspuns Iordache, întrebat de ce demersurile Parlamentului au fost înţelese greşit la Bruxelles, în condiţiile în care oficialii europeni sunt bine informaţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. Hi, hi, hi , priviti poza , e si el surprins cum l-a rasturnat caruta drept in fata lui Timmermans sa-i explice ce” MCV” pregateste pentru CCR , pare asa inocent si receptiv de-i vine lui Timmermans sa-l ia aghiotant la Bruxelles !

    • Ce ne pasa atata de MCV? Ei vorbeste, ei aude, vorba aia. Daca nu vorbeste corect, atunci nu mai trebuie bagati in seama, nu avem nevoie de indicatii distructive date la comanda.Si fata care e ambasador al CE la Bucuresti,aia cu trunchierile, mai e p-acolosa?

  2. Dspre acele propuneri care perit alesilor locali ,ministri,personal de rang inalt din structurile guvernamentale sa fie absolviti de daunele pe care le prvoaca prin comportamentul lor(calificate ca neglijenta in serviciu) si care sunt mai mici de 200.000 Euo sau despre modul in care PPSD incearca sa-si subordoneze justitia a spus ceva domnul ORDONANTA 13?

  3. Romanii trebuie sa-si invinga spaimele, sa-si i-a soarta in maini si sa dea cu azvarlita cu aceasta mafie care a cuprins si subjuga Romania. !9 mld de euro sunt banii pe care Romania ii pierde anual prin fapte de coruptie si asimilate coruptiei. Cu acesta suma de bani uriasa pensiile s-ar tripla. Alta solutie nu este, suntem sclavii unor borfasi care fac ce vor, ca pot, suntem noi lasi. ne mint si ne prostesc permanent. Deputatul mitraliera ne mitraliaza din toate pozitiile, dragnea ne face din toate pozitiile, toti ne mint, ne manipuleaza, ne duc cu presul, guvernanti, parlamentari. Arata spre occident si afirma ca nu acceptam lectii de democratie, va prostesc si mint, isi bat joc de romani. Asta pentru ca pot, romanu-i las si pune botul la toate manipularile borfasilor. Romanu-i prost si las si sta capra la borfasi ”
    Însă Hoții-s chiar din Țara
    Trădători la cei de-afară!
    Doamne Iartă-i! Ești în Drept!
    Însă Du-i hăt în deșert!
    Doamne, Dă-i la Neam unire
    Și Dă-i demnă cârmuire.
    Că-i prea mult blajin și laș
    Și supus stă la borfași!
    O Neam românesc din Daci
    Nu mai cerși doar pozmaci
    Ci Ridică-te creștin
    Ca să scapi de cel Hain!” Goga

  4. Nu există un război între Parlament şi sistemul judiciar. Razboiul e intre sistemul judiciar si popor, mai exact intre procuratura si popor. Ultimul sondaj care arata ca 80% dintre romani nu au incredere in procurori e revelator. Cauza fiind ca procuratura si serviciile au fost scapate de sub control democratic si au intrat in lupta politica. Ca urnare au inceput sa aiba adversari politici si au inceput sa-i elimine cu mijloacele specifice functiei. Rolul parlamentului, ca reprezentant al poporului, e sa-i readuca sub control democratic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.