FMI rămâne fără bani

Senatori republicani din Statele Unite au introdus vineri o propunere de lege în vederea suprimării celor 100 de miliarde de dolari pe care Washingtonul i-a pus la dispoziţia Fondului Monetar Internaţioonal (FMI) pentru a creşte resursele acestuia.

„A forţa contribuabilii să salveze state providenţiale burtoase din Europa este nerezonabil şi imoral”, a afirmat într-un comunicat unul dintre cei 26 de senatori care susţin propunerea, Tom Coburn.

Legea „No More IMF Bailouts Act” ar abroga dispoziţia bugetară votată în 2009 care a permis SUA să contribuie parţial la resursele de împrumut ale FMI cu 100 de miliarde de dolari şi la creşterea capitalului său cu opt miliarde.

Aceasta ar constrânge administraţia americană să se opună acordării de fonduri de la FMI către o ţară din Uniunea Europeană. Statele Unite deţin drept de veto în cadrul FMI.

„Ajutoarele nu rezolvă crizele bugetare, ele le agravează”, a apreciat un alt senator, Jim DeMint.

Această dispoziţie nu are nici o şansă să fie promulgată, deoarece chiar dacă ar fi votată de cele două Camere ale Congresului, preşedintele Barack Obama şi-ar exercita dreptul de veto.

Executivul nu a utilizat niciodată o dispoziţie a legii de reformare a regulilor financiare din 2010 care îl obligă să se opună acordării de fonduri de la FMI unei ţări a cărei datorie publică nu este viabilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.