Fosţii ofiţeri NATO concep scenariul unui război în Siria

Un raid al aviaţiei NATO care să lovească armata siriană este posibil din punct de vedere tehnic, numai că aceasta ar putea înrăutăţi şi mai mult situaţia internă, a declarat pentru Jane’s Defence fostul comandant al aviaţiei franceze, Jean Rannou.

„Orice lovitură dată Siriei ar fi una dată în întuneric, în speranţa că armata siriană astfel atacată s-ar întoarce împotriva regimului. Dar dacă aceasta nu s-ar întâmpla? Nu s-a întâmplat în cazul lui Saddam sau al lui Gaddafi”, spune Robert Baer, fost ofiţer al spionajului american în Siria.

Statele NATO ar trebui să depisteze prin satelit bazele antiaeriene ale armatei siriene şi la câteva zile să lanseze un atac mult mai masiv decât cel asupra Libiei. Avioanele ar trebui să decoleze de pe baza aeriană britanică din Cipru şi să bombardeze Siria timp de 48 de ore, pentru a distruge rachetele siriene sol-aer şi avioanele de vânătoare. După aceasta, aviaţia NATO ar putea bombarda bazele infanteriei siriene.

Forţele aeriene siriene au 60 de avioane ruseşti MIG-29 operaţionale. Mai există 120 de MIG-uri 21, 60 de MIG-uri 23 BN, 50 Suhoi 24MK, însă acestea sunt depăşite tehnologic. Cele mai de temit sunt rachetele ruseşti sol-aer SA-17, care nu pot fi observate pe radar de către piloţi decât cu puţin timp înaintea lansării. Israelul a reuşit să neutralizeze aceste rachete printr-un atac cibernetic, înaintea unui raid din 2007, însă nu se ştie daca Statul Evreu ar împărtăşi secretele sale cu ţările NATO, scrie Euobserver.

Siria mai deţine rachete SA-18, produse în Rusia şi Belarus, însă acestea au o raza de acţiune care nu pune în pericol decât elicopterele. Cât despre cele 30 de tunuri antiaeriene ruseşti Panţir-S1, se presupune că acestea se află în Iranul vecin. Regimul al-Assad se mai poate baza pe rachete Scud care au focoase convenţionale, dar şi chimice şi care ar putea fi foosite împotriva Israelului, în cazul unei intervenţii occidentale. Siria ar putea miza şi pe ajutorul organizaţiilor Hezbollah şi Hamas, care pot ataca Israelul.

„Nu vad probleme de natură militară. Siria nn are o apărare care sa poata rezista sistemelor occidentale…dar va fi mai riscant decât în Libia. Va fi o operaţiune de anvergură”, spune Rannou.

Însă pentru ca o asemenea operaţiune să fie posibila, este nevoie cel puţin de abţinerea Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU la votul rezoluţiei care care să-i ofere legitimitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.