Franța, îndemn adresat Rusiei privind conflictul din Siria

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, a îndemnat Rusia să se alăture eforturilor pentru soluționarea politică a conflictului din Siria, după ce SUA, Franța și Marea Britanie au lansat atacuri împotriva regimului de la Damasc ca urmare a atacului chimic din Duma,potrivit Associated Press.

În cadrul unui interviu publicat duminică de cotidianul Journal du Dimanche, ministrul francez de Externe a transmis Rusiei că ”ar trebui să ne unim eforturile pentru promovarea unui proces politic menit să pună capăt crizei siriene”.

Le Drian a precizat că Parisul a purtat cu regularitate dialoguri cu Rusia, chiar și în contextul tensiunilor dintre Moscova și Occident.

O alianţă formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat, sâmbătă dimineaţă (ora 4.00 în România), un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc. Anunţul bombardamentului a venit de la președintele SUA, Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor „bombardamente punctuale” asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale „dictatorului” Bashar al-Assad. Preşedintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum şi Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

5 Comentarii

  1. in intalnirea avuta cu Teodor Melescanu, ministrul nostru de externe a sustinut necesitatea crearii unei comisii care sa ancheteze cazul in timp ce omologul francez a vorbit despre bombardamente! intai bombardam si apoi cream cadrul institutional de analiza a problemei? iar daca bomdardamentele au fost atat de eficace, de ce mai trebuie solicitarea legata de alaturarea Rusiei? cheia raspunsului este afirmatia *promovarea unui proces politic care sa puna capat crizei siriene*!. Pai, Assad, cu ajutorul Rusiei a castigat razboiul! despre ce proces politic mai poate fi vorba? nu cumva faptul ca Assad a castigat razboiul consfinteste prezenta Rusiei in acel loc, in detrimenul occidentalilor! iar daca SUA se retrage peste 6 luni, asa cum a promis presedintele, asta nu inseamna recunoastere pierderii unei carti care s-a jucat acolo? sa vedem ce vor spune expertii internationali? banuiala mea este ca vor confirma intoxicarea, dar nu vor putea spune cine a facut-o!

  2. Ie-te ,.. franțuzul,. Dar el oare ințelege ceea ce se petrece in jurul său.. Sau ințelege cele ce i-au zis rușii și lui,.. Poate digera, poate reacționa singu, ca francez patriot, la replica rusă ?? Sigur că nu, doar e și el o sculă bleagp profitoare.

  3. Pardon ! Mister le Drihan îsi închipuie ca, daca intoxica, raspândeste ura si bombardeaza, alaturi de americani, o tara alta data prospera si, în paranteza fie spus, unul din leaganele umanitatii, în scopul dislocarii administratiei legale, are sa si-aiba loc la tratativele de pace deja initiate de Rusia si Turcia si care demult, deja, au loc la Astana, cu reprezentantii atât ai puterii, cât si ai „opozitiei” la regimul sirian, si la reconstructia Siriei (care-ar fi miza Frantei). Ori, le Drihan = unul din aia care, alaturi de Juppé, Kouchner, Fabius, ultimii doi, tot socialisti, au distrus Ministerul francez de Externe, „introducând” bombardamentele, în locul negocierilor, si-n caz de nereusita, batjocura, ironia, dispretul si sanctiunile (a se vedea si Hollande, odios pe care sinistrul l-a slujit, si pe ala, cu pasiune, nu numai pe Macron …) @Constantin Dutu : în Siria nu s-a comis nici un „atac chimic”, asa-zisa „opozitie” saudito-quatar-iota pune-n scena secvente îndelung repetate, pe care le si anunta la radio, cu voce tare, „mâine o sa va prezentam pe viu secvente dintr-un atac chimic savârsit de fortele pro-Assad…”, cu contururile gurii grimate, fara masti si salopete de protectie, fara mânusi… ca la Porton Down, ce mai, în cazul „otravirii” lui Skripal; bibliografie, fiola lui Colin Powell la ONU … @Mariuta : bine-nteles ca Rusia ramâne în Siria, si pe coastele Siriei, unde si are baze militare. Si bine-nteles ca, desi a anuntat ca se retrage, Trump a fost recadrat de „SUA profunde” (care i-au impus si bombardamentul de opereta din 13/14 aprilie), si c-americanii vor ramâne si ei, în baza lor din apropierea bazelor ruse … sa plângi de duiosia-n care se nasc prietenii, si mai multe, nu …

  4. Individul asta intelege ceva din ce i se intampla!? Pai dupa ce ( simbolic) a trimis cateva rachete nu se stie unde, sperand ca asa isi va recastiga Franta prestigiul pierdut de mult de mare putere, acum vine si il invita pe Putin sa „se alature eforturilor de pace in Siria” !?…cata ipocrizie ieftina! Pai musiu , uite ca mutti nu a trimis nici un avion sa bombardeze Siria!!! De ce!? Pai pt ca stie sa isi joace mai bine cartile decat voi si little britain…Doar un razboi nu tine la nesfarsit…apoi mutti se poate prezenta cu ceva de oferit…contracost biensur….iar Franta va ramane de caruta…mai bine v-ati ocupa de problemele voastre interne…ca aveti destule…

  5. De la o vreme vestul a inceput sa practice intentionat o strategie de ruptura totala intre vorbe si fapte. Bombardeaza o tara si in acelasi timp vorbesc mieros ca nu doresc decat pacea. Nu mai poti sa ai nici o incredere in ei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.