Fraudă și corupție în lupta contra încălzirii climei

Financial Times a intrat în posesia unui proiect de raport de audit al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) care arată că în cadrul Facilității pentru Mediul Global (FMG) se înregistrează „fraude și corupție”.

În raport se vorbește despre ”declarații financiare false”. ”Auditorii au identificat probleme care ar putea compromite atingerea obiectivelor entității verificate”, se arată în raport.

FMG poate opera independent din punct de vedere financiar. Este o organizație înființată înaintea summitului pentru mediu de la Rio de Janeiro, din 1992. Este formată din reprezentanți ai 184 de state, alături de instituții internaționale și o mulțime de ONG-uri de mediu. Își propune să lupte împotriva despăduririlor, a poluării și pentru conservarea speciilor. În ultimii ani, FMG a oferit peste 21 de miliarde de dolari pentru programe din 170 de țări. Din aceasta sumă, 7 miliarde de dolari au venit de la UNDP, organizația care acum a cerut auditul menționat anterior.

Auditul acoperă anii 2018 si 2019. Țările donatoare și-au manifestat îngrijorarea față de modul în care au fost cheltuiți banii în acest interval. În 2019, revista Foreign Policy a publicat un raport despre cheltuirea banilor FMG în Rusia. Atunci, țări donatoare precum SUA, Japonia, Australia și Franța au cerut un audit independent al proiectelor din Rusia. UNDP a ținut să precizeze că 1,4% din banii oferiți FMG au fost pierduți în urma unor acte de corupție și frauda.

Nu sunt singurele fraude care afectează programele ONU împotriva schimbării climatice. În august, Financial Times scria că Green Climate Fund din Coreea de Sud, un fond susținut tot de ONU, se confruntă cu acuzații de fraudă. Fondul din Coreea de Sud este cea mai mare organizație financiară din lume care se ocupă de combaterea încălzirii climei, scrie FT.

”Cuvintele climă și corupție sunt văzute ca venind din două lumi diferite, însă aceste doua lumi se intersectează”, a spune Brice Bohmer, de la Transparency International.

O persoană familiarizată cu problemele din cadrul PNUD și FMG a declarat pentru Financial Times, sub protecția anonimatului: ”Nimeni nu este tras la răspundere; nimeni nu e responsabil. UNDP iese singur din încurcătură. Aceste fonduri sunt destinate celor mai săraci dintre săraci… cum pot decide donatorii FMG să suspende finanțarea?”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

14 Comentarii

  1. De prin 2017 scriu despre aceste manipulari cu incalzirea globala si poluare! Iaca, se dovedesc toate racnetele a fi frauda si orice dar nu ceva bun pentru tot globul! Va rog, cititi si va documentati daca nu aveti emisiuni live pep canale tv sa vedeti adevarul, inainte de a hotara ceva! Nu intrati pe fentele aruncate intentionat! De aici vad orice canal din orice tara si pot lua o hotarare personal! Nu e bascalie!

  2. Banuiam eu … de fapt eram sigur ca aia mica, care chiulea de la scoala si statea pe jos „cu miloaga” la iesirea din metrou, Greta parca, sigur n-a declarat cistigurile la fisc ! …

  3. Cred ca mai corect ar fi: încălzirea gloabelor globaliste.
    Ps. Pământul cand ajunge la saturație e capabil sa-si faca singur curățenie. Neavând sentimente va face cu oamenii exact ce a facut cu dinozaurii.
    Ps. O planetă curăță e un pretext de o nouă ordine mondială. Cand marii indiustriasi au inceput sa produca îmbrăcăminte sintetică au declarat cânepă si inul plante halucinogene. Despre relația dintre masinile pe hidrocarburi si cele electrice, ce sa mai vorbim. Totul e un joc economic, din care unii trebuie sala de învingători si altii învinși.

  4. Nu prea contează temperarura nu mai sunt precipitații, lipsa ploilor și pe vreme rece e aproape la fel de păguboasă pentru agricultură, domeniul energetic, economie în general, natură, mediu ca și canicula prelungită toamna târziu.

    În România s-au tăiat păduri în ultimii zeci de ani cât nu s-au tăiat într-o sută. UE nu bagă niciun infrigement.
    Se cheltuie pe ONG-uri miliarde de dolari, fantasmagorii dar nu fac nimic concret, de fapt e politic și atât.

  5. In Japonia mor mai multi tineri pe luna din cauza sinuciderilor decat din cauza covidului.
    Cauza…distrugerea naturii…orase supra aglomerate…constructii stresante de otzel si beton, zgomote de trenuri suspendate, poluare, si lipsa soarelui a copacilor a naturii…o mancare artificiala cu multe chimicale si conservanti.
    Nu vrem ca Romania sa fie asa.
    Preferam muntii verzi netaiati de austriecii lui Joianis.

  6. @JOS JOHANIS
    Chiar daca Iohannis are prieteni austrieci, pe austriecii care taie padurile i-a adus Adrian Nastase. Tot el a dat pomana practic austriecilor si banca BCR, o banca de stat gigant pentru Romania care a intrat datorita lui Adrian Nastase in posesia austriecilor, alaturi de Petrom, daruita tot de Adrian Nastase. Iohannis nu a avut nici o tangenta cu potlogariile PSD facute cu austriecii.

  7. JOS IOHANNIS !

    CER SUSPENDAREA UZRGENTA A LUI IOHANNIS,DISTRUGATORUL ROMANIEI !

  8. „INCALZIREA CLIMEI” SAU MAI NOU „SCHIMBAREA CLIMEI” ALTE FUMIGENE DE PROSTIT SI CONSTRANS NATIA #CORPORATE SPALATA PE CREIERI!

  9. Puzderei de ONG-uri de „mediu” defrișarile continuă accelerat în plandemie.

  10. GuWernul Meu prin ministrul mediului Costel Alexe despre explozia defrișarilor în starea de urgență populația arestată la domiciliu de Grupul de Comunicare Strategică al lui Iohannis, a declarat că nu există FakeNews deși erau filmate camioanele cu lemne care treceau necontenit de pe munți, filmați cu dronele defrișatorii au trecut la agresiuni fizice. Ministrul PNL al mediului aceiași minciună cu FakeNews și atacuri împotriva PNL. Pentru defrișători n-a existat lockdown nici măcar concediu, au lucrat fulltime peste program. Proștii stateau supraveghiați în case de armată, jandarmerie și poliție, pe defrișatori așa zisele instituții de forță îi săreau cu vederea în mod discriminatoriu. Și pe Iohannis NU l-a interesat, l-a durut undeva.

  11. Joiannis mincinos ordinar, mincinos mai mare și decât Ponta, a reușit să prostească atâția.

  12. „Ce nu sufera de o lipsa, nu are contrariu (contrariul, ca „defectiv” in fiinta are intelesul ca fiecare dintre entitati are tendinta de a o desfiinta pe cealalta) si ce nu are nevoie de altceva, decat de sine, nu are contrariu.” – Grete Tartler – Intelepciunea araba.

  13. @@Jupanul
    Se fura „ca in codru” de cand taranistul Vasile Lupu a dat legea restiturii padurilor, votata evident intr-o veselie si de PSD sau cum s-o fi numit la ora aia. Padurile, resursele minerale sau de petrol, marile terenuri agricole si apele ar fi trebuit sa ramana in proprietatea exclusiva a statului si aparate de stat. Toti cei care s-au perindat pe la putere au furat cat au putut, dar PSD a furat cel mai mult fiind cei mai numeros partid si pentru ca a stat la putere aproape permanent, daca nu la guvern atunci in teritoriu si parlament. Ca moralitate nici un partid nu s-a distins ca fiind deosebit sau animat de sentimente patriotice, toti sunt o apa si un pamant, au furat toti atat cat au reusit. Acum USR avand in spate organizatiile lui Soros care i-a finantat si pregatit spera sa ajunga la putere si sa ne globalizeze si pe noi sub conducerea unor autointitulate „elite” precum Soros, in realitate niste gangsteri asasini cu o moralitate mai intunecata si decat cea a mafiei traditionale.

  14. Daca doar 1.4% din bani au fost palmati, atunci este foarte bine, procentul fiind foarte mic, practic neglijabil. Macar sa se fi folosit in mod eficient restul de 98.6%, dar nu cred.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.