Gala debutanților în teatru

Ieri după-amiază a început aventura galei Hop, la 20 de ani de la prima serie dedicată celor mai tineri actori din România. Organizatorii i-au adunat în sala de spectacole a complexului Vox Maris Costineşti pe finaliști și au început să transmită live pe Internet. Evenimentul își asumă promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic, de stat şi particular.

Pentru premiile galei vor concura 21 de tineri artiști. Juriul care va hotărî unde se duc distincțiile este alcătuit anul acesta din Zsolt Bógdan (actor), Mihai Măniuţiu (regizor), Ana-Ioana Macaria (actriţă), Ada Solomon (producător) și Alexandru Voicu (actor, câștigătorul Premiului „Ştefan Iordache“, ediţia 2016). Joi, 7 septembrie, de la ora 20.00 este programată Gala de decernare a premiilor, ce marchează cei 20 de ani de la primul eveniment Hop.

Când premiul era director

„1 septembrie 1998. O zi provocatoare pentru tinerii actori care deschideau porţile încăpătoare ale generosului HOP. Era prima ediţie a unui eveniment frumos cu şi despre actori tineri, liberi… O ediţie care a dat teatrului românesc nume celebre azi: Pavel Bartoş, Ada Milea, Dan Tudor, Dana Voicu“, își amintesc organizatorii. Cele 5 zile de concurs de la Costinești se încheie cu stabilirea laureaților pentru Premiul „Ştefan Iordache“ – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor – HOP, dar și distincții la secţiunea individual (Premiul pentru cel mai bun actor și Premiul pentru cea mai bună actriţă) și la secţiunea grup (Premiul „Cornel Todea“ pentru cea mai bună trupă de actori și Premiul „Sică Alexandrescu“, un premiu special al juriului acordat începând cu a V-a ediţie).

Regizorul Cornel Todea, vreme de 15 ani directorul artistic al Galei, spunea că evenimentul este o invitaţie „de a deveni martorii activi ai paşilor făcuţi de noua generaţie pe un drum străvechi, dar plin de mereu noi surprize.“

Agenția de citate

Fiecare ediție a galei a adus în centrul atenției actori aflați la primele secvențe ale carierei lor profesioniste în teatru. „HOP este mămica actoraşilor“, spune Marian Olteanu, participant în 2016. Cu un an mai devreme, Nicoleta Marica găsea că „HOP e un mic virus care ţi se instalează în corp imediat după terminarea facultăţii. HOP e o mică febră la început de carieră.“

Cea mai bună definiție a evenimentului poate că vine tot de la un participant. Selecționat în 2015, Adrian Loghin a descris cum decurg zilele Galei Hop: cred că e o combinaţie de muncă pe brânci cu show-uri şi petreceri“. Tema ediţiei aniversare a Galei HOP este: Singurătate – Suportabila singurătate a fiinţei la A.P. Cehov. „Eu sunt… exist… dar ca să pot profesa am nevoie de tine, cel ce mă privești… “, spune Miklós Bács, directorul artistic al galei Hop, prezentând încercarea organizatorilor de a funcționa ca o agenție pentru finaliștii din acest an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.