GCS ne lămurește cum e cu zona metropolitană și alte restricții

Ce restricții și ce amenzi vor fi în timpul stării de alertă, precum și câte persoane pot participa la evenimente familiale, ce înseamnă zona metropolitană, așa cum este denumită în lege, de luni, – sunt doar o parte din răspunsurile oferite de Grupul de Comunicare Strategică.

Cum se definește zona metropolitană în interiorul căreia cetățenii nu au nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a se deplasa ?
Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi). Totodată, se va considera zonă metropolitană Municipiul București și întreg teritoriul județului Ilfov.

Persoanele peste 65 de ani au vreo restricție de a ieși din casă sau vreun interval orar pe care trebuie să îl respecte?
Hotărârea CNSSU nr. 24 cu privire la declararea stării de alertă nu restricționează deplasarea persoanelor de peste 65 de ani. Acestea pot părăsi domiciliul în orice interval orar doresc. Rămâne însă valabilă recomandarea de a limita pe cât de mult posibil deplasările și de a evita locurile aglomerate mai ales pentru persoanele din categoriile vulnerabile pentru a reduce riscul infectării cu noul Coronavirus.

Declarația pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasării între localități poate fi scrisă și de mână ?
DA. Declarația pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasării între localități poate fi scrisă și de mână cu respectarea elementelor din formularul tip dat publicității. În cazul în care o nouă deplasare respectă același traseu menționat în declarația pe propria răspundere, atunci aceasta poate fi refolosită și în alte zile, tăind cu o linie data precizată inițial și completând noua dată aferentă zilei în care are loc deplasarea.

Vor fi sancționate persoanele care nu poartă mască ?
Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, potrivit anexei „Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU. Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) raportat la art.65 lit.h, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei.

Ce opțiune din declarația pe propria răspundere bifează un locuitor al zonei rurale care se deplasează în altă localitate pentru cumpărături la supermarket, farmacie sau pentru asigurarea unor bunuri pe care nu le poate achiziționa din sat/comună?
În situația în care cetățeanul se deplasează între localități din interiorul zonei metropolitane, nu are nevoie de declarație pe propria răspundere. Dacă asigurarea bunurilor necesare nu poate fi făcută în zona metropolitană, este nevoie de declarația pe propria răspundere, bifată la punctul 11 “alte motive justificate”.

Vor mai fi date amenzi pentru nerespectarea deciziilor autorităților cu privire la starea de alertă ?
Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) definește la Capitolul III „Răspunderi și sancțiuni”, art. 64-70 contravențiile și cuantumul amenzilor pentru nerespectarea actului normativ. De asemenea, polițiștii aplică legislația în vigoare. Scopul autorităților nu este de a sancționa cetățenii, ci de a limita răspândirea virusului COVID-19. În contextul trecerii la starea de alertă, polițiștii vor acționa în principal pentru îndrumarea cetățenilor cu privire la noile reguli.

Se redeschid sălile de lectură din biblioteci ?
Această variantă este în prezent în analiza autorităților, urmând ca o decizie să fie comunicată în perioada următoare. Activitățile bibliotecilor sunt permise în perioada stării de alertă, potrivit Hotărârii CNSSU nr.24 și anexei atașate, în condițiile respectării normelor de prevenție și protecție și cu respectarea recomandărilor INSP.

Se redeschid clinicile private ?
Clinicile private au avut în timpul stării de urgență și vor continua să aibă și în timpul stării de alertă același statut cu spitalele/clinicile de stat.

Dacă un cetățean trebuie să ajungă urgent la bancă în altă localitate, ce bifează pe declarația pe propria răspundere ?
În cazul în care tranzacția bancară nu poate fi efectuată on-line, deplasarea în afara localității se poate face în baza declarației pe propria răspundere, bifând punctul 11 – “alte motive justificate”.

Rămâne vreo interdicție valabilă după ora 22:00 ?
Interdicțiile emise prin hotărârea CNSSU sunt valabile indiferent de intervalul orar și nu sunt diferite pentru intervalul post 22.00.

Persoanele care vor sta în aceeași locuință cu cineva venit din afara țării vor trebui să intre și ele în izolare 14 zile ?
Potrivit Hotărârii CNSSU nr.24 și anexei atașate, pentru toate persoanele care au călătorit în străinătate și intră pe teritoriul României, se instituie măsura carantinării/izolării la domiciliu împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc. Există opțiunea carantinei instituționalizate pentru persoanele care au călătorit singure și care nu doresc să-și expună familia.

Câte persoane pot participa la evenimentele familiale cu număr limitat de persoane, opțiune care se regăsește la punctul numărul 9 în declarația pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasărilor între localități ?
Dacă evenimentul familial implică o slujbă religioasă în interiorul bisericii (ex: nuntă, botez, înmormântare), numărul maxim de persoane care pot participa este de 16 (punctul 5 (2), lit. a din anexa „Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU). Dacă slujba se ține în curtea bisericii, numărul participanților NU este limitat, însă se vor respecta măsurile de prevenire și protecție stabilite. Pentru evenimentele familiale private (ex: aniversări, petreceri, reuniuni de pomenire etc.) desfășurate în spații închise, va fi avut în vedere același număr de persoane (maximum 16 persoane) cu respectarea normelor de igienă și pe cât de mult posibil respectarea distanței fizice.

În legea aprobată de Parlament există o prevedere care permite redeschiderea teraselor. Se deschid terasele în perioada stării de alertă ?
NU. Terasele rămân închise în perioada stării de alertă, potrivit Hotărârii nr. 24 a CNSSU și anexei atașate. Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) prevede la articolul 8, alin. 2 posibilitatea deschiderii teraselor, nu obligația.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. NECONSTITUTIONAL. INCALCAREA DREPTURILOR SI CONSTITUTIA ROMANIEI ! JAPCA !! NU EXISTA „OBLIGATIVITATE” ASUPRA CORPULUI MEU. FIECARE ORGANISM ESTE UNIC. NU POTI OBLIGA OAMENII SA POARTE MASTI INTRUCAT SUNT OAMENI CARE RESPIRA GREU SI ASA ! ESTE VORBA DESPRE AFECTIUNI CRONICE: RINITE, ALERGII, ASTM, BRONSITA CRONICA OBSTRUCTIVA, OAMENI CARE SUFERA DE LIPSA DE OXIGENARE A CREIERULUI SI IAU SI MEDICAMENTE PENTRU ASTA…ASTIA CHIAR SUNT IMBECILI PE BUNE ! MAI MULT, NU EXISTA OBLIGATIVITATE ASUPRA MASURARII TEMPERATURII FARA PERSONAL SPECIALIZAT SI ACORDUL PACIENTULUI ! ATAT TIMP CAT MAGAZINELE NU AU ASISTENTI MEDICALI LA INTRARE ALL DAY LONG NU VAD IN CE MASURA AR PUTEA CINEVA SA INTERZICA ACCESUL IN MAGAZIN. ESTE O INGRADIRE EVIDENTA A DREPTURILOR SI UN ABUZ ! VOR SA NE OBISNUIASCA CU „CITIREA” CIPPURILOR VIITOARE. ASTIA SE CRED IN CHINA ! CIOANIIIS BHAAA MASONULE ! NU SUNTEM BAAAHHH IN CHINA ! SI NICI LA AUSHWITZ BIRKENAU !

  2. @marin, tu ai fi de acord sa te infecteze o alta persoana, sa nu beneficiezi de asistenta medicala si… Dumnezeu cu mila?
    Sper ca n-ar trebui sa te revolti pentru ca ai fost infectat si ar trebui sa-ti duci crucea singur, fara interventia medicilor, deoarece asa cum scriai ”NU EXISTA „OBLIGATIVITATE” ASUPRA CORPULUI MEU.”
    Tu poti face tot ce vrei cu corpul tau dar FARA AJUTORUL MEDICILOR!
    Crezi ca am dreptate?

  3. CORONAVIRUS: Desi a luat inca de la inceput printre cele mai dure masuri, ROMANIA are CEL MAI MARE NUMAR DE MORTI la 1 milion de locuitori DINTRE TOATE TARILE DIN EST

    Iata lista cu numarul de morti la un milion de locuitori, la ora la care scriu acest articol, conform https://www.worldometers.info/coronavirus/

    In est:

    Romania 57

    Moldova 51

    Slovenia 50

    Estonia 47

    Macedonia 47

    Ungaria 46

    Bosnia Hertegovina 39

    Cehia 28

    Serbia 26

    Polonia 24

    Croatia 23

    Lituania 20

    Armenia 19

    Rusia 17

    Belarus 17 (n-au luat nici o masura iar bisericile au ramas deschise pentru credinciosi)

    Bulgaria 15 (bisericile au ramas deschise pentru credinciosi)

    Muntenegru 14

    Ucraina 11 (bisericile au ramas deschise pentru credinciosi)

    Albania 11

    Letonia 10

    Slovacia 5

    Azerbaijan 4

    Tajzikistan 4

    Georgia 3 (bisericile au ramas deschise pentru credinciosi)

    Kazakhstan 2

    Kyrgyzstan 2

    Estul sta extrem de bine comparativ cu vestul. Cateva exemple din Occident:

    Belgia 777 (locul 1 in lume)

    Spania 590

    Italia 525

    Marea Britanie 508

    Franta 422

    SUA 269

    Germania 96

    Nu stiu de ce estul sta mai bine decat vestul.

    In comparatie cu vestul, Romania sta bine. Comparativ cu estul, insa, Romania sta rau. Si cred ca noi trebuie sa se comparam cu tarile regiunii din care geografic facem parte, nu cu vestul.

    De ce suntem pe locul 1 in est, nu stiu, insa este cert ca masurile dure nu ne-au ajutat. Si nici nu cred ca aplicarea unor masuri si mai dure ne vor ajuta mai mult sa coboram de pe locul 1, din simplul motiv ca in celelalte tari din est numarul de morti nu va creste spectaculos, caci oricum numarul de morti zilnice la nivel mondial se afla in scadere. A se vedea graficul “Daily Deaths” de la:

    https://www.worldometers.info/coronavirus/worldwide-graphs/

  4. @Radu Humor, stam rau ptr ca in RO au intrat cel putin 1 mil. de migranti din zonele rosii (Franta, Spania, Germania, UK) cea ce in celalte tari estice nu s-a intamplat. Chiar si OMS a spus pe la inceputuri cand estimau inca, ca RO va avea o mortalitate mai mare datorita expunerii pe aceste tari.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.