Gellu Naum: Pe toate ni le-a dat partidul

„Lumină şi putere: Lumina pleoapelor noastre străvezii/ şi zîmbetul trecut de pe o gură pe alta, ca un sărut,/ şi haina care te fereşte de muşcătura iernii/ şi mâna prietenului care îţi caută mîna,/ aşa cum pasărea îşi caută cuibul,/ şi mîngîierea tatălui, ca pe un drept al vieţii/ caldă încredere în care te adăposteşti/ aşa cum se adăposteşte apa fluviului în matca sigură/ puterea de a nu fi singur în singurătate,/ puterea de-a iubi şi bucuria/ păstrată în adîncul ochilor, în adîncul inimii,/ şi puritatea frunţilor în ceasuri de noroi şi oboseală,/ şi atitudinea că oamenii se oglindesc în tine,/ iar chipurile oamenilor sînt oglinda ta,/ puterea de-a simţi, cînd te credeai o frunză în copacul toamnei,/ că eşti legat de oameni prin rădăcini statornice/ şi lampa luminînd prin ceaţă, către vis,/ pe toate ni le-a dat/ Partidul.” (Gellu Naum, „Lumină şi putere”, „Rapsodie pentru alegeri”, Bucureşti, 1975, p. 91).

„Primăvara lumii: (…) Primăvara, o mie nouă sute patruzeci şi nouă/ Bate ploaia subţire, subţire/ peste oameni/ peste mugurii cruzi,/ crengile flutură în neştire,/ sevele primăverii urcă în adîncuri/ şi le aud cu urechile mele,/ sevele primăverii, proaspete, grele. (…) Sevele primăverii urcă mereu./ Ştirbey se mai iveşte la cozi,/ (ţăranii i-au intrat în moşie,/ a crăpat glorioasa monarhie,/ ca o băşică de săpun a crăpat) Ştirbey se mai iveşte pe la cozi./ „Pîinea-i necoaptă, amară,/ să dai cu tunul şi nu găseşti o gambelă,/ păi asta e ţară?/ Vine iar seceta, vin iar inflaţiile,/ n-ati citit în gazetă?/ Fraţilor, ce-o să mai fie!/ O să pierim, vai de noi!”/ Şi oftează mîngîindu-şi pe ascuns decoraţiile: „Sonny-Boy, hai, vino-napoi!”

(…) Şi primavara s-a statornicit,/ proaspată, caldă, curată.(…) martie 1955″. (Gellu Naum, „Poemul lumii”, antologia „Ceea ce nu se uită. Din lirica românească antifascistă”, Editura Minerva, Bucureşti, 1977).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.