Germania: Cea mai mare inflație de la reunificare

Inflaţia în Germania a crescut anul trecut la cel mai ridicat nivel de la reunificarea ţării, în 1990, preţurile de consum înregistrând în medie o creştere de 7,9% în 2022, faţă de 2021, arată datele publicate marţi de Oficiul federal de statistica (Destatis), transmite DPA.

Comparativ, în 2021 preţurile de consum au înregistrat în medie o creştere de 3,1%.

Luni de zile, energia şi alimentele au fost principalele cauze ale creşterii preţurilor. Invadarea Ucrainei de către Rusia şi perturbările din lanţurile de aprovizionare au exacerbat situaţia economică deja tensionată în urma efectelor globale ale pandemiei.

Consumatorii din Germania au trebuit să plătească în decembrie cu 24,4% mai mult pentru energiei, faţă de perioada similară din 2021, în timp ce preţul alimentelor a urcat cu 20,7%.

Deşi rata inflaţiei a înregistrat un nivel record ridicat în 2022, a încetinit în decembrie, preţurile de consum fiind cu 8,6% mai ridicate faţă de perioada similară din 2021, dar mai reduse faţă de nivelul de 10% din noiembrie şi de 10,4% din octombrie, conform Destatis.

Preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank) a estimat recent că în 2023, rata anuală a inflaţiei se va atenua la 7%, înainte de a scădea semnificativ începând din 2024.

Va fi nevoie de o perioadă de timp între 18 luni şi doi ani pentru ca efectele majorărilor de dobânzi să se facă simţite. „De aceea trebuie să fac apel la răbdare în acest moment”, a declarat şeful Bundesbank.

Pentru a reduce inflaţia în zona euro, Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, la 2,5%, a patra creştere consecutivă.

În cele mai recente prognoze, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 8,4% în 2022, la 6,3% în 2023 şi la 3,4% în 2024.

Luna trecută, Bundesbank şi-a revizuit în creştere prognozele de inflaţie în Germania, de la 4,5% până la 7,2% pentru 2023, şi de la 2,6% până la 4,1% pentru 2024.

În condiţiile în care inflaţia în Germania, precum şi în ansamblul zonei euro, va rămâne peste ţinta de 2% până în 2025, Banca Centrală Europeană trebuie să continue să acţioneze cu fermitate, declara recent Joachim Nagel. „În ceea ce priveşte zona euro pe ansamblu, nu trebuie să ne reducem eforturile de politică monetară destinate aducerii inflaţiei înapoi la ţinta noastră de 2%”, a spus preşedintele Bundesbank.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

17 Comentarii

  1. Au abia 7%, vai de Steaua lor!…sa ia exemplu la noi cu 16 oficial

  2. Și tot pe fondul nemulțumirilor populației, inflației, crizei economice în data de 30 Ianuarie 1933…nu uitati acestă dată!…2023…!
    S-a săturat europa de atâta uniune și NATO…

  3. Buricul pamintului va suferi ca broasca incalzita incet. Germania e cuibul khazarilor illuminati si vor recolta darnicia lor. Doamna karma ne iubeste pe toti. Focul e real adevarat si chiar arde.

  4. Eu nu m-as teme de inflatie,in locul nemtilor,il au pe Jürgen Habermas

  5. Încep să se vadă „beneficiile” Uniunii Europene dar nu în marerie de procopsire a săracilor ci de sărăcire a procopsiților.Până la urmă, UE e o găleată în care suntem toți și în curând nu vor mai exista motive de invidie.La pălmași, diferențele sunt în curs de estompare dar la nivel de amploiat de stat sunt aproape nule, dacă nu cumva în favoarea înalților potlogari românești ieșiți la pensii de 4-5000 de euroi la 40 de ani.

  6. Inca nu s-au prins ca razboiul ruso-ukrain este impotriva nemtilor ? Berea tampeste !

  7. Inflatia actuala nu-i decât începutul. C-o Baerbock toxica la externe si c-o UrSSula von der Leyen la Comisie, tipii n-au decât sa se-astepte la din ce-n ce mai rau. Succesuri. Pacat de-o tara frumoasa, cu oameni simpatici, si unde se poate mânca, la restaurante, si … ruseste. Bucatarie de care, pâna acuma, Baerbock, nazista de UrSSula si restul Verzilor national-socialisti – care si l-au sabotat inclusiv pe propriul fost cancelar Schröder, si pentru interese exclusiv americane, ceea ce se cheama, pe sleau, tradare de patrie -, n-ar fi avut habar.

  8. china a indigenizat productia de subansamble si piese pentru autoturismele ‘germane’…
    deci BMW-ul fabricat in China va fi 90% chinezarie…
    jale mare va fi in jermania

  9. Si aici functioneaza jegul manipularii! De ce? Luam un produs: uleiul de maslile facut de italieni, a fost lipsa cateva luni de pe raft dar a aparut sun alta firma din plin, la fel uleiul de floarea soarelui si din rapita, astea doua plante se cultiva in toata europa, deci, nu poate spune ca e din cauza razboiului din ukraina! Si pot continua! Nu-i plangeti pe nemturieni, politica din aproape orice tara europeana e bazata pe manipulari mincinoase. Nu intrati pe fenta „lectia predata de altii”, pentru ca nu suntem in tara respectiva, nu ne intereseaza ce se intampla in tara lor, Romania e tara noastra, doar de ea ne pasa cat de cat!

  10. Da.
    Incep sa-si faca simtite efectele sanctiunilor aplicate Rusiei !

  11. Aceasta natiune degenerata mincatori de cirnati si impotenti de la bere acesti sclavi germani isi merita soarta ,partenerul lor important Amerlica drogata si criminala sint cei care au distrus Europa si in general omenirea

  12. Fi solemn bre, și cu judecată,. Trebuie să fi prostul lumii să crezi că are legătură cu războiul ukran,.Are legătură cu liberalizarea prețului energiei de către boii din UE, atunci când singur te lipsești de ele aducând sancțiunile impuse de american,.deci cred că e clar pentru oricine are mansarde mai mobilată..

  13. @gigel: „deci BMW fabricat în China va fi o chinezarie”. Gresit: „chinezarii” sunt obiectele, produsele ALTORA care au drept model, le IMITA pe cele chinezesti, fabricate-n China ori în propriile lor tari (fiindca sunt fabrici de obiecte si produse chinezesti si-n Occidentul Europei sau în SUA. Proprietarii = chinezi refugiati -chiar si de generatii -, în Vest).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.