Germania merge către umplerea la 100% a depozitelor

Depozitele de gaze ale Germaniei sunt pline acum în proporție de peste 90%, iar stocarea continuă, ambiția nemților fiind să umple la capacitatea maximă instalațiile subterane, în ciuda opririi gazoductului Nord Stream. Livările din Rusia au fost, în parte, preluate de alte țări, cu Norvegia în prim-plan.  Acest lucru reiese dintr-o declarație a șefului Agenției Federale pentru Rețele (BNetzA), Klaus Muller, citat de Ukranews.
Gazul stocat ne sporește securitatea, ne ajută să facem față situațiilor de urgență și revine pe piață”, a scris Muller pe Twitter. În același timp, el a subliniat că Germania trebuie să continue să economisească energie electrică, a cărei generare folosește gaze.
După cum a relatat anterior agenția de presă ucraineană, la sfârșitul lunii august, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că statele membre ale UE au reușit să umple cu 80% instalațiile de stocare a gazelor. Potrivit acesteia, se aștepta ca un astfel de rezultat să fie atins cel puțin până în luna noiembrie a acestui an.
România a trecut de 80% grad de umplere a depozitelor de gaze, depășind rata asumată în fața Comisie Europene, cu mult înaintea termenului-limită de 31 octombrie. În plus, țara noastră are și producție internă de gaze.

Presiuni pentru ieftinirea gazelor

În altă ordine de idei , naționalizarea Uniper, cea mai mare furnizor de gaze din Germania, ar trebui să aducă reducerea prețurilor la gaze, susțin partidele de stânga. „Dacă cetățenii salvează aceste companii cu miliardele lor de taxe, prețurile trebuie inversate în favoarea lor”, spune liderul grupului parlamentar Dietmar Bartsch, potrivit https://www.indonewyork.com.

Este nevoie de o plafonare efectivă a prețurilor, similară cu cea din alte țări europene. Ministrul federal al economiei, Robert „Habeck, este chemat acum să se asigure că prețurile scad pentru a proteja cetățenii și companiile de ruina financiară”, a declarat Bartsch. Habeck anunțase anterior că guvernul federal va prelua aproximativ 98,5% din Uniper. Uniper este în dificultate deoarece Rusia nu mai pompează gaze către Germania. Compania trebuie să cumpere gazul lipsă din Rusia de pe piața gazelor la un preț ridicat. Angrosistul de gaze este furnizor pentru peste 100 de utilități municipale și companii mari și joacă astfel un rol central în aprovizionarea cu gaze naturale a Germaniei.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Boeru 40 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.