Gheorghe Piperea: capricii ale unor fuhreri ai internetului

Cred că suntem la o mare răscruce a istoriei și că un pas greșit ne poate arunca în adîncul abisului de dinainte și de după lumea în care Omul este creația ultimă a lui Dumnezeu. 
Este momentul ca oricare dintre noi să rememoreze valorile fundamentale și perene ale umanității și să le compare cu așa-zisele valori/standarde ale comunității virtuale/digitale. Este momentul să decidem dacă acestea din urmă pot să le încalce pe primele sau să prevaleze fără a aduce atingere condiției umane. Trebuie să decidem ce ierarhie ne guvernează arhitectura ca oameni și dacă putem accepta ca gugăl, amazon, apple, feisbuc sau linkedin să ne golească pe dinăuntru pentru a ne umple, ca pe niște oameni de tinichea, cu „valorile” lor.
Valorile fundamentale ale umanității (de exemplu – cele din Declarația drepturilor omului de la Revoluța franceză, cum ar fi libertatea, proprietatea, familia, credința, dreptul de a lupa contra opresiunii) sunt perene și neschimbătoare. Dimpotrivă, așa – zisele valori progresiste, care încarcerează miliarde de utilizatori ai digitalului, sunt trecătoare, sunt capricii ale unor fuhreri ai internetului si excese de zel ale armatelor de turnători, ciripitori și „verificatori ai faptelor”, pe care nu i-a mandatat nimeni cu atribuția de a judeca deviaționiștii și dizidenții (conspiraționiștii, negaționiștii, teroriști etc.). mai grav de atît, aceste „valori” fac adevărul, faptele, opinia și rațiunea să fie contrare „corectitudinii politice” și încurajează cele mai urâte comportamente umane – delațiunea, invidia, ura, răzbunarea, plăcerea răutăciosă de a face rău altuia (shadenfreude), lăcomia, viclenia, pe scurt, tot ceea ce este mai rău în om.
Dar, cine seamănă vânt culege furtună. Crimele contra marilor valori ale umanității sunt crime contra umanității, pedepsite de dreptul international penal. Timpul în care pedeapsa va cădea asupra semănătorilor este la distanță de un click – de unde și disperarea cenzurii de pe feisbuc.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Gheorghe Piperea 414 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Bine zis ! Eu cu facebuci am lichidat-o demult după ce m-au blocat de vreo trei ori … Atunci am stat si am gindit la tema asta, după care am tras concluzia că am de a face cu vechea „gazetă de perete” varianta digitală. Pe de altă parte am zis că sunt destul de în virstă ca să-mi mai facă ei acum mie educație progresistă. Mai mult, mai e o întrebare : spațiul virtual pus la diapoziția mea sunt ai mei sau ai lor ? In spațiul meu, fie el si virtual, eu fac ce vreau.

  2. Si comunistii au cenzurat la greu, dar cand s-a copt fructul, a cazut din pom. Cu sau fara cenzura, oamenii gasesc cai de comunicare directa, greu de cenzurat. Fuhrerii internetului nu sunt doar niste oameni cu capricii, ei sunt forte ale raului, satanisti aflati in plina ofensiva. Credeti ca a aparut intamplator Inchizitia in Evul Mediu? Nu, si atunci ca si acum niste forte satanice s-au ridicat sa distruga lumea crestina. Reactia a fost Inchizitia. In mod cert au existat si victime colaterale, dar lupta s-a dus direct cu fortle raului, cu satana in persoana. Ulterior s-a vorbit de obscurantism de misticism si alte asemenea explicatii fortate care incercau sa minimizeze infrangere suferita atunci de satana. Ins adevarul este stiut bine de ierarhi ai bisericii si este ascuns bine in arhivele Vaticanului. Din fericire adevarul despre acea epoca mai exista si prin alte locuri sub forma unor cronici sau relatari istorice ale altor religii, prin niste locuri greu de imaginat. Dar cel mai bun argument este ceea ce se intampla astazi. Daca astazi asistam pe viu la o ofensiva fara precedent a raului absolut, este clar ca fenomenul nu are loc pentru prima data in istorie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.