Goană pentru motorină înaintea embargoului

Traderii europeni se grăbesc să îşi umple tancurile petroliere cu motorină rusească înaintea unui embargou european ce va intra în vigoare luna viitoare, care este aşteptat să conducă la o modificare a rutelor globale de aprovizionare şi la majorarea volatilităţii preţurilor, transmite Reuters.

Uniunea Europeană va interzice majoritatea importurilor de produse petroliere ruseşti pe cale maritimă începând cu data de 5 februarie 2023.

Potrivit firmei de analiză Vortexa, importurile europene de motorină din Rusia au ajuns luna aceasta la 770.000 de barili pe zi, cel mai ridicat nivel de după luna martie a anului trecut. „Cumpărătorii europeni se grăbesc să importe cât de mult pot”, spune Rohit Rathod, analist şef la Vortexa.

Rusia a fost mult timp principalul furnizor de motorină al Europei, ale cărei rafinării nu produc suficientă motorină pentru a acoperi cererea internă mare venită din partea flotei de automobile diesel. Chiar dacă guvernele şi companiile europene au încercat să reducă legăturile economice cu Rusia, după invadarea Ucrainei, anul trecut Europa s-a bazat pe Rusia pentru aproape jumătate din importurile sale de motorină.

Embargoul privind produsele rafinate care ar urma să intre în vigoare la 5 februarie ar urma să modifice abrupt fluxurile comerciale cu carburanţi şi asta va însemna noi costuri. Analiştii de la WoodMac se aşteaptă ca diferenţialul de marjă dintre motorină şi petrol brut să ajungă la o medie de 38 de dolari pe baril în perioada ianuarie-iunie 2023, adică mai mult decât dublu faţă de media multianuală pentru primul semestru.

„Preţul mare al motorinei se va menţine din cauza logisticii complicate şi costurilor de shipping. Această complexitate, care la rândul său reduce lichiditatea de pe piaţă, este posibil să menţină marjele de rafinare pentru motorină în sus, aşa cum am văzut şi în 2022”, susţine Rob Turner, analist la PwC UK.

Având în vedere că se apropie momentul la care va intra în vigoare embargoul, traderii s-au grăbit să îşi facă rezerve de motorină, astfel că la data de 12 ianuarie 2023 stocurile regionale au atins cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2021, arată datele firmei de consultanţă Insights Global.

O parte dintre cele mai mari tancuri petroliere din lume, cu o capacitate de două milioane de barili, au fost închiriate în ultimele luni pentru a importa motorină în Europa din Asia şi Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, transportul de carburanţi din Rusia în nord-vestul Europei durează în mod obişnuit o săptămână în timp ce cargourile din est au nevoie de opt săptămâni în medie pentru a ajunge în nord-vestul Europei, ceea ce înseamnă costuri mai mari cu transportul.

De exemplu, Letonia, ţară care graniţă cu Rusia, a importat luna aceasta prima sa încărcătură de motorină din China, o dovadă a modificării rutelor comerciale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. „Letonia, ţară care graniţă cu Rusia, a importat luna aceasta prima sa încărcătură de motorină din China…”
    Ce GENIALI sunt neo-marxiștii ăștia ! Aduc motorina rusească din China…?

  2. Cautati pe Youtube luarea de cuvint (septembrie 2022) a europarlamentarului Martin Sonneborn adresata direct babaciunii Ursula, unul dintre personajele ultracorupte si dind pe afara de imbecilitate ale gruparii de crima organizata de la Bruxelles ! Aveti cu ce va distra !

  3. “Letonia, ţară care graniţă cu Rusia, a importat luna aceasta prima sa încărcătură de motorină din China, o dovadă a modificării rutelor comerciale”. Motorina din China din petrol din Rusia.
    O dovadă că ca la proști!!!

  4. nu pot intelege aberatia asta! iti tai craca de sub picioare pentru cel putin doua decenii ca sa salvezi un stat ilegitim si banditesc? pute ioropa de slugoi ai miliardarilor satanisti 🙁

  5. Ma duc repede sa-mi fac stocuri de mancare pentru ca de luna viitoare mi-am dat demisia si n-o sa mai am bani sa o cumpar! Dar am sa fiu independent nu mai depind de job si sefi! Desigur in fiecare zi o sa dau vina pe ei ca sunt muritor de foame. Am uitat sa va spun sunt si un mare idiot dar cred ca v-ati dat seama din actiunile mele descrise mai sus!

  6. Vor scumpi tot.Dacă ar deschide Bidon Keystone-ul și Norvegia și Anglia ce au prin N Atlantic lucrurile s-ar așeza, dar n-o vor face decât cu presiuni mari.Se cutremură eșafodajul de putere iar eliții de vorbe goale ar trebui să transpire rece.Sunt câteva motive pentru care oamenii srau încă liniștiți dar majoritatea au dispărut deja.

  7. Pai da, o alta cale de a lovi in omul de rand. Scumpirea motorinei, urmata de scumpirea tuturor produselor.
    Nu zicea Ursula ca va schimba comportamentul oamenilor prin preturi?
    Ii dau lui Putin in ianuarie toti banii pe care i-ar fi dat intr-un an si zic ca asta e sanctiune.
    „9 pachete de sancțiuni și efectul este mai mic de 0”, a scris Verhofstadt pe Twitter. „Recompensăm Rusia pentru războiul său împotriva noastră”, a spus fostul prim-ministru al Belgiei.
    Iar Biden a vandut rezerva strategica de petrol a SUA catre … China. Asta a dus la scaderea pretului gazelor in SUA, zice el ??!!

    „Uniunea Europeană va interzice majoritatea importurilor de produse petroliere ruseşti pe cale maritimă”
    Inlocuiesti un tanc petrolier cu mii de tiruri care vor cara motorina pe cale terestra si zici ca lupti impotriva poluarii?
    Balamucul UIE!

  8. Articolul are o greșeală de propagandă în el și anume : embargoul u€ începe din 5 Feb, dar autorul uită tendențios că adevăratul embargo este impus de Rusia din 1 Feb și este selectiv pt că se aplică numai țărilor care au susținut plafonarea de $60/bbl și este limitat în timp pt numai 5 luni de zile, după care (și în care) D-zeu cu mila !

  9. Iar muscalii continuă să dea motorină porcilor de occidentali pănă-și găsesc de unde să cumpere.
    Iar occidentalii continuă să cumpere de la porcii de muscali și din 5 februarie prin intermediari de la aeiași porci.
    Chiar credeți asemenea aberații cu embargoul?

  10. @marian
    „… oamenii răi şi înşelători vor merge din rău în mai rău, vor amăgi pe alţii şi se vor amăgi şi pe ei înşişi” 2Timotei. Ieoropa a înebunit.

  11. Genial nu se pare faptul că pentru genul ăsta de măsuri falimentare și aberante europenii îi plătesc Ursulei 35.000 euro, lunar, cu titlul de salariu…

  12. @Bogdan, cei 35.000 de euro sunt un bagadel pe lângă miliardele cu care ne-a cocoșat hoața de buzunare pe chestia cu vaccinurile ei letale…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.