Greșeala pe care o fac foarte mulți români!

70% dintre români nu citesc toate clauzele, iar cei mai mulți recunosc faptul că nu își alocă suficient timp pentru a citi contractele înainte de a le semna, arată un studiu.

Peste 95% dintre adulții din România spun că au semnat de-a lungul timpului cel puțin un contract, însă majoritatea declară că alocă puțin timp pentru a le studia înainte de a semna, potrivit unui sondaj realizat la comanda Provident.

Deși contractele se încheie de obicei pe termen mai lung, mai mult de jumătate dintre români acordă mai puțin de 30 de minute pentru a citi și înțelege termenii și condițiile asumate în momentul semnării, iar majoritatea (70%) recunosc faptul că nu își alocă suficient timp pentru a înțelege toate clauzele. În același timp, aproape o treime dintre respondenți spun că nu solicită un model de contrat acasă pentru a-l studia, deși această opțiune este de regulă prezentată de consultanții financiari – bancari.

„Semnarea unui contract reprezintă un angajament care trebuie asumat cu multă responsabilitate, iar decizia de a lua un credit trebuie cântărită cu foarte mare grijă. 40% dintre clienții noi pe care i-am avut în anul 2021 nu au mai avut anterior niciun contact cu o instituție financiară și aveau cunoștințe limitate despre creditare, iar din feedbackul pe care l-am primit de la reprezentanții noștri de vânzări am înțeles că este nevoie să ne intensificăm eforturile de a-i ajuta să ia cea mai bună decizie și să înțeleagă ce presupune un astfel de angajament”, a declarat Florin Bâlcan, director general în cadrul companiei.

Potrivit studiului, 7 din 10 respondenți au declarat că s-a întâmplat să întâlnească în contracte cel puțin un cuvânt pe care să nu îl înțeleagă. Dacă sunt într-o astfel de situație, peste 47% solicită clarificări de la instituția cu care urmează să semneze contractul, însă 21% consideră că oricum sunt niște clauze standard, deci nu trebuie să depună un efort suplimentar pentru a le înțelege.

Mai mult, 65% dintre respondenți spun că au dobândit cunoștințe de educație financiară învățând direct din situațiile în care au fost puși, dar cred că ar fi de ajutor ca aceste noțiuni să fie predate la școală sau să fie oferite de instituțiile din domeniul financiar.

7 din 10 respondenți au luat cel puțin un împrumut de la o instituție financiară bancară sau non-bancară, dar mai mult de 40% dintre aceștia nu au noțiuni importante legate de creditare: nu știu ce reprezintă Dobânda Anuală Efectivă sau care este rolul Biroului de Credit. De asemenea, 4 din 10 Români nu știu că toate raportările către biroul de credit rămân în baza de date a instituției timp de 4 ani, chiar dacă datoria este achitată.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.141 de respondenți, preponderent din mediul urban, în perioada 23 iunie-1 iulie 2022.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

5 Comentarii

  1. ‘ Cineva ține cu … lupul ‘, contractele sunt STANDARD (semnezi, sau, nu), ‘glodulului’ nu-i este permis să negocieze.

  2. ‘ Cineva ține cu … lupul ‘, contractele sunt STANDARD (semnezi, sau, nu), ‘glodului’ nu-i este permis să negocieze.

  3. Si daca citesti contractul si ai ceva de obiectat sau soliciti o modificare te asculta cineva? Ti se spune ori semnezi ori nu! Daca ai dat cu tocul ti-ai f.. norocul! Daca nu, te duci la altii si dai de aceleasi conditii! Singura solutie este sa renunti. Definitiv! Asa cum in orice institutie exista juristi si specialisti dedicati care se ocupa de contracte la fel si contractele firmelor cu populatia ar trebui mai intai verificate de institutiile abilitate cu protectia cetateanului de rand cu manageri si platiti gras din contributia acestuia si care daca nu-si fac datoria nu-si justifica existenta!

  4. Culmea ipocriziei:cum să negocieze puricele cu elefantul!?!chiar dacă ai dreptate și nu găsești altă variantă!

  5. Nu ti se da nici un proiect de contract acasa sa-l studiezi, indiferent ca este de utilitati[apa,telefonie,gaz,etc],financiare , acte la primarii[decese,buletine etc]nici macar cele de prestari medicale .Ti se arata cu degetul unde sa semnezi,ceea ce ma irita la culme.Nici nu sti ce semnezi.dar trebuie
    sa Iti dai acordul pentru orice .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.