Grup de lucru pentru prețul laptelui

 Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut, joi, ministrului Agriculturii, Petre Daea, informaţii despre constituirea unui grup de lucru menit să ia măsuri în vederea reducerii preţului laptelui.

În debutul şedinţei de guvern, Petre Daea a remarcat că laptele este vândut de către producători cu 2 lei, dar ajunge la consumatori cu 10 lei. El a menţionat că a cerut constituirea grupului de lucru, dar a adăugat că nu a avut posibilitatea să se ocupe personal de acest aspect, din cauza programului încărcat din ultima perioadă.

„Am început să facem aceste analize, dumneavoastră aţi dispus la instituţiile specializate să vadă cum se formează costul de producţie, care sunt elementele componente ale preţului şi am ajuns la concluzia că nu-i prea bine. Şi atunci spun că în dialogul pe care l-aţi avut cu cele două verigi, pentru că aici noi trebuie să avem grijă de două verigi în acest lanţ, să avem grijă de producători şi de consumatori, celelalte trebuie să se modeleze pe aceste chingi. E ca şi-n apă, că aici ai două maluri, apa se duce între cele două maluri, şi atunci am zis aşa: că 10% procesatorii vin cu această reducere, cum de altminteri 10% vin şi retailerii. L-am rugat şi pe preşedintele Consiliului Concurenţei, i-am spus: ‘Atenţie, că ai avut sarcina de la premier, ocupă-te de problemă, că în dispozitivul dumneata este, sub umbrela dumitale’. Şi noi aşteptăm ca să se agrementeze din punct de vedere procedural”, a spus Petre Daea.

Premierul Nicolae Ciucă a replicat că a cerut Consiliului Concurenţei ca mecanismul respectiv să funcţioneze începând cu data de 1 mai.

În ce priveşte constituirea unui grup de lucru la nivelul Ministerului Agriculturii, care să includă fermieri şi procesatori, pentru elaborarea unei strategii care să vizeze îmbunătăţirea procesului de producţie, Petre Daea a precizat că este vorba despre un document „laborios” şi că nu a avut posibilitatea să îl realizeze.

„Păi, grupul de lucru ştiţi cum e: să lucrezi. Dar dacă fac eu grupul de lucru şi el stă şi se cântă la mandolină şi se uită pe pereţi… N-am avut timpul necesar şi liniştea sufletească, pentru că dumneavoastră aţi văzut: când din Parlament pe moţiune, când în partea cealaltă, când ceilalţi de la televizor”, a mai spus el.

Guvernul, reprezentanţii procesatorilor şi ai reţelei marilor magazine au convenit pe 11 aprilie o reducere a preţului pentru laptele de consum pe o perioadă de şase luni, în cadrul unor consultări care au avut loc la Palatul Victoria, cu participarea prim-ministrului Nicolae Ciucă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Daea acum a aflat că țăranul vinde laptele la poarta cu 2 lei și consumatorul îl cumpără din magazin cu 10 lei de parcă ar fi adus din America de Sud. S-a demonstrat științific că miniștrii au zeci de mii de oameni în subordine de prin ministere și de prin județe plătiți gras care nu cunosc situația din teren. Așa și cu cerealele vândute la negru între diferiți traderi/ afaceriști români/straini care iau pielea dupe amărâți.

  2. Si aici, ca peste tot, PRETURILE SUNT SPECULATIVE. Faimoasa economie de piata este de mult timp o himera.

  3. Așa e dacă au stat capră la impunerile multinaționalelor din comerț, alea l-au impus vacilor românești lapte mai ieftin. Iar boilor de guvernanți poziția umilă a vițelului în fața organului european.

  4. Grupul de lucru canta la mandolina! Este evident că, Daea e gluga de coceni in minister si se roagă de subordonații grași sa lucreze in loc să-i tragă în țeapă. Aceeași situație este in toate ministerele. Toți miniștrii nu au sânge în instalație. Îmi aduc aminte de Drula cu ranga! Până când miniștrii nu au autoritate în fața subordonaților, toți subordonații vor cânta la mandolina!

  5. Usurel ca piatra morii ! Laptele care ajunge in comert cu pretul de 10 lei/litru , dupa ce a plecat de la producator cu 2 lei/litru, nu este acelas lapte cu cel muls de la vaca! Ce se vinde pe piata este ce ramane dupa ce laptele brut a fost „saracit” de grasimea extrasa pentru smantana/unt, adica , aproape , un fel de apa chioara, cu 1,5 % grasime! Comisia va rezolva tot , la anu’ si la multi ani !

  6. Eu nu cred că dau 2 lei producătorului. Sigur nu. Am văzut că protestau că primesc doar 60 de bani pe litru.

  7. …adevarul este ca trebuie un grup de genii sa anal-izeze formarea pretului pe lantul materie prima/marfa finita!…
    …ai producatorul, are un cost de productie(furaje, salarii, utilaje etc) si adaosul comercial, profitul…2 lei/litru materie prima…
    …vine prelucratorul, are cheltuielile-2 lei materia prima plus restul- si ce face?…mai multe produse finite-sa spunem ca scoate 50 grame unt, 50 smantana, 50 iaurt-dupa care vinde in primul rand litrul de lapte/materia prima din care a scos cele de mai sus, la care, culmea, mai pune adaos comercial si el, sa spunem inca un leu, uitatnd de faptul ca, pe ce a scos din litrul materie prima, mai scoate, probabil vreo 2 lei, sa spunem…pe urma vine distribuitorul, care-si mai pune si el un leu/doi doar sa mute marfa din fabrica-depozit -magazin…si magazinul, fara sa faca nimic altceva decat sa expuna spre vanzare marfa, pune cel mai mare adaos comercial…chiar, oare ce este de facut?…un comitet de lucru!…

  8. Cică au intrat în tara 75.000 de tiruri ucrainene cu cereale și ANSVA a făcut 9.700 de teste. Succesuri!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.