Guvernul, anunț privind pensia, salariul minim și Pilonul II

Guvernul nu va majora pensia minimă garantată la 640 de lei de la 1 ianuarie 2018, ci salariul minim, iar procentul de plată către Pilonul 2 de pensii va fi redus de la 5,1 la 3,7%, dar fără a fi afectată valoarea nominală din prezent, a anunțat, joi, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

”Vă propunem o hotărâre de Guvern într-o primă citire prin care salariul minim brut ăpe țară să crească la 1900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale.

Suma este aferentă salariului prevăzut în programul de guvernare, care era de 1550 de lei de la 1 ianuarie 2018.

Tot astăzi vreau să vă prezint în primă lectură un proiect de ordonanță de urgență prin care indemnizația minimă de creștere a copilului va crește, tot de la 1 ianuarie 2018, la 1250 de lei, față de 1233 cât este în prezent.

Pentru asigurarea acestei creșteri indemnizația nu va mai raportată pe viitor la salariul minim, ci la Indicele Social de Referință, care este azi 500 de lei, iar indemnizqația minimă va fi de două ori și jumătate ISR”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, la începutul ședinței de Guvern.

Ea a mai propus amânarea venitului minim de incluziune cu un an, până la 1 aprilie 2019, din motive tehnice, fiindcă sistemul informatic nu este încă pregătit și există foarte multe solicitări de la autoritățile locale, care au informat că își doresc prorogarea acestui termen.

”Nu în ultimul rând, proiectul de ordonanță prevede creșterea pensiei minime la 640 de lei și a punctului de pensie la 1100 de lei de la 1 iulie 2018. Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către Pilonul 2 de pensii, de la 5,1 la 3,7%, dar atenție fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată azi către administratorii Pilonului 2 va fi cel puțin aceeași la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creșterii salariului brut cu 20%”, a mai spus Vasilescu.

Potrivit programului de guvernare al PSD-ALDE, pensia socială minim garantată urma să fie, de la 1 ianuarie 2018, 640 lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Varsta de pensionare si durata stagiului standard complet de cotizare ar trebui sa revina la situatia anterioara Legii nr. 263/2010 !

  2. Vă propunem o hotărâre de Guvern într-o primă citire prin care salariul minim brut ăpe țară să crească la 1900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale.
    Suma este aferentă salariului prevăzut în programul de guvernare, care era de 1550 de lei de la 1 ianuarie 2018.”

    CONCLUZIE: Olguta recunoaste MINCIUNA PSDeilor!
    In Programul de guvenare NU erau INCLUSE trecerile Contributiilor la Angajat, pentru ca salariul Minim era Prevazut de la 1 Ianuarie 2018 la 1550 lei!
    Acum, Salariul Minim trebuie dus la 1900 lei „astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale.”, adica de TRECEREA Contributiilor la Angajat!

    Rusine, mincinosilor, ati INSELAT Votantii care au crezut MINCIUNILE aberante din campanie!
    Unde-i Biblia, Olguto?!
    Unde-i Virgula lui Dragnea?!
    S-au dus pe apa Sambetei!
    Rusine!

  3. La un calcul simplu: comparând salariul minim promis de 1550 cu asigurările plătite pe sistemul vechi (conform Programului de guvernare) cu cel de 1900 cu asigurările plătite de salariat rezultă o mărire netă de 75 Ron/lună, ceea ce este mult sub rata de inflație. Bravo!!! PSD ați votat, PSD aveți!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.