Cadou otrăvit pentru 300.000 salariați?

Salariații din agricultură și din industria alimentară vor avea un salariu minim de 3.000 de lei brut și vor fi exceptați de la plata impozitului pe venit, a contribuției la sănătate și nu vor mai contribui la Pilonul II de pensii, conform unei legi aprobată aproape în unanimitate de către Camera Deputaților. Documentul menționează că este similar celui din construcții, ceea ce înseamnă că salariile între 3.000 lei și 30.000 de lei nu vor mai plăti impozit pe venit, contribuție la sănătate și la Pilonul II de pensii. Conform datelor INS, în agricultură și industria alimentară lucrează cumulat aproape 300.000 de persoane (292.914 mai exact, în 2020).

Prin urmare, se va extinde lista categoriilor profesionale ce se bucură de exepții din fiscalitate. Pe aceasta se află construcțiile, cercetare-dezvoltare (care nu plătesc impozit pe venit), IT (unde, la fel, nu se plătește impozit pe venit).

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) susține că invenția Guvernului este de fapt un cadou otrăvit.
”Posibila exceptare a unor noi categorii de salariați – cum ar fi cei din agricultură și/sau industria alimentară – de la contribuția aferentă Pilonului II reprezintă o tendință care nu este benefică pentru viitorii pensionari și care nu trebuie încurajată deoarece merge în direcția opusă încurajării economisirii pe termen lung a populației, precum și împotriva angajamentelor europene ale României, cuprinse în PNRR. Potrivit reformelor la care România s-a angajat față de Uniunea Europeană prin PNRR, regimul de
excepții fiscale introdus în domeniul construcțiilor de OUG 114/2018 trebuie eliminat integral din legislație până în primul trimestru din 2025 (jalon PNRR), nicidecum extins la alte categorii de salariați. Exceptarea de la plata contribuției la Pilonul II a însemnat pentru salariații din construcții un cadou otrăvit, respectiv posibilitatea cheltuirii azi a unor sume derizorii în locul acumulării sustenabile și fructificării prin investiții pe termen lung a acestor bani, așa cum Pilonul II a dovedit deja că furnizează
pentru cei 7,8 milioane de români. Potrivit informațiilor publice prezentate de autorități, peste 700.000 de salariați din construcții au fost văduviți în ultimii 3 ani de contribuții de peste 1,9 miliarde de lei la Pilonul II”, susțin reprezentanții APAPR.

România s-a angajat în cadrul PNRR (jalon aferent primului trimestru din 2022) să majoreze contribuția pentru Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% începând cu 1 ianuarie 2024. Posibila exceptare a unor noi categorii de salariați de la plata contribuției la Pilonul II de pensii contravine astfel direcției europene asumate de România pentru consolidarea și sustenabilitatea
Pilonului II. Reamintim pe această cale că salariații României au primit până acum contribuții cu 20 de miliarde de lei mai mici în Pilonul II, în perioada 2009-2022, din cauza nerespectării prevederilor inițiale ale Legii 411/2004, sunt de părere cei de la APAPR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Jale mare atunci cand se afecteaza hotia numita pilon 2 de pensie obligatorie !
    Hotii urla pentru ca li se taie din jaf !
    Pai cum tu privat, bancher…faci afaceri cu banii publici, cu statul moca…fara sa faci nimic !pai cum se cheama asta?
    Pai daca e pensie privata, de ce e obligatorie???
    De ce ma obliga statul tradator ocupat de alogenii paraziti, sa contribui la privat daca eu nu vreau pentru ca nu am incredere in privatul hot !!!???

  2. 3000 brut in constructii inseamna 2362 net. In alte domenii aplicand toate contributiile, 3000 brut inseamna 1774 net. Deci o diferenta de aproape 600 pe criza economica prefigurata, inseamna totusi ceva. Asa ca APAPR sa nu mai manance rahat pentru ca nu le sta bine.

  3. Daca va amintiti, prin 2017 eram in cairo-egipt si am simtit ca Romania va ajunge pe aceeasi treapta vu egiptul, adica: fara pensii pentru ca nu platesti la asigurari, saracie maxima=fiecare se descurca cum poate si daca nu are spate, poate deveni infractor pentru ca vinde seminte la colt de strada sau cere 1 lei sa aiba pentru o paine, plus destule. Cand am scris, au sarit destui cu aruncat dejectii fara sa aiba baza sau justificare! O sa traim toti mai ales copii nostri care nu contribuie la propria pensie, saraci mai ceva ca cersetorii actuali care inca mai primesc ajutoare de la primarii plus viitoarele vauchere se la guvern.

  4. SE POATE CUMPARA , PAINE , CARTOFI , OREZ , ULEI , CARNE DE PUI , OUA . DIN TOATE ACESTEA EU MANANC DECAT UNA PAINE PE ZI SI PIEPT DE PUI LA FRIGARE SAU SNITELE DE PUI , SI CREMWURSTI DE PUI , DAR DE MEZELURI DE PUI , NU SE SPUNE NIMIC ! IN LISTA ! PRACTIC DIN VAUCERE NU POT SA MANANC NIMIC ! CA EU NU MANANC CARTORI , NICI ULEI , DOAR O STICLA DE ULEI LA DOUA LUNI , IAR OUA MANANC IN CANTITATE MICA SI SCUMPE SI ODATA LA 6 LUNI , NU MANANC PREA DES OUA , DE FRICA SA NU AIBE SALMONELA , OUALE IEFTINE .

  5. Pilonul 2 dă pensie, aia privată și obligatorie, în fapt tributul plătit de fraierii care muncesc , unor șmecheri ce își zic capitaliști, adică ăia privați îți iau cu japca 5 lei acum și îți vor da 2 lei la bătrânețe dacă apuci. Pensia privată, trebuie desființată, iară excrocii, puși să restituie banii la cursul aurului în ziua reținerii banilor cu japca , plus dobânda aferentă.

  6. Principalul rol al statului este sa-i apere pe prosti de excroci! Constatam ca in cazul pII al asa zisului pilon de stat DAR administrat de excrocii straini, statul nu-si indeplineste rolul, si mai mult favorizeaza prostirea rezistacilor. Acest lucru se putea rezolva f. simplu daca alegerea pII in administrarea excrocilor straini sau a statului ar fi fost facultativa. Vezi Polonia si Ungaria.

  7. ca dupa ani de zile la Pilonul II se aduna comisioane uriase, care ”tin” in loc orice profit de 3%, in schimba fondurile de pensii private sunt scutite de impozitul de 5% pe dividende. Singurul fond sigur si ”pe viata” este cel de stat, pensia privata o fictiune…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.