Îngrășăminte: UE dă înapoi

Chiar dacă autoritățile Uniunii Europene au instituit o interdicție a importului de îngrășăminte minerale din Rusia din 8 aprilie, nu le vor abandona complet. Europa revine asupra deciziei și o nuanțează: da, se vrea renunțarea la fertilizatorii rusești, dar nu chiar imediat, ci mai încolo, pentru că acum fermierii au mare nevoie de ei.
Astfel, cel de-al cincilea pachet de sancțiuni va fi în vigoare abia din 10 iulie anul acesta, însă importul este permis doar în baza contractelor încheiate înainte de 9 aprilie. Din 10 iulie, UE va introduce cote pe un an pentru furnizarea de îngrășăminte minerale produse în Rusia.
Cota pentru clorură de potasiu se va ridica la 837,57 mii tone, pentru îngrășămintele complexe (conținând potasiu) — aproape 1,578 milioane tone. Cotele pot fi ajustate de Comisia Europeană.
„Nimic nu este surprinzător că UE a permis importurile de îngrășăminte minerale imediat după restricția sa. Industria chimică europeană se confruntă cu o stagnare din cauza prețurilor ridicate la gazele naturale. Cu toate acestea, chiar înainte de criză, UE nu și-a putut satisface pe deplin cererea pentru toate tipurile de îngrășăminte minerale necesare fermierilor săi, iar volumele lipsă erau furnizate din Rusia”, relatează Fertilizer Daily. „Autoritățile Uniunii Europene au fost nevoite să ușureze sancțiunile pentru a evita o criză în agricultură, suferind deja de costul ridicat al îngrășămintelor minerale”, adaugă specialiștii citați.
Rusia este unul dintre cei mai mari producători de îngrășăminte din Europa și lume. Ucraina este, sau era, de asemenea un mare producător. Creșterea prețului gazului și războiul din Ucraina au dus prețurile îngrășămintelor la niveluri istorice, niciodată atinse până acum. În prezent, mai toate țările lumii întâmpină probleme în a-și asigura stocurile de fertilizatori pentru campaniile de primăvară și toamnă.
România nu mai are nicio fabrică de îngrășăminte în funcțiune, ultima, Azomureș, sistându-si producția în decembrie 2021. Patronii elvețieni spun că ar redeschide porțile fabricii, dar doar dacă statul român îî ajută cu gaz ieftin. Premierul Ciucă a transmis luni că statul nu poate ajuta în acest fel Azomureș, pentru că are ca prioritate 0 asigurarea stocurilor pentru populație.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1084 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Păi bre, ce fel de politicieni , ce fel de economiști , ce fel de responsabili sunt in fruntea UE de trebuie să ”dea inapoi ” ?? Cum nu pot ei aprecia situația, nu pot trage concluzii și aduce decizii importante in mod corect ?? Adică nu poți să te arunci intr-un război mondial , ca pe urmă să zici ”pardon”.. Cei care la ora asta greșesc, automat ”promovați” cu a treia cizmă in dos. Urgent. IMEDIAT !!

  2. La preturile actuale numai Rusia isi poate permite sa produca ingrasaminte. Asa ca vom mai vedea multe „reveniri” asupra deciziilor luate in imensa lor prostie de catre liderii europeni la ordinul SUA.
    Vine caldura (vara), dar la toamna cum va fi sa spuna cetatenilor europeni ca trebuie sa adoptam standardul de viata existent in Romania din perioada ceausistsa?! Iohannis, Ciuca, Ciolacu, asta ne veti spune? Nu este o ipocrizie sa-l condamni politic pe Ceausescu ptr viata oferita romanilor dar sa-i aplicati si voi solutiile?! Deja se spune in occident ca 15 grade in case, baie odata pe saptamana daca se poate cu apa rece, un bec, masina de spalat o data pe saptamana, mancare putina… si alte masuri EXACT ca pe vremea lui Ceasca.
    „Klaus Schwab, tătukul Marii Resetări: „Nu veți mai deține nimic și veți fi fericiți pentru asta!”

  3. (editat) au swcolit si spalat pe creier politicienii europeni….ce vedem acum sint actiuni luate de lasi nu politi cieni experimentati cu principii minate de patripotism ci de ideologii cultivate afara…sa ai curajul sa te opui majoritatii cer3e intreligenta si caracter…priviti in romania si veti vedea doar mediocritati bine platite…la ue la fel si mai bine platite

  4. Suntem condusi de oameni cu pregatirea Gretei Thunberg… pana la urma care e problema? mancam bio 🙂 cine isi permite. Guvernul are prioritate 0 sa asigure stocuri pentru incalzire, pe care pot sa le refaca oricand importand gaze pe ruble… dar mancarea? intre o societate civilizata si anarhie sunt vreo 10 mese.

  5. Bineinteles, doar nu-l vor lasa pe Putin fara bani in plin razboi cu Ucraina.

  6. Știrea corecta ar fi: “UE renunța, la iarna, la fertilizatorii proveniți din Rusia, urmând ca din primara 2023 sa reia importurile…”

  7. Bunicul meu avea un magar, care era foarte muncitor, dar minca prea prea mult. Atunci bunicul a hotarit sa- l invete sa lucreze fara sa manince. Pentru asta fiecare zi il alimenta cu mai putina hrana. Din pacate, cind bunicul a reusit ca magarutul sa uite de hrana animalutul a murit. Acelasi lucru vor joasnicii astia de la UE Borrell, von Layen, Stoltenberg si pupa curii lor sa faca cu europenii, sa muncim gratis pentru ei pina murim.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.