Guvernul Cataloniei – SUSPENDAT, noi alegeri

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunțat, sâmbătă, suspendarea atribuțiilor guvernului regional al Cataloniei și organizarea de alegeri noi în termen de maximum șase luni. Puterile administrației catalane vor fi transferate guvernului central.

Guvernul de la Madrid a decis să activeze Articolul 155 din Constituția Spaniei, potrivit căruia autonomia unei regiuni poate fi suspendată dacă se constată încălcarea obligațiilor.

Premierul Spaniei a precizat că guvernul său are patru obiective în privința Cataloniei: revenirea în legalitate, recuperarea stării de normalitate și coabitare în regiune, continuarea dezvoltării economice și organizarea de alegeri regionale.

„Mai întâi, șeful guvernului poate dizolva Parlamentul regional. Apoi poate cere organizarea alegerilor în termen de maximum șase luni. Dorința mea este să fie organizate alegeri în cel mai scurt timp, pentru ca situația să revină la normal”, a spus Rajoy.

„Guvernul a avut multe oportunități să aplice Articolul 155 până acum, dar am preferat să acționăm cu prudență și responsabilitate, încercând să obținem o rectificare a acțiunilor (guvernului catalan). Pentru ei (catalani), voința majorității a dispărut, la fel ca legalitatea și noțiunea de stat de drept. Nu există țară în lume care este dispusă să permită o astfel de situație. Adoptarea de către Parlamentul Cataloniei a legii privind referendumul (de independență) nu a fost în concordanță cu democrația. Acțiunea a fost apoi suspendată de către Curtea Constituțională, dar asta nu a contat pentru ei. Autonomia Cataloniei nu este suspendată, doar atribuțiile persoanelor care pun în pericol regiunea”, a mai spus Rajoy.

Măsurile trebuie să treacă de votul Senatului, unde formațiunea Partidul Poporului, condusă de către Mariano Rajoy, deține majoritatea. Procesul pentru implementarea unor măsuri privind Catalonia ar dura aproximativ o săptămână.

În documentul care prezintă motivele aplicării Articolului 155 din Constituție, guvernul spaniol indică faptul că șeful guvernului catalan, Carles Puigdemont, și președintele Parlamentului catalan, Carme Forcadell, au avut un rol decisiv în „încălcarea deliberată a statutului, prin implementarea unui proces de secesiune”. Cei doi lideri care au militat pentru independență „nu și-au îndeplinit obligațiile și au acționat împotriva interesului național”.

Premierul spaniol s-a referit și la implicațiile economice ale unei posibile independențe ale Cataloniei, care ar împovăra regiunea și ar genera „scăderea produsului intern brut cu 25-30 de procente”.

Schimbările care urmează să fie implementate de către guvernul central de la Madrid vizează și forțele de poliție catalane Mossos d’Esquadra, care vor trece în subordinea Ministerului de Interne. În plus, șeful poliției regionale, Josep Lluis Trapero, poate fi destituit. În unele situații, ministrul spaniol de Interne poate decide înlocuirea Mossos d’Esquadra cu forțele naționale de securitate.

Dacă măsurile propuse vor fi adoptate, reprezentanții executivului catalan vor trebui să apară în fața Senatului spaniol la fiecare două luni pentru a raporta gestionarea situației din Catalonia. Guvernul de la Madrid nu a stabilit încă dacă va înființa o structură care să coordoneze activitatea guvernului Cataloniei sau va numi doar un reprezentant.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

12 Comentarii

  1. No, aşa arată un stat de drept?! HarCovul e de acord cu Madridul?

    • A nu se uita ca Bela Kun a mizat mult pe divizia secuiasca-multi dintre urmasii „postavurilor rosii”de atunci traiesc azi in zona respectiva(poate ati vazut,cu ocazia „sarbatorilor din martie”de la Tg.Mures participanti imbracati in astfel de tunici rosii)-si,in aceasta situatie,e firesc sa sustina ideile lui Lenin privind „problema nationala”;in tot cazul denumirea de „secui”este asa,de muzeu(precum cele de franci,normanzi si multe alte „natii”medievale,contopite mai apoi intr-un bloc etnic) ,deoarece sunt asimilati din toate punctele de vedere blocului maghiar

  2. Cred ca miscarea a fost prevazuta de adversari si au pregatit un raspuns? Oricum, referendumul, chiar o declaratie formala de independenta reprezinta primul pas nu ultimul in obtinerea acesteia, chiar daca se va obtine e un drum lung pana acolo.

  3. Bravo Madrid !
    Respectarea legii, a Constitutiei sunt obligatorii intr-un stat de drept!
    Ziaristul ratat si complicii sai au de ales : fie se intorc la democratie si statul de drept, fie merg direct la inchisoare pt complot si secesiune! Aviz amatorilor ….

  4. @Dragos n-ai dreptate, si nu-i fa propaganda unui fascist (Rajoy). În Vest, catalonezii si-au cucerit stima. Dictatura lui Rajoy nu va ramâne fara ecou: secesiunea Cataloniei e inevitabila. @Pas cu Pas : da, si eu sunt sigura. @Dan : Catalonia n-are a face cu secuii, si marginiti si saraci si distructivi (au decimat padurile din masivele muntoase din judetele Harghita-Covasna, au savârsit, adica si deja, o crima ecologica, în timp ce catalonezii sunt cea mai bogata provincie a Spaniei si-au traditie republicana, si-au mai proclamat o data republica în 1931). Plus ca, fata de secui, tipii au institutii articulate, propriul guvern, propria Adunare Nationala, propriile unitati de politie. La care atenteaza fascistul de Rajoy. Primul care-a-ncalcat Constitutia spaniola dupa Franco a fost Aznar, fostul prim-minstru, de extrema dreapta, si dupa el, Rajoy, tot reducându-le catalonezilor drepturile constitutionale (pe care aceeasi constitutie-i recunoaste drept un popor – si-asta nu-i cazul cu secuii din România -, având limba si cultura proprie – ceea ce, înca o data, nu-i si cazul secuilor).

    • Tu nu vrei decat raul Cataluniei, sa devina victima sigura a marilor rechini. In sanul Spaniei si a UE era cumva mai la adapost de furtunile istoriei, dat ticalosii inventeaza vesnic pretexte pentru a dezbina si stapani ei. Sa-ti fie rusine pentru mizeriile pe care le scrii, frumos ambalate dar pline de otrava.

  5. @Ileana Rollason: draguta, te tot intreb, care fura drepturile cetatenesti si drepturile omului pe care guvernarea centrala le-a incalcat in Catalonia, de fura astia nevoiti sa ceara independenta? nu cumva sistam la sindromul *Biafra*? si cum explici textul lui Rousseau: *vointa populara este suverana, dar poporul poate gresi*? te rog sa-mi raspunzi in scris, nu prin comportament nonverbal!

  6. @Mariuta : vezi ca ti-am raspuns la alalalt articol din ziar despre Catalonia, cu declaratia lui Puigdemont privind gestul lui Rajoy. @Marcel : ce te vâri în ciorba, semidoctore?

    • @Ileana Rollason: cand am scris postarea, nu vazusem raspunsul! desi nu raspundeti la intrebari ( o duceti in domeniul istoriei Cataloniei, lucru care alimenteaza, dar nu justifica ce se intampla astazi), multumesc pentru raspuns! eu va citesc cu interes!

  7. @Mariuta : multumesc. Ce se-ntâmpla astazi în Catalonia e din cauza lui Rajoy, care nu i-a respectat autonomia. Spania ar trebui, în situatia în care alte provincii au o autonomie reala, sa devina-n mod deplin stat federal (model SUA, Germania, Rusia, Brazilia, India …). @Aelectrostivuitoritei : gresesti fundamental. Uiti ca suntem în era multinationalelor (bine plantate-n provincie). Drept care, Catalonia n-are cum sa „cada prada”, mai are si atu-ul turismului, provincie superba, venituri considerabile. Monumentele nu-i pot fi mutate-n alta parte si-i garanteaza prosperitatea, deschiderea economica spre lume. Nu uita nici de Monaco, stat nu bogat, ci arhibogat, cu regim juridic ambiguu (principat în interiorul-exteriorul Frantei …) de care si profita, havuz financiar, miliardar. Are, în teorie, 1 km jumatate de metri patrati, numai ca mini-statul creste, prin baraje,în Mediterana. Si-n privinta UE, toata lumea e de acord c-are nevoie de reforme profunde, fiindca-i un urias infirm, cu institutii fie totalitare (Comisia Europeana), fie bugetofage si la fel de boante (Parlamentul European).

  8. @Aelectrostivuitoritei : Spania a mai fost de DOUA ORI republica, si Catalonia, teatrul razboiului civil 1936-1939, distrusa. Nu-i vreau raul, (înca) provincia, mult mai mare decât Monaco, miliardar, se poate nu bine, ci extrem de bine descurca, si, mai ales, singura: nu-i mai fura nimeni, cel putin, veniturile (asa cum a tot facut Rajoy). Vezi ca-ntre timp si Lombardia, si Venetia din Italia si-au votat autonomia, si-n proportie la fel de rasunatoare. Presa româneasca tace, numai c-adevarul e ca regiunile bogate nu mai vor sa plateasca pentru cele sarace. Istoria Italiei nu-i e, însa, identica istoriei Spaniei : în prima a mai fost si-un Garibaldi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.