Guvernul de la București cere un liceu pentru românii din Vidin

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit la Sofia cu Ivailo Kalfin, vicepremier, ministrul muncii și președinte al Consiliului Naţional de Colaborare pe Probleme Etnice şi de Integrare și i-a transmis oficialului bulgar dorința reprezentanților comunității românești din Bulgaria, dar și a României, referitoare la înființarea unui liceu cu predare în limba română la Vidin, într-o regiune cu o prezență românească semnificativă, precum și acordarea statutului de limbă maternă limbii române în sistemul de învățământ, transmite Romanian Global News.

Respectiva problemă a fost ridicată de ani de zile de către reprezentanții celor peste 150.000 de români din Bulgaria, însă statul bulgar a ignorat-o continuând politicile agresive de asimilare și de intimidare a comunității românești.

În cadrul convorbirilor, oficialul român s-a referit la situația etnicilor bulgari din România, amintind că aceștia beneficiază de recunoaștere ca minoritate națională, bucurându-se de susținerea statului în ceea ce privește studierea limbii bulgare ca limbă maternă în ciclul primar și liceal, precum și de dreptul de a fi reprezentată în parlament.

Ministrul delegat s-a referit, totodată, la aspecte privind comunitatea românească din Bulgaria, subliniind hotărârea statului român de a sprijini eforturile acesteia pentru afirmarea specificului lingvistic, cultural și spiritual.

De asemenea, ministrul delegat a solicitat vicepremierului bulgar sprijin în cazurile în care comunitatea românilor din Bulgaria nu beneficiază de suportul necesar al autorităților locale în organizarea și buna desfășurare a unor evenimente importante pentru păstrarea și afirmarea identității, făcându-i cunoscute câteva dintre situațiile despre care a luat cunoștință în cadrul întâlnirii cu reprezentanții mediului asociativ.

Ministrul delegat i-a transmis oficialului bulgar dorința reprezentanților comunității românești din Bulgaria referitoare la înființarea unui liceu cu predare în limba română la Vidin, într-o regiune cu o prezență românească semnificativă, precum și acordarea statutului de limbă maternă limbii române în sistemul de învățământ.

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni s-a întâlnit, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o la Sofia și cu Boris Vanghelov, președintele agenției de stat pentru bulgarii din străinătate.

Angel Tîlvar i-a prezentat oficialului bulgar cadrul politico-juridic în care se desfășoară relația dintre România și românii aflați dincolo de granițe, subliniind atenția egală pe care statul nostru o acordă comunităților istorice precum și celor constituite prin mobilitate europeană și migrație internațională.

De asemenea, ministrul delegat i-a prezentat oficialului bulgar sistemul de drepturi și facilități de care beneficiază etnicii bulgari din România amintind că aceștia sunt recunoscuți ca minoritate națională, pot studia în limba maternă în învățământul primar și liceal public, se pot organiza în asociații și au un reprezentat în parlament.

Ministrul delegat a precizat că România susține principiul reciprocității în privința tratamentului grupurilor minoritare în relația cu statele în care se află comunități istorice românești.

Întâlnire cu reprezentanții comunității românești

În cadrul vizitei la Sofia, Angel Tîlvar s-a întâlnit și cu repezentanți ai comunității românești care i-au adus la cunoștință situația grea cu care se confruntă românii din Bulgaria în relația cu autoritățile bulgare, inclusiv în ceea ce privește finanțarea primită de la statul român.

La întâlnire a participat și ambasadorul României la Sofia, Anton Păcurețu, ambasador căruia lideri ai comunității românești i-au cerut retragerea de la post ca urmare a dezinteresului cu care tratează problemele grave ale românilor din Bulgaria și a atitudinii pro-bulgare atunci când ar fi trebuit să apere interesele românești.

Dealtfel dezinteresul ambasadei României la Sofia pentru românii din Bulgaria și interesele lor legitime se vede și din faptul că evenimentul prilejuit de Sărbătoarea Limbii Române care a avut loc la Vidin și la care a participat și un reprezentant al ambasadei nu este postat pe pagina de web a ambasadei. Probabil ca să nu supere partenerii de afaceri ai unora din membril corpului diplomatic al României din Sofia…

Românii din Bulgaria, între uitare şi „asimilare benevolă”

În Bulgaria există o singura instituţie de învăţământ cu predare in limba română, un liceu din Sofia, într-o zonă în care prezenţa etnicilor români este minimă. Cei zece elevi care încheie cursurile în fiecare an sunt, preponderent, bulgari care apoi cumpără acte care le certifică apartenenţa la etnia română şi studiaza la Bucureşti, în virtutea unui acord privind schimbul de studenţi, spunea in 2011, pentru Cotidianul.ro președintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria. Nu s-au schimbat multe.

În ciuda declarării loialităţii faţă de statul bulgar, românii care îşi revendică drepturile sunt consideraţi drept „distrugători ai statului”, „vânzători ai neamului bulgar” şi chiar agenţi ai României, spuneau presedintele Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria „AVE” şi preşedintele AVE din Kozlodui, Nicolai Marinov Pacev.

S-a ajuns astfel că de la cei 70.000 de etnici români declaraţi oficial în Bulgaria în perioada interbelică, să se ajungă, în 2001, la puţin peste 1.000 de locuitori, în condiţiile în care, din datele neoficiale ale Uniunea Etnicilor Români, în Bulgaria locuiesc circa 300.000 de români.

Aceasta şi pentru că politica autorităţilor de la Sofia este de a susţine că vlahii şi românii, dar şi aromânii sau meglenoromanii, sunt populaţii cu tradiţii, obiceiuri şi cultura diferite, după cum se arată în amintitul raport al AVE. Vorbind despre politica Sofiei, Preşedintele Asociatiei Aromânilor din Bulgaria declara, pentru Agerpres, că „nu poate fi vorba de asimilare, ci de integrare cu bună voinţă.”

Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria „AVE” a prezentat un raport asupra populaţiei româneşti din ţara vecină, imediat după încheierea ultimului recensământ, din februatrie 2011. La fel cum reclamau organizaţiile macedonene după recensământul din 2001, presedintele AVE, Ivo Filipov Gheorgheiv arată că în satele româneşti din sudul Dunării datele au fost completat cu creionul, pentru a putea fi uşor modificate, în detrimentul etnicilor români.

„Se ştie că, dacă o persoană vorbeşte româneşte, nu poate să evolueze în ierarhie sau să progreseze în societatea modernă. Acest fapt a făcut ca unii din neamul nostru care au ajuns să ocupe o funcţie să refuze să recunoască că sunt români, să vorbească româneşte sau să-şi înveţe copii să vorbească româneşte de teamă că îşi vor pierde funcţia. În privinţa asta s-a ajuns până la paradoxul ca bunicii care nu ştiau limba bulgară să nu se poată înţelege cu nepoţii care nu ştiau româneşte”, se arată în raportul AVE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.