Guvernul introduce cu forța un sindicalist în toate firmele

Ordonanța de Urgență 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative elimină restricțiile în ceea ce privește inițierea negocierii colective în vederea încheieii contractelor de muncă pentru societățile care au mai puțin de 21 de salariați. Astfel, societățile în cauză trebuie să apeleze la sindicat, în cazul în care există, sau la o mare confederație sindicală pentru negocierea salariilor mai ales că la 1 ianuarie 2018, se transferă contribuțiile sociale de la angajator la angajat. „Având în vedere că legislaţia naţională obligă la iniţierea negocierii colective doar la angajatorii cu peste 21 de salariaţi, prin prezenta ordonanţă de urgenţă se asigură cadrul normativ necesar pentru stimularea negocierii colective la nivel de unitate pentru toate categoriile de angajatori, indiferent de numărul de salariaţi. Astfel, pentru aplicarea ultimelor modificări ale Codului fiscal se propune eliminarea restricţiilor în ceea ce priveşte iniţierea negocierii colective în vederea încheierii contractelor colective de muncă, introducându-se totodată derogări de la termenele şi condiţiile de reprezentativitate prevăzute de actuala reglementare”, se arată OUG 82. În lipsa adoptării prezentului act normativ interesele angajatorilor cu mai puţin de 21 de salariaţi ar fi prejudiciate prin imposibilitatea iniţierii negocierii colective la nivel de unitate, afectând astfel atât drepturile şi obligaţiile angajatorilor, cât şi pe cele ale salariaţilor. Se creează, se spune în actul normativ, premisele flexibilizării condiţiilor de reprezentativitate solicitate la negocierea contractelor colective de muncă prin introducerea federaţiilor sindicale reprezentative la nivelul sectorului de activitate şi al confederaţilor reprezentative la nivel naţional, împreună cu reprezentanţi ai salariaţilor.

Comentând aceste modificări legislative, consultantul fiscal Adrian Bența susține că societățile sub 21 de angajați sunt instruite ce trebuie să facă pentru transferul asigurărilor sociale de la angajator la salariat. „Acești angajatori trebuie să negocieze cu salariații. Ok. Dialogul e constructiv. Și ce treabă are cu sindicatul? Pai dacă tu ca patron ești oligofren sau salariații tăi sunt în dungă și cred ca în urma reducerii de impozit le crește salariu, atunci trebuie să lași un sindicalist să-și explice! N-ai sindicat în firmă ? Ghinion! Te vor ajuta marile confedarații sindicale”, spune Bența.

Ce zice patronatul IMM-urilor

Patronatul IMM-urilor, CNIPMMR, a reacționat destul de dur la această prevedere din OUG, susținând că actul normativ a adoptat într-un mod total netrasparent deoarece: nu a existat dialog cu confederaţiile patronale reprezentative, având în vedere că au fost stabilite obligaţii noi pentru toţi angajatorii din mediul privat din România. Mai mult, susțin reprezentanții patronatului, OUG nu este semnat de ministrul pentru dialog social, Gabriel Petrea, care are în portofoliu problematica Legii nr. 62/2011 a dialogului social. “Aprobarea în lipsa oricărui dialog social a OUG nr. 82/2017 prin care se introduc excepţii de la Legea nr. 62/2011, stabilindu-se noi obligaţii pentru IMM-uri, în privinţa negocierilor colective, încalcându-se acordul de voinţă al părţilor acolo unde există contracte colective de muncă, prin obligarea părţilor să renegocieze, coroborat cu faptul că OUG nu este semnată de ministrul pentru dialog social, dl. Gabriel Petrea, cu competenţe în implementarea Legii nr. 62/2011, arată disperarea guvernului de a găsi soluţii nerealiste la problemele generate de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Un motiv în plus pentru neadoptarea acestei măsuri este dat de faptul că, în această perioadă îşi desfăşoară activitatea grupul de lucru pentru modificarea Legii nr. 62/2011, format din reprezentanţii guvernului, patronatelor şi sindicatelor, iar reprezentanţii guvernului nu au adus la cunoştiinţa partenerilor sociali intenţia de a introduce derogări de la legea dialogului social. Prin noua Ordonanţă se încalcă dispoziţiile Legii nr. 346/2004 a IMM-urilor, care prevede în mod expres obligativitatea efectuării Testului IMM, pentru aflarea impactului asupra IMM-urilor al noilor prevederi”, a declarat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Si asta nu e bine, nu-i asa? Doar stim ca in Rumanistan sindicatele au rolul de a se impotrivi EXCLUSIV guvernarilor de stanga, iar nu patronatelor sau Statului Paralel. Sa ma contrazica cineva dand un singur exemplu cand o confederatie sindicala s-a opus prin greve si demonstratii unui patronat.

  2. Patronii de mici firme protesteaza fata de imixtiunea Guvernului in afacerile private: „Arata disperarea guvernului”

    IMM-urile, infuriate de imixtiunea Guvernului.
    Patronii de afaceri mici si mijlocii Denunta intr-un Comunicat de presa masurile prin care Guvernul le impune tuturor angajatorilor ca intr-o luna sa inceapa negocieri cu salariatii, indiferent daca acestia sunt organizati sau nu in sindicate.
    Patronii de IMM-uri denunta modul „total netransparent” in care a fost adoptata Ordonanta de Urgenta 82/2017, FARA nici o dezbatere publica, si spun ca ea demonstreaza „DISPERAREA Guvernului” in fata efectelor modificarii Codului Fiscal.
    Ce spun patronii de afaceri mici si mijlocii, reuniti in Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR): „OUG nr. 82/2017 a fost adoptată într-un mod total netrasparent deoarece NU a existat dialog cu confederaţiile patronale reprezentative, având în vedere că au fost stabilite obligaţii noi pentru toţi angajatorii din mediul privat din România. OUG nu este semnat de ministrul pentru dialog social, dl. Gabriel Petrea, care are în portofoliu problematica Legii nr. 62/2011 a dialogului social.

    • E chestia cu ‘ cine zice ala e’ si arata doar dispretul patronilor fata de drepturile salariatilor ,pe care nu vor decat sa-i transforme in sclavi personali lipsiti de drepturi. Ori ti se pare corect, in logoree afazica in care te balacesti si care-ti tine loc de gandire, ca salariatii firme;pr mici sa fie tratati abuziv , asa cum si sunt, fara ca nimeni sa le poata apara drepturile ?

  3. Patronatele Editat, fac jocul sotului doamnei Carmen, aiureaza vorbe ! Este clar ca buna ziua, ce dadeau pe taxe dau angajatului in brut si tot ei opresc darile si le predau, ce atata filozofie si vorbarie goala ! Caricaturi nu oameni sunt cei care aiuesc vorbe fara noima legat de ceva clar si la locul lui ! Vai mama lor de patronate, vai mama lui de om in Dealul Cotrocenilor, vai mama lor de aglomerari politice din Opozitie au sa stea sa lustreuiasca bancutele in postura asta decenii pe viitor … ! NU MAI CENZURA COMENTARIILE FARA NICI UN MOTIV !

  4. Cate sindicate sunt in Romania? Cate confederatii sindicale? In total 100, 200 poftim 300 (exagerand). Un numar mic orisicum.
    Exercitiu de imaginatie: vrei sa schimbi ceva major in directia politica, vrei sa ai parte de voturi, vrei sa manipulezi populatia activa, diverse si atunci…ai cateva sute de oameni (sefii de sindicate) cu care tratezi. Micii intreprinzatori or fi ei flexibili, dar vor sa continue afacerile lor si nu subscriu, nu sunt influentabili daca politicul propune masuri care le incurca afacerile. Cine le plateste ratele bancare facute pt investitii? Pt salariati e simplu. Merg la servici. Muncesc iau salariul, nu muncesc iau ajutor social. IMM-istii au rate care variaza intre 1000-15 000E lunar. Un salariat are cel mult o rata la casa; sub 1000E.
    Asta e; inginerie socio-economica pt putere.

    • Pentru #OA: shefiu! daca nu-ti convine situatia in care trebuie sa-ti platesti darile la stat, ia-ti masina mica, adica fa-te salariat si mergi la „servici” uuuuuuuu!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.