Guvernul Ucrainei a aprobat proiectul acordului de asociere la UE

Cabinetul de Ministri de la Kiev a aprobat, miercuri, proiectul acordului de asociere a Ucrainei la Uniunea Europeana – informeaza Biroul de Presa al Guvernului ucrainean.

Ucraina si UE au inceput negocierile privind noul acord in 2007, iar, la 30 martie 2012, partile au parafat acordul de asociere si creare a zonei de liber schimb. Cu toate acestea, in cursul anului 2012, UE a criticat in mod repetat situatia din Ucraina, in special in ceea ce priveste aplicarea selectiva a justitiei impotriva membrilor fostului guvern.

La 10 decembrie 2012, Consiliul pentru Afaceri Externe al UE a aprobat un document referitor la Ucraina, in care si-a exprimat disponibilitatea de a semna acordul de asociere cu Ucraina la summit-ul de Parteneriatului Estic, la Vilnius, in noiembrie 2013, cu conditia ca partea ucraineana sa demonstreze o actiune decisiva si progrese concrete in ceea ce priveste reformarea legislatiei electorale, solutionarea problemei legate de aplicarea selectiva a justitiei si continuarea reformelor prevazute in Agenda de asociere.

Cat priveste Republica Moldova, la Vilnius se asteapta parcurgerea etapei incheiata de Ucraina in 2012 – parafarea Acordului de Asociere. Acest tip de acord deschide calea colaborarii cu UE in zeci de domenii, in sensul armonizarii legislative, insa nu garanteaza aderarea la Uniune. In cazul Romaniei, spre exemplu, intre intrarea in vigoare a asocierii la UE si data aderarii au trecut 12 ani.

Relatiile UE-Ucraina au debutat in 119, prin semnarea unui acord de partneriat si cooperare, care nu a avut efectele scontate, din cauza politicii duplicitarea Kievului, inclusiv in perioada regimului ”portocaliu” Iuscenko-Timosenko. In 2009, Polonia intra in Parteneriatul Estic, o initiativa a Suediei si Poloniei, care a legat de Republica Moldova piatra de moara a unei foste republici sovietice cu 45 de milioane de locuitori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.