Tensiuni internaționale după decizia radicală a lui Trump

Ordinul lui Donald Trump prin care a blocat primirea refugiaților în SUA, dar și intrarea, pentru o perioadă de 90 de zile, a cetățenilor din șapte țări majoritar musulmane a generat haos și tensiuni internaționale sâmbătă.

Decizia lui Trump afectează călători obișnuiți cu pașapoarte din Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen. Departamentul de Securitate Internă a anunţat că inclusiv deţinătorii ”cărţilor verzi” – vize de rezidenţă permanentă – sunt vizaţi de ordinul semnat de președintele american.

Rezidenți cu acte în regulă au fost blocați în aeroporturi din Statele Unite și din întreaga lume în urma ordinului.

Iranul a calificat decizia drept un „afront direct împotriva lumii musulmane și a națiunii iraniene” și a anunțat că va interzice la rândul său intrarea cetățenilor americani pe teritoriul său.

”În vreme ce îi respectăm pe americani şi facem distincţia dintre aceştia şi politicile ostile ale administraţiei SUA, Iranul va implementa principiul reciprocităţii până ce sunt ridicate aceste limitări jignitoare impuse împotriva cetăţenilor iranieni de către Statele Unite”, a transmis Ministerul de Externe de la Teheran.

Ordinul semnat l-ar putea împiedica pe regizorul iranian Asghar Farhadi să participe la gala premiilor Oscar, unde a primit o nominalizare la categoria ”cel mai bun film străin”, relatează Variety.

Deciziile președintelui SUA, în special restricțiile de intrare a refugiaților în Statele Unite, „îngrijorează” Franța și Germania, a transmis la rândul său sâmbătă ministrul de Externe francez Jean-Marc Ayrault la sfârșitul unei întrevederi cu omologul său german Sigmar Gabriel la Paris.

„Această decizie nu poate decât să ne îngrijoreze. Primirea refugiaților care fug de război și opresiune face parte din îndatoririle noastre. Trebuie să ne organizăm pentru a ne asigura că acest lucru se întâmplă în mod echitabil, corect, solidar”, a declarat Ayrault, amintind că Europa se află în prima linie în fața afluxului de refugiați sirieni.

La rândul său, președintele Franței Francois Hollande a îndemnat statele europene să dea o replică fermă la deciziile președintelui american.

Pasageri întorși din drum

Autoritățile egiptene i-au împiedicat sâmbătă după-amiază pe cinci pasageri irakieni și unul yemenit să se îmbarce într-un avion Egypt Air cu destinația New York, în urma deciziei luate de președintele SUA, transmite Reuters. Pasagerii întorși din drum dețineau vize valabile pentru SUA.

„Pasagerii, care erau însoţiţi de un reprezentant al Agenţiei ONU pentru Refugiaţi, au fost informaţi despre interdicţia (de intrare pe teritoriul SUA) şi au fost direcţionaţi să contacteze ambasadele americane care au emis vizele”, a declarat o sursă.

Compania aeriană olandeză KLM a refuzat îmbarcarea a șapte persoane la bordul avioanelor sale cu destinația Statele Unite, după decretul prin care Trump a interzis temporar accesul pe teritoriul SUA al cetățenilor provenind din șapte state, transmite AFP.

Purtătorul de cuvânt al companiei a declarat pentru AFP că „deși ne-am fi dorit să călătorească la bordul avioanelor noastre, demersul nu avea rost, pentru că le-ar fi fost refuzată intrarea în țară”.

Cinci persoane au putut fi avertizate înainte de îmbarcare, iar celelalte două au fost informate în timpul unei escale, iar KLM le-a oferit gratuitate pentru întoarcere.

„Cu o săptămână în urmă ar fi putut călători fără probleme, aveau toate documentele necesare. Azi însă, nu ar fi putut intra în SUA”, mai spus purtătorul de cuvânt.

Și compania aeriană Qatar și-a avertizat sâmbătă pasagerii din Sudan, Libia, Somalia, Siria, Iran, Irak și Yemen care călătoreau în SUA cu privire la restricțiile impuse de noua administrație americană, transmite Reuters.

Google și-a rechemat de urgență mai mulți angajați din străinătate, posibil afectați de interdicție, de teamă că nu li se va mai permite să revină la muncă.

Avocați din domeniul imigrării din New York au demarat procese pentru blocarea ordinului lui Trump. Autorităţile americane i-au permis totuși unui cetăţean irakian reţinut pe aeroportul JFK să intre în ţară. Acesta a lucrat anterior ca translator pentru armata americană şi a reuşit să intre în ţară ca urmare a unei excepţii care permite evaluarea fiecărui caz în situaţii excepţionale de către Departamentul Securităţii Interne, conform CNN.

Președintele Statelor Unite a semnat un ordin executiv care prevede suspendarea, timp de patru luni, a primirii refugiaților. Trump a interzis de asemenea intrarea refugiaţilor sirieni în Statele Unite pe termen nelimitat. De asemenea, cetăţenii din șapte state, majoritar musulmane, au interdicţie de a intra pe teritoriul american timp de trei luni.

„Inițiez noi măsuri de control pentru a menține în afara Statelor Unite teroriștii islamiști radicali. Nu îi vrem aici”, a spus președintele american, în cursul ceremoniei de învestitură a secretarului Apărării, James Mattis.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8531 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.