Hârtiile oficiale (29)

Moto: „Hârtiile oficiale reprezintă fundamentul neprețuitei stabilități“ (Legiuitorul universal)

Seria a II-a propriu-zisă –  episoadele 49 – 70 –

Acum, că putem spune că am terminat cu bine prima parte a prelegerilor noastre, vom trece la o ştiinţifică şi suficient de redondantă prelucrare a altor exemple didactice semnificative, păstrând neştirbit limbajul de lemn, cel ce certifică în mod sigur că o hârtie oficială este chiar o hârtie oficială.

  1. Exemple semnificative de hârtii oficiale la vedere

– mai ales din cazuistica celei de a paisprezecea civilizaţii terestre –

1 Mesajele importante pentru ţară

Da, aveţi dreptate, acestea s-au adresat iniţial oral şi nu pe suport de hârtie. De pildă, pe vremuri, prin viu grai de către marii conducători în faţa oştenilor sau doar prin intermediul crainicilor pedeştri ori călări, pe urmă în ziare, la radio, la televizor, pe internet. E adevărat, însă aceste comunicări sunt consemnate în arhive şi devin hârtiile oficiale preluate în lucrările istoricilor, comentate, catalogate.

  1. Cele mai multe mesaje către ţară vin din partea şefului statului ori al primului ministru.

Când Michael J. Radovan s-a adresat naţiunii descriind efectele crizei economice şi cerând înţelegere pentru măsurile de austeritate anunţate cu acel prilej, prevederile concrete au fost publicate sub forma unor decrete-legi atât în Monitorul Oficial, cât şi în presă. Doar că discursul televizat al premierului a fost difuzat în direct în seara zilei de 17 august, iar presa scrisă l-a difuzat a doua zi, în 18 august. Dar, deşi decretele-legi au apărut încă în noaptea de 17 spre 18 în Monitorul Oficial, poate vă mai aduceţi aminte că exact la aceleaşi ore a avut loc aşa-numitul „Eveniment Himalaia”. Care a venit cu totul neaşteptat şi a schimbat întru totul situaţia. Da, însă lui Michael J. Radovan îi ieşise deja porumbelul din gură, aşa că şi presa a preluat cuvânt cu cuvânt declaraţia Preşedintelui, chiar dacă neaşteptatul Eveniment Himalaia a răsturnat cu totul situaţia. Rămas în arhive, mesajul lui Radovan a fost interpretat în fel şi chip de către istorici: cei contemporani incidentului l-au criticat aspru pe şeful statului pentru că nu s-a orientat odată cu schimbările majore survenite. De aici a pornit şi scăderea drastică în popularitate a lui Michael J. Radovan, scăderea ce a dus la înfrângerea sa în alegerile pentru cel de al doilea mandat. În schimb, analizând aceleaşi ziare, istoricii de mai târziu au arătat că, neinfluenţat de circumstanţe, Preşedintele a urmat calea care, până la urmă, s-a dovedit cea mai indicată. Şi s-au bazat istoricii de mai târziu pe o migăloasă muncă de arhivă nu numai răsfoind ziarele vechi, ci şi hârtiile oficiale ale momentului, în primul rând Monitorul Oficial. Niciodată istoria nu rămâne aceeaşi, civilizaţia evoluând dialectic şi în spirală.

Astăzi locul Preşedintelui Radovan este din nou analizat sever de către specialişti.

Iată, deci, cum chiar şi hârtiile oficiale emanate de la cel mai înalt nivel pot fi interpretate diferit, chiar contradictoriu, în conformitate cu evoluţia lumii, care nu încetează să se manifeste în spirală. Dacă acceptăm că „acei ce emit hârtiile oficiale le modifică, uneori doar făcând din propoziţii afirmative propoziţii negative, alteori completându-le în virtutea progresului – cel ce are o dinamică în spirală -, când cei ce emit hârtiile oficiale le modifică, atunci bineînţeles se modifică şi tradiţiile. Care venind din trecutul de aur, sunt sfinte. Şi cine se poate opune unor tradiţii sfinte fără a risca dă devină un zombi birocratic?”, după cum s-a arătat limpede în conferinţele introductive [vezi episodul referitor la 6. Hârtiile oficiale importante (doar) pentru întregul popor]. Dacă acceptăm acest lucru – şi este total nerecomandabil să nu-l acceptăm! -, atunci  nu este suficient doar să fim de acord cu „acei ce comentează hârtiile oficiale, uneori interpretând propoziţii afirmative drept propoziţii negative, alteori completându-le în virtutea progresului – care are o dinamică în spirală -, atunci bineînţeles se modifică şi tradiţiile. Care venind din trecutul de aur, sunt sfinte. Şi cine se poate opune unor tradiţii sfinte fără a risca dă devină un zombi birocratic?”. Atenţie, întrebarea nu este pur retorică:

Cine se opune unor tradiţii sfinte riscă să devină un zombi birocratic!

Nu este suficient să fim doar de acord în mod tacit că „acei ce comentează hârtiile oficiale, uneori interpretând propoziţii afirmative drept propoziţii negative, alteori completându-le în virtutea progresului – care are o dinamică în spirală -, atunci bineînţeles se modifică şi tradiţiile. Care venind din trecutul de aur, sunt sfinte. Şi cine se poate opune unor tradiţii sfinte fără a risca dă devină un zombi birocratic?”. Le răspund celor ce mi-au scris că n-au înţeles nimic din cele de mai sus: Nu-i nimic! Fiind vorba doar despre hârtii oficiale, nu trebuie să le înţelegeţi, ci doar să le respectaţi întocmai şi să le aplicaţi la termenele indicate.

2 Mesaje din partea noii puteri şi hârtiile lor oficiale

Odată cu instaurarea unei noi puteri, de regulă după ce aceasta emite importantele ei comunicate, apar o mulţime de reglementări noi, justificate de acelaşi mers în spirală al dialecticii. Nu toate aceste reglementări sunt incluse în Monitorul Oficial, ci ele respectă „Clasificarea hârtiilor oficiale punctele 3-8”, aşa cum se precizează în Introducerea GHIDULUI UNIVERSAL NEPREŢUIT de folosit în minunatul labirint al celui mai splendid trai în birocraţia ce ne îmbrăţişează condescendent de la certificatul de naştere până la certificatul de deces.

Desigur, aceste noi hârtii oficiale le îmbogăţesc semnificativ pe cele vechi şi, dacă este nevoie, pe unele chiar le abrogă, înlocuindu-le cu altele mai potrivite noului trend, în concordanţă cu imperativele epocii, cu progresul. Noile reglementări menite a ajunge la populaţie sunt prevăzute absolut reglementar cu număr de înregistrare, dată, antet, titlu, conţinut , ştampilă (ştampile), semnături autorizate.

Dacă se schimbă directivele şi legile, şi mai ales dacă se schimbă şi semnatarii, onor cetăţenii trebuie să-şi modifice şi ei comportamentul. Din mers. Şi să condamne cu hotărâre marile abuzuri l-a care le-au obligat hârtiile oficiale ale fostelor autorităţi, cele de tristă amintire. Altfel riscă să fie consideraţi reacţionari sau chiar duşmani ai progresului. Pentru că, aşa cum am arătat, în virtutea progresului – care are o dinamică în spirală -, se modifică şi tradiţiile. „Care venind din trecutul de aur, sunt sfinte. Şi cine se poate opune unor tradiţii sfinte fără a risca dă devină un zombi birocratic?” Dar înainte de a deveni un zombi birocratic, acei indivizi îndărătnici, având încă un nume confirmat de hârtiile lor oficiale la purtător, vor fi traşi la răspundere fără milă. Bineînţeles, doar conform procedurilor justiţiei suverane: analizându-se cu celeritate fiecare caz în parte şi fiind sancţionaţi doar cei ce sunt indicaţi să fie sancţionaţi. După faptă, şi răsplată!

Aşa că, în funcţie de tipul hârtiei oficiale privind un decret, o lege sau un ordin încălcat, reacţia noilor autorităţi se va manifesta sub o sancţionare graduală. Pentru o mai bună înţelegere a celor tocmai arătate, vom prezenta câteva cazuri exemplare ale diferitelor tipuri de hârtii oficiale în vigoare emise de o nouă putere.

(Notă: aceste precizări vin să transforme conduita onor cetăţenilor dintr-un demers mecanic într-un imperativ conştient, astfel încât fiecare persoană sancţionată să poată lua la cunoştinţă cu bucurie consecinţele pentru cele ce i se pun în cârcă. În felul acesta, se elimină tristeţea – la cei lipsiţi de conştiinţă patriotică poate apare chiar o revoltă absolut nejustificată – şi, mai ales, gânduri ce pot duce la adevărate drame. Deci, însuşiţi-vă în amănunte cele de mai jos pentru că numai astfel vă veţi simţi satisfăcuţi ori de câte ori veţi fi penalizaţi!)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.