Hârtiile oficiale (36)

Moto: „Hârtiile oficiale reprezintă fundamentul neprețuitei stabilități“ (Legiuitorul universal)

  1. Mesaje din partea noii puteri şi hârtiile lor oficiale (continuare)

e.) Hârtiile oficiale ale noii puteri importante (doar) pentru ei

Dacă noua putere emite hârtii oficiale importante doar pentru unii dintre noi, respectiv, pentru fiecare dintre noi, ea eliberează şi hârtii oficiale lipsite de orice relevanţă pentru mine sau pentru tine, fiind importante doar pentru alţii. Aceste documente dovedesc încă o dată că noile puteri sunt interesate ca, în spiritul înaltei democraţii, eu sau tu să nu fim încorsetaţi de reglementări ce nu ne privesc.

Dacă domnul Akov primeşte o citaţie în urma căreia nu va dormi trei nopţi, atunci domnii Bekov şi Cekov n-au de ce să recurgă la medicamente pentru un somn senin. „Bine, veţi spune, dar asta este valabil şi în cazul hârtiilor oficiale ale vechii (oricărei) puteri importante (doar) pentru ei!” În principiu, da, aveţi dreptate, însă o deosebire tot există şi anume o deosebire de nuanţă: când vechea putere a trimis o citaţie, adresantul s-a speriat după cum se cuvine, chiar dacă nu se simţea vinovat, dar măcar avea oarece aşteptări venite din experienţa traiului sub obedienţa vechii puteri. Pe când, dacă citaţia îi soseşte când încă nu prea există antecedente privind comportamentul noii puteri în legătură cu vina reală sau nu, ei bine, atunci domnul Akov nu va avea insomnii doar vreme de trei nopţi, ci mult mai multe, adică măcar până în ziua convocării la organul emitent al acelei citaţii. Dar, în rest, da, aveţi dreptate, ca şi în cazul unei citaţii venite pe vremea vechii puteri, şi atunci când domnul Akov primeşte o citaţie nominală de la noua putere, domnii Bekov şi Cekov n-au de ce se teme. În spiritul înaltei democraţii, nimeni în afara domnului Akov nu va fi încorsetat de reglementări ce nu-l privesc. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul special când domnul Akov primeşte o invitaţie oficială nominală pentru a participa la un eveniment. E limpede că nimeni în afara domnului Akov nu va fi lăsat să se folosească de acel document. Am precizat că acesta este un caz special, întrucât de cele mai multe ori, domnul Akov – la fel ca orice supus al noii puteri – va primi mult mai des – incomparabil mai des! – înştiinţări pe care, în spiritul înaltei democraţii, le primesc şi nu le primesc ceilalţi cetăţeni. (Deşi, oricând se poate întâmpla să se pomenească şi ei cu asemenea hârtii oficiale în cutia poştală.)

  1. Hârtiile oficiale provenite din comunicate amplu  difuzate de către anumite foruri profesionale sau organizaţii civice

De obicei, asemenea iniţiative au loc în preajma campaniilor electorale, când, brusc, pe forumurile unor structuri neutre apar atenţionări de maximă importanţă. Aşa, de pildă, Apelul lansat de către Confederaţia Sindicatelor Democratice Unite prin care li se cere tuturor membrilor să iasă la mitingul organizat în sprijinul revendicărilor legitime privind dreptul la… la ceva. De exemplu, la posibilitatea de a ieşi în timpul liber împreună cu familia la iarbă verde, aşa cum există de veacuri acest drept în toate ţările civilizate, unde nu există acele tăbliţe restrictive pe care scrie „Nu călcaţi iarba!”.

De multe ori, un Apel este postat doar pe micile ecrane şi difuzat prin radio şi pe paginile de internet. Greşeală! Pentru o mult mai bună eficienţă, el va fi remis fiecărui membru al Confederaţiei Sindicatelor Democratice Unite şi va fi prevăzut, ca orice hârtie oficială, cu antet, număr, dată, titlu, conţinut, parafă şi semnăturile competente . În conţinutul documentului se vor preciza istoricul problemei, importanţa ei pentru mulţumirea şi buna dispoziţie a tuturor cetăţenilor, subliniindu-se că acestea, mulţumirea şi buna dispoziţie, împiedică neliniştile sociale, preîntâmpină conflictele familiale şi măresc semnificativ productivitatea muncii. (Un plus de valoare va avea un Apel care va face cunoscute cele mai noi rezultate ale cercetării sociologice, prezentându-se procentele rezultate din experimentele ştiinţifice ale celor mai autorizate foruri academice. Oricum, nişte date statistice dau bine şi nu strică niciodată!) De asemenea, se va avea grijă să se comunice că este important să se scandeze lozinci conţinând succint, dar exact, revendicarea, cum ar fi faptul că se cere ca întreaga familie să poată beneficia de spaţiile verzi pentru un picnic, altfel jandarmii ar putea să-i amendeze doar pe copiii jucându-se pe iarbă sau doar pe bunicii jucând remi la umbra binefăcătoare a unui copac. Aşadar, se va specifica doleanţa ca de dreptul de a se bucura în timpul liber de un picnic pe iarbă să se poată bucura următoarele categorii de cetăţeni formând o familie: bunicii (atât cei paterni, cât şi cei materni), părinţii şi copiii lor (adică nepoţii bunicilor), precum şi cumnaţii (cu copiii lor care şi ei pot fi nepoţii bunicilor şi nu este just să se facă discriminări între nepoţi/copii), alte rude de gradul I. De asemenea, se va specifica în justa cerere că în anumite condiţii pot fi incluşi pe listă şi logodnicii/logodnicele – indiferent de vârstă, naţionalitate, crez sau orientare sexuală, dacă există patru persoane majore dispuse să le declare calitatea de logodnici/logodnice. Se va mai arăta în APEL că revendicarea respectivă, pe lângă protejarea familiei tradiţionale şi creşterea productivităţii muncii, are şi marele avantaj că se opune în mod hotărât să beneficieze de dreptul legitim de a petrece timpul liber la iarbă verde alături de persoanele prevăzute mai sus şi indivizi ce n-au nici o tangenţă cu cei menţionaţi, împiedicându-se astfel înghesuiala şi conflictele atât de dese şi de regretabile între necunoscuţi.

Desigur, dacă există interese contrarii – şi întotdeauna există interese contrarii, mai ales în lumea politică –, vor apare şi reacţii în mass-media. Dar, pentru a fi mai siguri de succes , cele mai bune rezultate de contracarare a unui apel de felul celui tocmai prezentat îl reprezintă nu simplii fluturaşi introduşi în cutiile poştale ale masei de cetăţeni, ci hârtii cu antet, număr, dată, titlu, (eventual) conţinut, parafă şi semnăturile competente, hârtii care vor da o mult mai mare greutate demersului. În aceste hârtii – prevăzute eventual şi cu un logo frumos colorat – se va arăta istoricul problemei, procedura în domeniu în ţările cu o democraţie consolidată, prevederile legislative, prevederile Uniunii Europene, cerinţele din partea FMI, rezoluţiile ONU şi, nu în ultimul rând, aspectele ecologice grav ameninţate de „nesăbuitul apel”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.