Hârtiile oficiale (49)

  1. Maestrul Ludovic L. încurajează ştiinţa
  1. Avertisment:

„Indispensabile nu numai pentru viaţa individuală şi pentru viaţa în grup, limba şi limbajul reprezintă şi un parametru al comportamentului, precum şi o necesitate, dar şi suportul unei gândiri ce-l separă pe om de animal“.

Breaking News: Afaceri cu diplome academice

  1. Faptele:

Un exemplu semnificativ pentru cât de benefică este orice apariţie la bară a maestrului Ludovic L. (pe care, de fapt, nu-l cheamă Ludovic L., ci cu totul altfel) a fost recursul declarat de Profesorul Doctor Jasper Rodrigo Fitacek, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste. După cum o ştie toată lumea, profesorul Fitacek este unul dintre marii savanţi ai ţării – şi nu numai -, lucru pe care nu l-a contestat nici măcar procurorul de caz, eminentul Doctor Ragnavaldur Sicl. Însă profesorul Fitacek „a căzut de fraier”, cum se spune, într-un caz de acordare nemeritată a nu mai puţin de optsprezece diplome de absolvire. De fapt, conferenţiarul doctor J. B. Rupert şi secretara şefă Maria Welt au manipulat acele înscrisuri, însă decanul a fost cel ce a semnat diplomele unor studenţi care n-au trecut niciun examen. Speţa, amplu mediatizată, a scos la iveală că Rupert şi Welt au încasat bani mulţi pentru acele diplome nemeritate, iar Fitacek a semnat fără să verifice.

  1. Sentinţa 1:

După faptă şi răsplată: Fitacek a fost condamnat la şase luni de închisoare, ţinându-se cont de marile sale merite ştiinţifice şi de biografia sa fără pată, iar ceilalţi doi au primit şase, respectiv cinci ani.

  1. Urmări:

Întrucât toată lumea ştia cine este profesorul doctor Fitacek, i s-au creat condiţii speciale în penitenciar, el având acces permanent la internet şi la cărţile pe care le cerea şi i se trimiteau de acasă sau de la bibliotecă. Când şi-a ispăşit pedeapsa şi trebuia să fie eliberat, a constatat că niciunde în lume nu are condiţii de muncă mai bune decât în celula sa. Aşa că a rugat să mai fie lăsat acolo până ce va termina Tratatul General de Lingvistică Comparată, pentru care, ţinând cont de condiţiile oferite, nu ar mai avea nevoie decât de cel mult patru ani de trudă. Degeaba a explicat autorităţilor că în închisoare are masa şi casa asigurate, fără să trebuiască să mişte un deget pentru ele, pe când afară, el care, de dragul ştiinţei a rămas holtei…

În ziua când ar fi trebuit să părăsească penitenciarul, Profesorul Doctor Fitacek a avut o idee genială, o idee cum doar o personalitate de calibrul său putea să aibă: a declarat recurs şi l-a angajat pe maestrul Ludovic L. (care, repetăm din motive de prevedere, nu-l cheamă nici Ludovic şi nici L.).

  1. Dezbaterea: Şi nu s-a înşelat: contra unui onorariu pe măsură, Ludovic L. a citat masiv din Seneca, Sfântul Augustin şi Borak cel Bătrân (autorul său preferat), după care a subliniat calităţile deosebite ale mandantului său şi importanţa Tratatului General de Lingvistică Comparată:

– Nu degeaba a scris Borak cel Bătrân, citez, „Lingvistica comparată compară nu numai lingvistica, dar şi celelalte însuşiri ale materiei inteligente”. Aş vrea, dacă-mi permiteţi să arăt importanţa pentru tineretul studios – pentru adevăratul tineret studios! – a minunatului Tratat, care…

– Nu vă permit! i-a tăiat-o Julius Zimberlan.

– Îmi cer scuze! Dar, totuşi, doar…

Dar şi eminentul jurist onorabilul judecător Academician Profesor Universitar Dr. Dr. h. C. Juius Zimberlan s-a arătat la înălţime şi a repetat:

– Nu vă permit!

Aşa că, de data aceea, numeroasa asistenţă n-a mai avut plăcerea de a asculta un alt important citat din înţelepciunea lui Borak cel Bătrân, iar eminentul procuror Doctor Ragnavaldur Sicl, profitând de ocazie, a cerut o sentinţă mult mai aspră pentru recurent. Ceea ce a şi obţinut.

4b. Sentinţa 2:

Deci, marele profesor doctor Jasper Rogrigo Fitacek a putut să termine în cele mai bune condiţii Tratatul General de Lingvistică comparată, având acces gratuit şi fără nici o problemă la o hrană regulată şi bine alcătuită şi la cea mai confortabilă celulă din tot penitenciarul. Şi cui i se datorează acest triumf? Bineînţeles că doar maestrului căruia noi îi spunem Ludovic L.

Seara, la club, într-un moment de maximă sinceritate, eminentul procuror Doctor Ragnavaldur Sicl a mărturisit, într-un cadru intim, că n-ar fi obţinut niciodată acea majorare a pedepsei, dacă nu l-ar fi avut adversar pe la fel de eminentul maestru Ludovic L.

  1. Mass-media, a patra putere
  1. Avertisment:

„Impulsul gregar tinde să se manifeste ca un instinct: de cele mai multe ori el are prea puţine tangenţe cu raţiunea“.

Breaking News: Martin Popsen a fost arestat pentru   uciderea topmodelului Marlyn Z

Nu mult diferit a fost şi acest caz.

Nu degeaba se spune că mass-media reprezintă a patra putere în stat! Şi nu numai în stat!

  1. Faptele:

Martin Popsen a fost arestat sub prezumţia că ar fi ticălosul nemernic care a ucis-o pe domnişoara Marlyn Z., celebrul top model. Reţinerea a avut, în sfârşit, loc abia după ce presa a insistat chiar şi în ştirile de primă pagină că ticălosul nemernic care a ucis-o pe domnişoara Marlyn Z. ar fi Martin Popsen. Care nici el nu era fitecine, aşa că, în primele zile când a apărut ştirea, se spune că nemernicul ar fi râs cu hohote.

  1. Dezbaterea 1:

Pe urmă, însă, când a văzut că se îngroaşă gluma, a angajat un avocat care a ameninţat că va da în judecată jurnaliştii, dacă vor mai face şi o singură insinuare la adresa mandantului său. Apoi M.P. a mai angajat un avocat, cel care a prezentat fotografii şi documente atestând că în ziua odiosului asasinat, M.P. s-ar fi aflat într-o croazieră pe Mediterana cu luxosul vapor „Franz Joseph”. Iar când M.P. a fost arestat sub prezumţia că ar fi ticălosul nemernic care a ucis-o pe domnişoara Marlyn Z., celebrul top model, un al treilea avocat a venit şi cu mărturiile a optsprezece martori, pasageri pe vasul de croazieră „Franz Joseph”. (Care, le preţurile pentru acea croazieră, se subînţelege că nici ei nu au fost şi nu sunt fitecine.)

  1. Sentinţa 1:

La presiunea presei, procesul a avut loc în regim de urgenţă şi, ţinându-se cont de probele aduse de avocaţi, M.P. a fost declarat nevinovat.

Văzându-se liber, ticălosul nemernic, frecându-şi mâinile, a dat el în judecată, aşa cum a promis – Ein Mann ein Wort! – pe jurnaliştii care i-au atacat onoarea, instituţiile de presă care au difuzat acele materiale şi chiar şi nouă televiziuni pentru că n-au luat atitudine împotriva celor ce au încercat să-l murdărească pe el, un om absolut integru. Cele nouă zile de arest, spera M.P., îi vor aduce destui bani din despăgubiri pentru a putea trăi ca un nabab atât el, cât şi urmaşii săi.

Mai bine tăcea! Nu degeaba se spune că mass-media reprezintă a patra putere în stat! Şi nu numai în stat! Păi, cum a putut crede M.P. că toţi acei jurnalişti, precum şi puternicii lor şefi, se vor lăsa învinşi? Cum? Dacă ar fi tăcut, cazul ar fi rămas închis şi toată lumea ar fi putut să-şi vadă de propriul drum. Dar nu! Martin Popsen a crezut că a dat lovitura.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.