Hârtiile oficiale (9)

Moto: „Hârtiile oficiale reprezintă fundamentul neprețuitei stabilități“ (Legiuitorul universal)

Hârtiile oficiale importante (doar) pentru tine (partea a 3-a)

În primul rând, după cum se vede şi cu ochiul liber, aici avem de-a face cu o amendă neplătită. Şi care n-a fost plătită nici până azi! În al doilea rând, singura greşeală comisă de către Administraţie a fost că nu se găseşte în nici un document vreo notificare privind cuantumul majorărilor care s-au tot acumulat. În al treilea rând, un dosar al unei amenzi trebuie să fie complet: să conţină tot ce este în legătură cu fapta penalizată, adică numele celui aflat în culpă (dovadă ce se autentifică la starea civilă), vârsta (conform certificatului de naştere în original şi în două copii, uşor de obţinut la orice notar), data şi ora săvârşirii contravenţiei (autentificată de organul care a emis procesul verbal, precum şi de doi martori care au declarat că respectiva contravenţie a fost săvârşită de către cel în cauză la data, ora şi locul precizat de acelaşi proces verbal. Cum cei doi martori ai evenimentului au semnat olograf procesul verbal, este de la sine înţeles că şi ei trebuie să fie verificaţi fără putinţă de tăgadă, aşa că şi de la ei se va adăuga la dosar numele, dovadă ce se autentifică la starea civilă, vârsta conform certificatului de naştere în original şi în două copii uşor de obţinut la orice notar. Fiind vorba despre doi martori, se impune o declaraţie prin care un organ abilitat să constate că depoziţiile lor sunt identice şi nu se contrazic în nici un punct.) Bineînţeles că nu poate lipsi de la dosar nici alcoolemia delicventului, nici certificatul medical de la acea dată şi nici declaraţia pe proprie răspundere că fapta a fost săvârşită de cel amendat şi nu de altcineva. Pentru a nu împovăra cu amănunte GHIDUL UNIVERSAL NEPREŢUIT…, vom opri aici rezumatul listei aşa-numitelor hârtii oficiale importante pentru nimeni, o listă semnificativă ce dovedeşte limpede că aşa-numitele hârtii oficiale importante pentru nimeni nici nu există – orice hârtie oficială fiind importantă pentru cineva/ceva, chiar şi cele aşa-numite importante pentru nimeni. Care sunt importante, mai ales că fac parte dintr-o categorie ce nici nu există.

Ajunşi în acest punct, trebuie să combatem şi ideea răuvoitoare care plasează printre aşa-zisele hârtii oficiale importante pentru nimeni hârtiile oficiale emise de către oficialităţi pentru oficialităţi. Acestea pot fi elaborate în două sensuri: de la oficialităţile superioare la oficialităţile subordonate, precum şi de la oficialităţile subordonate către oficialităţile superioare. Rezultatul, cum bine a spus Robert Birocraticul, reprezintă un trafic asemănător cu aglomeraţia de pe un mare bulevard, unde vehiculele circulă într-un flux dus-întors necontenit. Astfel, fiecare oficialitate subordonată trebuie să trimită în mod regulat rapoarte, comunicări, adeziuni entuziaste către oficialităţile superioare şi fiecare oficialitate superioară trebuie să trimită în mod regulat solicitări de rapoarte, directive, atenţionări oficialităţilor ce le sunt subordonate. Uneori, e drept, se poate întâmpla ca traficul acesta atât de intens de hârtii să producă dopuri de circulaţie, chiar şi caramboluri, situaţii regretabile când întreaga viaţă oficială se blochează. Dar întotdeauna – întotdeauna! – oficialităţile, atât cele superioare, cât şi cele subordonate, reuşesc să depăşească momentul dificil şi, eliberându-se terenul, torentul de hârtii oficiale de la oficialităţile superioare la oficialităţile subordonate, precum şi hârtiile oficiale ale oficialităţilor subordonate către oficialităţile superioare îşi reia voios cursul neîntrerupt spre arhivele, unde în marea lor majoritate nu vor mai ieşi vreodată. (Multe asemenea rapoarte, comunicări, adeziuni entuziaste către oficialităţile superioare constituie aşa-numitele „hârtii oficiale virgine“, adică hârtii oficiale care n-au fost citite niciodată.)

Cum, desigur ştiţi, cele mai multe asemenea hârtii oficiale sunt raportările oficialităţilor subordonate către oficialităţile superioare. Acestea din urmă, trebuind să cunoască tot – absolut tot! – ce se petrece în sfera lor de activitate, pretind, pe bună dreptate, situaţii detailate despre tot – absolut tot! – ce se petrece în sfera lor de activitate. Sigur, această solicitare pe deplin justificată necesită o intensă muncă permanentă. De pildă, asistentele medicilor nici nu mai trebuie să ştie să dea o injecţie sau să ia sânge pentru analize, asistentele medicilor trebuie să fie în stare să manipuleze corect calculatorul. (În alte civilizaţii terestre, când datele nu erau stocate pe calculatoare, ci de sisteme mai simple sau mai complicate, situaţia era identică. De pildă, în cea de a şasea civilizaţie terestră, a trăit celebra Krompel Suzi, cea mai rapidă asistentă medicală în ceea ce priveşte întocmirea rapoartelor zilnice către oficialităţile superioare. Motiv pentru care celebra Krompel Suzi a fost singura femeie decorată cu ordinul Picioruşul Struţului în grad de Mare Comandor. Celebra asistentă medicală Krumpel Suzi a izbutit să bată record după record, reuşind să transmită 1495 – o mie patru sute nouăzeci şi cinci – date oficiale pe oră, performanţă neegalată nu numai în cea de a şasea civilizaţie terestră, dar, se pare, în nici o altă civilizaţie terestră).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.