Horodniceanu, la mâna CSM. ”Nu mă cunoaşteţi? Sunt procuror-şef, de la Crimă Organizată

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii este aşteptată să se pronunţe, miercuri, asupra acţiunii exercitate de Inspecţia Judiciară în legătură cu dialogul pe care Daniel Horodniceanu, vicepreşedinte al Consiliului, l-a purtat cu un echipaj de poliţie care l-a oprit în trafic.

Pe 27 iunie, Inspecţia Judiciară anunţa că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorul Daniel Horodniceanu pentru săvârşirea unor abateri disciplinare.

Potrivit unui comunicat al IJ, inspectorii judiciari au reţinut că fapta procurorului care, fiind oprit în trafic de agenţi de poliţie, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziţie umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat, constituie abatere disciplinară prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea 303/2022 raportat la art. 104 din Legea 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare.

De asemenea, inspectorii au reţinut că fapta procurorului care, în cadrul interacţiunii cu agenţii de poliţie, şi-a declinat şi afirmat repetat calitatea de procuror, a ameninţat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenţilor de poliţie, sugerând că ar avea relaţii sau influenţă cu scopul de a primi un tratament favorabil şi de a-şi rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toţi cetăţenii, constituie abatere disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea 303/2022.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză.

Horodniceanu a fost oprit în trafic de poliţiştii dintr-o comună din judeţul Iaşi pentru că nu ar fi semnalizat că intenţionează să facă o depăşire.

Conform unei înregistrări video apărute în spaţiul public, el i-a întrebat poliţiştii care l-au oprit în trafic dacă ştiu cine este şi le-a spus că îi va contacta pe superiorii lor.

În momentul în care unul dintre poliţişti a răspuns că nu îl cunoaşte, Daniel Horodniceanu i-a menţionat că a condus DIICOT şi este cunoscut de toţi poliţiştii din judeţ.

„Sunt procuror-şef Daniel Horodniceanu de la Crimă Organizată. Nu mă cunoaşteţi?”, a spus actualul vicepreşedinte al CSM. „Nu vă cunosc”, a venit replica agentului de poliţie. „Dar de ce nu mă cunoaşteţi oare? Dar de unde sunteţi dumneavoastră, de la Vaslui sau de la Iaşi?”, a întrebat Daniel Horodniceanu, moment în care unul dintre agenţii de poliţie îşi declină identitatea şi precizează că este de la Secţia 1 Poliţie Rurală.

În aceeaşi filmare este surprins momentul în care vicepreşedintelui CSM îi sunt solicitate actele de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al maşinii şi poliţa de asigurare.

„Eu am să vă dau legitimaţia mea de procuror şi am să vă mai întreb o dată de ce m-aţi oprit?”, a continuat Horodniceanu.

Agentul de poliţie îi răspunde că a fost oprit pentru că nu a păstrat distanţa regulamentară în trafic, a făcut o depăşire fără a semnaliza corespunzător şi rula cu o viteză mai mare decât prevederile legale. Poliţistul i-a transmis că nu îl amendează, ci doar i-a solicitat actele pentru că a dorit să îi atragă atenţia la greşelile din trafic.

„Vă rog să îmi mai spuneţi o dată cum vă numiţi”, a continuat Horodniceanu, în timp ce îi înmâna o parte dintre documentele solicitate.

Ulterior, el le-a comunicat poliţiştilor că este procuror de 25 de ani, iar în 2016 a vorbit cu fostul ministru Gabriel Oprea pentru majorarea salariilor poliţiştilor cu 15%.

După apariţia filmării în spaţiul public, Daniel Horodniceanu a susţinut că nu a încălcat nicio normă rutieră şi întreaga situaţie ar fi fost pusă la punct de cei doi poliţişti, care îl cunoşteau. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

  1. „nu a păstrat distanţa regulamentară în trafic, a făcut o depăşire fără a semnaliza corespunzător şi rula cu o viteză mai mare decât prevederile legale. Poliţistul i-a transmis că nu îl amendează”. Asa e pe acolo? Pentru astea nu primesti amenda?

  2. astia sunt paiatzele stapanilor, cocotati pe somnul (editat). avem ce meritam.

  3. Nu stiu daca am inteles bine: noi, populimea, suntem cercetati de procurori si judecati de judecatori. In timp ce, marele procuror (i-am spus asa pt ca este cam corpolent) este judecat de CSM (sectia procurori!?!?!?). Ei, bravos! Ca doar de-aia suntem toti egali in fata legii! Totusi…chiar toti??

  4. Am mai scris și repet: nu e unicul care întinde coarda din profita de funcție, sunt enorm de multi și toți au avut funcții prin numire politica, dar când e vorba de procurori și judecători, e mult mai apăsător pentru că amenințările și tupeul sunt mult mai puternice. Exemplu a fost judecătoarea Dragomir numita la CSM în perioada pur PSD, a terminat mandatul, a venit în localitate, a practicat ce practică acest individ din articol, i-au reproșat multe ilegalități in acte multi amenințați și cu un an în urmă, direct pe aleea crinilor Popești la gropatin, florcin, lopatin+, și eternitate pentru a continua ilegalitățile și teroarea pe lumea cealaltă. Cică, Dumnezeu nu bate cu ghioaga…, compensează la timp comportamentul practicat.

  5. asteptam cu dezinteres decizia… ca oricum porc la porc nu-si scoate ochii. cel mult o sa primeasca 10% pe 3 luni din salariul incasat degeaba de la stat

  6. Interesant ca intre-un stat debilitat de necroza tesutului social, respectivul a ajuns sa se creada mare si tare, fara sa realizeze nicio secunda ca el insusi este parte din angrenajul criminal al acestui stat.
    Cum sa vezi totul prabusindu-se in jurul tau si tu sa-ti vezi de treaba linistit, ca si cum tie n-are cum sa ti se intample? Trebuie totusi o doza solida de prostie, mai mult sau mai putin vizibila, ca la eisberguri.
    Prostie si veleitarism.
    Uneltele perfecte…

  7. Nu va faceti prea mari sperante sau asteptari ,ca individul asta inpertinent si cu foarte mult tupeu si obraznicie ,va raspunde pt. comportamentul avut si nici pt. greselile facute in circulatie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.