Astra Film Festival 2018

I Am Another You, Cel mai bun Film Internațional, Premiul de Excelență pleacă în Marea Britanie

Câștigătorii premiilor oferite în cele cinci secțiuni competiționale ale celei de a 25-a ediţie a AFF au fost anunțați în cadrul Galei de Decernare a Premiilor Astra Film Festival 2018, care a avut loc sâmbătă, 20 octombrie, în Sala Thalia din Sibiu.

Juriile competițiilor au decis câștigătorii premiilor puse în joc dintr-un total de 55 de producții din 30 de țări, selecționate din peste 3.000 de filme înscrise din 93 de țări. Valoarea totală a premiilor acordate se ridică la peste 25.000 de euro.

 

I Am Another You (Eu sunt un alt tu) de Nanfu Wang a câștigat Premiul pentru Cel mai bun film din Competiția Internațională și Sand and Blood (Nisip și sânge) de Matthias Krepp și Angelika Spangel a primit Mențiunea Specială a Juriului.

I Am Another You explorează sensul și limitele libertății personale, prin ochii unui tânăr călător care respinge regulile societății și alege să trăiască pe străzi.

Din motivația juriului: Am apreciat măiestria cu care regizoarea conduce povestea și hotărârea ei de a pătrunde dincolo de suprafață. E un film cu profunzimi, imersiv și sensibil. O călătorie personală, care dezvăluie noi și noi fațete ale unei realități profund umane.

Documentarul Sand and Blood este un apel la empatie din partea unor refugiați irakieni și sirieni, care își amintesc vremurile trecute ale unei vieți normale acasă la ei, în timp ce privesc online la ororile ce se petrec în țările lor în prezent.

Din motivația juriului: Am decis să acordăm o Mențiune Specială unui film care pătrunde în adâncimea unei situații complicate a zilelor noastre.

Juriul Competiției Internaționale AFF a fost alcătuit din Ally Derks (Olanda), Haruka Hama (Japonia) și Liviu Tipuriță (Marea Britanie).

 

 

AFF Competiția Europa Centrală și de Est

Premiul  pentru Cel mai bun film din Competiția Europa Centrală și de Est a fost decernat filmului When The War Comes|De va fi război (Croația, Cehia) de Jan Gebert, o analiză atentă asupra vieții unui adolescent tipic european care are o viață dublă ca șef al unui grup paramilitar.

Din motivația juriului: Filmul ne face martorii rutinei zilnice din viața unui grup paramilitar extremist în plină creștere, urmărindu-l pe conducătorul grupului care interacționează nestingherit cu un sistem ce normalizează xenofobia. Filmul poate fi citit ca un semnal de alarmă, deoarece arată pregătirile minuțioase pentru o confruntare ce devine din ce în ce mai probabilă.

Nebojsa Slijepcevic a câștigat Premiul AFF pentru Cea mai bună regie cu filmul Srbenka|Sârboaica (Croația). Filmul analizează agresiunea îndreptată asupra copiilor de altă naţionalitate din Croaţia și modul în care generaţia născută după război încearcă să facă faţă umbrelor întunecate ale istoriei.

Din motivația juriului: Cu filmul ”Sârboaica” trecem prin experiența unor trăiri care ne împing într-un spațiu emoțional intim, uneori deranjant de brutal și dureros, în care sunt explorate răni ce nu pot fi vindecate decât prin adevăr. Autorul explorează procesul artistic ca metodă de vindecare colectivă și ne arată că adevărul și reconcilierea sunt instrumente ce pot pune punct suferinței.

Juriul Competiției Europa Centrală și de Est AFF a fost format din Dina Iordanova (Marea Britanie), Cristian Tudor Popescu (România) și Simon Kilmurry (Statele Unite).

 

AFF Competiția România

Premiul AFF pentru Cel mai bun film a fost acordat filmului Caisă de Alexandru Mavrodineanu, pentru “o perspectivă tulburătoare asupra societății românești, punând în centru un om care nu se lasă cuprins de cinismul general și oferă unor tineri un refugiu și o șansă”.

Claudiu Mitcu a primit Premiul pentru Cea mai bună regie pentru filmul său Anniversary|Aniversarea. Juriul a apreciat modul în care “filmul reușește să emoționeze și să surprindă cu portretul unui nonagenar puternic, hazliu și senin, realizat fără a recurge la clișee nostalgice”.

Din juriul Competiției România AFF au făcut parte Michael Stewart (Marea Britanie), Marin Martschewski (Germania) și Alexandru Solomon (România).

 

AFF Competiția Scurtmetraj

They Just Come and Go|Toți sunt trecători (Croația) de Boris Poljak a câștigat Premiul pentru Cel mai bun film pentru “excelentă cinematografie, simplitate, umor și pentru mesajul său universal despre existența noastră efemeră și pasageră”.

Juriul Competiției Scurtmetraj AFF a fost alcătuit din Adina Popescu (România), Ruben Vermeersch (Belgia) și Vintilă Mihăilescu (România).

 

AFF Competiția DocSchool

Ink of Yam|Povești tatuate (Germania) al regizorului Tom Fröhlich a primit Premiul AFF pentru Cel mai bun film pentru „gingășia și inteligența plină de căldură cu care a reușit să se strecoare printre clișee și locuri comune, pentru a înregistra fragmente de gânduri și suflet”.

Premiul pentru Cea mai bună regie a fost decernat regizoarei Letiția Popa pentru Marie (România), răsplătind “dragostea, inocența, curajul și franchețea unei tinere cineaste însuflețită de dragoste de oameni.”

Competiția DocSchool AFF a fost jurizată de Cristi Puiu (România).

 

Premii Speciale

La finalul ceremoniei, Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival, i-a acordat Premiul de Excelență lui Michael Stewart, Director al Festivalului de Film Documentar London Open City (Marea Britanie), pentru contribuția sa excepțională la construirea și îmbogățirea continuă a personalității Astra Film Festival.

“În toți acești ani, Michael Stewart a fost prietenul și consultantul cel mai valoros al Festivalului. Experiența lui de antropolog s-a concretizat în programe tematice speciale și programe de masterclass; în calitate de producător de film, a facilitat relația Festivalului cu lumea internațională a industriei cinematografice; și, nu în ultimul rând, a susținut cu pasiune cauza Festivalului pe lângă autoritățile britanice, obținând sprijin pentru Astra Film Festival și pentru promovarea documentarului românesc pe plan internațional”, a spus Dumitru Budrala.

 

Festivalul Internațional Astra Film Sibiu a fost lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală și de Est și a avut timp de 25 de ani o contribuție semnificativă la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei asupra artei filmului de non-ficțiune, sprijinind dezvoltarea genului și deschizând noi orizonturi pentru realizatori. Astra Film Festival 2018 a fost organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Centrului Național al Cinematografiei. Evenimentul a fost cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Ca să se renoveze casa în care a locuit Avram Iancu și să pună o placă de bronz cu bust mai la vedere nu sunt bani, să se renoveze casa în care a locuit Alexandru Ion Cuza și dă pună o placă nouă la vedere nu sunt bani, în anul Centenarului să marcăm mai la vedere locul unde a funcționat Consiliu Dirigent pentru administrarea Transivaniei și să transformă sala devinită “împinge tava” în sală de expoziți nu sunt bani. Sibiul este plin de turiști. Știți ce pot vizita în centrul orașului Sibiu, în anul Centenarului Unirii , turiști ce vizitează Sibiul sau participanții la nenumărate evenimente culturale remarcabile? În muzeul Franz Binder “expoziția semicentenarului”. Care semicentenar veți zice? Cu cadourile pe care le-a primit tovarășul Nicolae Ceaușescu!

  2. Dacă-i sub Inaltul Paltonaș al dlui. Președinte Iohannis, despre români și România cât mai puțin și niciodată de bine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.