Iadul pe pamânt în Spania: Alertă roşie

Mai multe regiuni din Spania au fost plasate marţi sub alertă roşie din cauza ”pericolului extrem” indus de valul de caniculă, în timp ce pompierii luptă în continuare cu un incendiu care a distrus 3.500 de hectare în arhipelagul Canare, informează AFP.

Potrivit Agenţiei meteorologice spaniole (AEMET), temperaturile urmează să oscileze între 38 de grade Celsius şi 42 de grade Celsius în mare parte din centrul peninsulei iberice şi să atingă 43 de grade Celsius şi 44 de grade Celsius în estul ţării, în special în Catalonia, Aragon şi în arhipelagul Baleare.

În aceste trei regiuni vizate de ”alerta roşie”, ”pericolul” va fi ”extrem”, a avertizat AEMET, amintind apelurile la prudenţă emise de autorităţi, care i-au sfătuit pe rezidenţi să rămână în locuinţe în orele cele mai călduroase ale zilei şi să se răcorească cu prosoape umede.

Valul curent de caniculă este cel de-al treilea din această vară în Spania, dar şi cel mai intens. A provocat luni temperaturi extreme în centrul şi sudul ţării, cu valori de 44,9 grade Celsius înregistrate la Andujar în Andaluzia.

Iniţial, AEMET a anunţat o valoare de 47 de grade Celsius la Villarrobledo (sud), aproape de recordul absolut de 47,6 grade măsurat pe 14 august 2021 în oraşul andaluz La Rambla. Valoarea, considerată ”îndoielnică” începând de luni seară, a fost invalidată marţi dimineaţă de agenţia meteorologică.

Acest val de căldură, care afectează ansamblul bazinului mediteraneean, a determinat totodată şi temperaturi nocturne calificate drept ”toride” de AEMET. În celebrul Parc Retiro din Madrid, mercurul termometrelor nu a scăzut sub 25 de grade Celsius, adică nivelul cel mai ridicat de la începutul verii.

Din cauza acestei temperaturi ridicate, Ministerul de Interne a avertizat asupra riscului de incendiu considerat ”foarte ridicat” adică ”extrem” pe teritoriul ţării şi în special în insula La Palma, în arhipelagul Canare, unde pompierii luptă începând de sâmbătă împotriva unui incendiu major de vegetaţie.

În total, aproape 3.500 de hectare au fost pârjolite, potrivit autorităţilor locale, iar 4.000 de persoane au trebuit evacuate temporar. ”Focarul rămâne activ”, dar noaptea a fost ”destul de liniştită”, a precizat marţi un responsabil local al serviciilor de urgenţă, Manuel Miranda.

Din cauza unei ”degradări a calităţii aerului” provocate de prezenţa ”particulelor în suspensie”, rezidenţii mai multor localităţi de pe această insulă, afectată de o erupţie vulcanică în 2021, au fost avertizaţi să-şi reducă activităţile în aer liber şi să poarte mască.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Perioadă de maxim solar.Dacă msi pui și „geoingineriile” NATO de anul trecut și zelul cu care activiștii verzo-canadieni au dat foc pădurilor natale, ai fix rezultatul dorit de încălzitologii științifico-politici de caviar neomarxisto-mondiali care urlă prelung la soare și predică sinuciderea celorlalți întru mântuirea climatică a afacerilor cu China cea de cărbuni arzătoare întru procopsirea europrostanilor cu panouri fotovoltainice și megaventilatoare de pești gonitoare și ucigașe spornice de păsări întru procopsirea eliților și sărăcirea patriarhului bărbat cisgender alb, cocoșat de muncă în folosul comunității afro-arabe cu accente paleoindiene.Atât despre escrocheria”climatică”

  2. Acum se văd efectele experiențelor făcute de coaliția crimei CIA și M 5….

  3. Ok, sa spunem ca e realitate! Dar, cum rezista africanii din partea de nord a tarii pe asemenea canicula, de meteorologii sperie cetatenii? Sa nu uitam ca in africa de nord-zona cairo, inclusiv in hurgada si sharm-el-sheik e canicula permanent, caldura e ca intrun cuptor cu microunde, foarte patrunzatoare! Unde sunt locurile umbroase=padurile din apropierea raurilor si baltilor? Le-au uscat defrisatorii ca in Romania?

  4. parere… Esti atat de arogant si cretin de-a binelea.Daca era invers si pamantul ingeta? Ai fi spus ce? Cum de rezista siberienii la temperaturi foarte joase? Cretin mai esti si ignorant.

  5. ce de de „bun simt” e sa plangem de mila spaniolilor,europenilor si a altor cateva soiuri! de ce nu plangem in cazul de fata de mila celor ce locuiesc in africa, zona ecuatoriala a americii de sud, a asiei??

  6. Tot NAT o sa arda pina la temelie natiuni de criminali imperialista care nu se gindesc decit la bani ,puteri ,droguri si pedofilie

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.