Iată cine vrea să fie procuror european delegat în România

Comisia specială de la Ministerul Justiției, condusă de ministrul Stelian Ion,  a selectat doar 6 procurori dintre cei 15 care ar fi trebuit să ocupe funcția de procuror european delegat în România. Printre aceștia nume cunoscute opiniei publice de pe vremea când lucrau alături de Laura Codruța Koveși în DNA

1. Dana  Dana-Manuela ANA – Direcția Națională Anticorupție

2. Dana-Cristina BUNEA – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

3. Camelia-Elena GRECU – Direcția Națională Anticorupție

4. Constantin IRINA – Direcția Națională Anticorupție

5. Florin Bogdan MUNTEANU – Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași

6. Jean-Nicolae UNCHEȘELU – Direcția Națională Anticorupție

Procurorii europeni delegați în România vor acționa în numele Parchetului European (EPPO) în statele lor membre și vor avea aceleași competențe ca procurorii naționali în ceea ce privește investigațiile, urmăririle penale și trimiterea în judecată.

EPPO va ancheta și urmări penal fraude și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE: fraudele la cheltuielile și veniturile bugetului UE, fraudele legate de TVA (dacă implică cel puțin 2 state membre și prejudiciul este de cel puțin 10 milioane euro), spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE, corupția activă și pasivă și deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE, participarea la o organizație criminală dacă principalele activități constituie infracțiuni ce aduc atingere bugetului UE. În cazul în care o infracţiune are repercusiuni la nivelul Uniunii, ceea ce impune desfășurarea investigației de către EPPO sau ar putea fi săvârşită de funcționari sau alți agenți ai Uniunii sau membri ai instituțiilor Uniunii, chiar dacă prejudiciul este inferior sumei de 10 000 EUR, EPPO își poate exercita competența.

Pentru o readucere aminte a numelor, vă prezentăm, fără să intervenim, câteva titluri din presă care se referă la unii dintre aceștia.

1. Dana  Dana-Manuela ANA

Procurorul DNA Ana Dana a preferat sa lucreze pe protocoalele SRI in loc sa actioneze potrivit legii si bunului simt, scria Săptămâna Financiară în 2019.

„Inca o dovada de cooperare intre SRI si DNA! In anul 2014, cand Florian Coldea (foto) era seful operativ al Serviciului Roman de Informatii, procurorii din subordinea sefei DNA Laura Kovesi ii trimiteau acestuia adrese pentru a solicita furnizarea unor informatii legate de niste cetateni straini, ori efectuarea unor expertize tehnico-stiintifice pe un document existent intr-un dosar penal pentru a certifica daca este sau nu real. Dezvaluirea a fost facuta de Victor Ciutacu in cadrul emisiunii Editiei de seara din data de 17 aprilie 2018, acesta publicand o serie de documente care se regasesc, conform precizarilor jurnalistului, in cadrul unui dosar penal aflat in instanta care il vizeaza pe fostul primar al municipiului Constanta Radu Mazare. Documentele sunt o bombe pentru Directia Nationala Anticoruptie pentru ca vin sa contrazica declaratiile Laurei Kovesi, care a sustinut atata vreme ca nu au exista echipe mixte de procurori si ofiteri SRI“.

3. Camelia-Elena GRECU

Exclusiv: procuroarea Elena Grecu si-a depus candidatura la sefia DNA dupa ce Inalta Curte a confirmat ordonanta procurorului Gheorghe Popovici si a dispus inceperea urmaririi penale impotriva ei. Grecu a fost acuzata de grup infractional organizat, abuz in serviciu, fals si favorizarea faptuitorului. Cititi incheierea ICCJ care “confirma redeschiderea urmaririi penale fata de Grecu Camelia Elena”, scria luju.ro, în iulie 2018.

5. Florin Bogdan MUNTEANU

Schimbare majora la DNA Iasi. A plecat si ultimul procuror din garda lui Kovesi, scria dezvaluirea.ro. Autorul articolului menționa:

„ Florin Bogdan Munteanu a venit in DNA Iasi in iunie 2010 dupa ce s-a facut  cunoscut prin finalizarea Dosarului Hypnotic trimitand in judecata membri a lumii interlope care au impuscat in ochi un agent de paza al acestui club. Cei trimisi in judecata in acest dosar s-au ales cu ani grei de  inchisoare. La DNA Iasi , Florin Bogdan Munteanu a instrumentat dosare care au dus la condamnari dar si suficient de multe cauza controversate  care s-au finalizat cu achitarea persoanelor trimise in judecata.

Procuror anticoruptie cu multe achitari

Unul dintre acestea este se refera la Doina Azoicai, fostul decan de la Medicina, care a fost achitata dupa ce  a fost  trimisa in judecata ca ar fi luat mita  un ceainic de cateva zeci de lei.  Un alt dosar ”rasunator” cu achitari pentru fapte de coruptie este cel legat de asfaltarea drumului din comuna Mironeasa pe fonduri europene. Desi drumul este ca-n palma,  si nu s-a furat nimic Bogdan Munteanu a  trimis in judecata conducerea Primariei Mironeasa si aproape toti functionarii din subordine dar si patronii firmelor private implicate in proiectul de asflatare din cauza unor neconcordante de ordin cronologic in documentele de decontare. In  final judecatorii au pronuntat sentinta de achitare pentru faptele de coruptie fiind  retinute niste pedepse mici de cateva luni cu amanare pentru ”fals”. Alte amanari ”obtinute” de Munteanu au fost pronuntate in dosarul fostei sefe de la Cadastru, Narciza Nedelcu.

6. Jean Uncheşelu

6. Jean Uncheşelu este procurorul care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta în dosarul Turceni-Rovinari. În prima sentinţă în dosar, în data de 10 mai 2018, instaţa a dat achitări pe linie pentru Victor Ponta şi fostul ministru Dan Şova.
În cazul fostului premier Victor Ponta, judecătorii au decis achitarea pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani. Fostul ministru Dan Şova a fost achitat pentru complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani. La scurt timp, Victor Ponta a anunţat că vrea să îl dea în judecată pe Uncheşelu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

4 Comentarii

  1. Tot una și tot unul! Crema, frișca, floarea generației actuale de procurori români din rezerva de cadre a juristei Monica Macovei, culminând cu ghinda Codruța de pe tortul de morcovi Parchetului European (EPPO)

  2. Uncheselu premiat! Din profesor de sport si apoi absolvent de drept la particulara, iata un oltean „destept”, la Parchetul European! Ba Uncheselu, pe cine ai pe lista?

  3. Turceni si Rovinari aveau 17 juristi in schema dar la procese erau reprezentati de Sova cu asistenta de la Ponta pentru mii de roni pe ora…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.