IGPR: Căutăm soluţii pentru serviciul de permanenţă

Poliţia Română anunţă că se caută soluții mai bune pentru asigurarea continuității serviciului polițienesc, menţionând că în mediul rural a fost propusă constituirea de patrule cu polițiști din cadrul mai multor posturi și secții.

„Conducerea Poliției Române se află în proces de consultare cu unitățile centrale și teritoriale de poliție, precum și cu organizațiile sindicale și profesionale, în vederea adoptării celor mai bune soluții care vor asigura un serviciu polițienesc permanent și de calitate, precum și respectarea drepturilor personalului și refacerea capacității de muncă a acestuia. Pentru că zilele trecute, în spațiul public au fost făcute referiri la situația de la unele posturi de poliție comunale, precizăm că pentru structurile de poliție din mediul rural, au fost propuse, în general, formule de asigurare a permanenței serviciului polițienesc și prin constituirea de patrule cu polițiști din cadrul mai multor posturi și secții de poliție”, transmite IGPR printr-un comunicat de presă.

În ceea ce privește intervenția polițiștilor la evenimentele semnalate, aceasta se realizează după regula ,,cel mai aproape de locul producerii evenimentului sesizat intervine”, precizează Poliţia Română.

Potrivit sursei citate, „modul de organizare a programului de lucru la nivelul unităților de poliție se va baza pe principiul flexibilității, ținând cont de specificiul activității derulate, situația operativă, deficitul de personal, astfel încât activitățile de mențiere a ordinii publice și de cercetare a infracțiunilor să își păstreze caracterul conferit în reglementările legislative și anume, acela al continuității”.

„Programul de lucru al polițiștilor, formele de organizare a acestuia şi acordarea repausului săptămânal sunt reglementate prin O.M.A.I. nr. 577, din 8 august 2008. În acest sens, prin program de lucru se înţelege perioada în care poliţistul îşi desfăşoară activitatea şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile de serviciu potrivit prevederilor fişei postului. Durata programului de lucru al poliţistului este, de regulă, 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, cu un repaus săptămânal de 2 zile, de regulă sâmbăta şi duminica. Acesta poate fi organizat în zilele lucrătoare, în intervalul orar 08,00-16,00,în schimburi de 8/12 ore sau ture de 24 de ore, chiar și prin intercalarea acestora, în funcție de dinamica misiunilor. Întrucât situația operativă și numărul polițiștilor încadrați diferă de la o unitate de poliție teritorială la alta, este imposibilă adoptarea unui mod unitar de organizare a programului de lucru, la nivel naţional”, explică poliţiştii.

Pe 7 februarie, ministrul Carmen Dan a anunţat, într-o conferinţă de presă, că Poliţia Română va prezenta în maximum două săptămâni soluţii cu privire la programul de lucru al poliţiştilor, pentru a nu mai fi nevoie să fie chemaţi oameni de acasă şi să asigure totuşi continuitatea.

„De acest spor de 40% pentru perioada cât poliţiştii stăteau acasă dar ar fi putut fi chemaţi la muncă au beneficiat aproximativ 8.000 de poliţişti, din cei 127.000 de angajaţi ai ministerului. Acest spor s-a decis printr-un amendament susţinut în Parlament cu ocazia adoptării Legii de aprobare a ordonanţei nr 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, fiind valabil, evident, doar pentru anul trecut. Deci nu a fost introdus prin legea salarizării”, spunea Carmen Dan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

2 Comentarii

  1. 7 Februarie 2018, Carmen Dan: „„NU există nicio situatie aşa cum nici NU a existat vreo situaţie în care vreun Sediu de Poliţie să se fi închis la ora 16. Vă ASIGUR de lucrul acesta!”

    „Ministrul de Interne pare să NU ştie că realitatea o contrazice.
    Mai ales în afara oraşelor, unde la poliţie se închide mai repede decât la magazinul sătesc.
    După ora 16 nu mai găseşti pe nimeni. De exemplu în Teleorman…

    Este chiar ora 18.00 şi dacă ai o problemă în Siliştea Gumeşti şi vrei să ajungi la postul de poliţie, vei găsi uşa închisă.

    Efectiv a fost pus lacătul pe uşă.

    Localnicii ştiu că există 2 poliţisti în satul lor şi că NU au colegi care să preia tura pentru un program permanent.

    La 10 kilometri distanţă, în altă localitate, 2.000 de oameni s-au împăcat cu ideea că poliţistul îi păzeşte doar 8 ore/zi. Seara este greu să găseşti şi sediul, darămite pe cineva în el.

    Iar asta se întâmplă în localitatea unde numărul infracţiunilor a crescut de 3 ori în ultimul an, conform datelor pe care le are Poliţia jud. Teleorman.

    Lipsa de poliţişti se simte NU doar la posturile din Comune.

    În Teleorman au existat anul trecut aproape 3000 de conflicte la care a fost nevoie de intervenţia trupelor speciale. În multe cazuri ofiţerii au ajuns cu întârziere.
    Un ofiţer de la Serviciul de Acţiuni Speciale Teleorman a declarat pentru Digi24, sub protecţia anonimatului că NU are destui colegi şi pentru tura a 3-a.
    De la miezul nopţii până la 8 dimineaţa… „se asigură intervenţia de la domiciliu. În zilele de weekend se lucrează de la ora 10 dimineaţa la ora 22 seara. Se ajunge şi după 1 oră, 1 ora şi 1/2 la evenimentele solicitate. Au fost persoane vătămate, lucru care se putea evita prin simpla noastră intervenţie în timp util dacă eram la serviciu în momentul respectiv”.

    Alte cazuri: Comuna doljeană Cârcea, gasiti pe Net!

  2. Politia asta e mai rea decat militia lu’ ceasca. Azi avem vechea militie privatizata, in folosul lor. Abuzurile si incalcarea legilor este baza politiei romane. Am avut minunata ocazie, ca intr-o sambata seara tarziu sa nu fiu lasata de administratorul blocului sa intru in scara blocului in care detin un apartament. Pur si simplu nu a vrut sa-mi dea noul card de acces. Am apelat la politie, au venit dupa mari rugaminti si am primit cardul in fata lor. Apoi m-au amendat pe mine cu 200 lei ptr chemarea lor nejustificata. Concluzia: trebuie sa ne facem singuri dreptate, altfel trebuie sa hranim si acesti interlopi cu bacsisuri alaturi de lefurile uriase de la statul mafiot.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.