Impozitarea pensiilor speciale, mai pe la Sfântu’ așteaptă

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, marți, amânarea dezbaterilor, până la data de 30 septembrie, în cazul legii ce vizează impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%.

Este vorba despre obiecțiile de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiecție formulată de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Curtea Constituțională a decis amânarea dezbaterilor pentru data de 30 septembrie 2020”, potrivit unui comunicat al CCR.

Camera Deputaților a decis în iunie impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%.

Apoi, Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituţională legea privind impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale din România. „Sunt două chestiuni. Pe de o parte, este vorba despre faptul că e o inechitabilă aşezare a sarcinilor fiscale. Se numeşte taxarea unor pensii. În realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindcă taxele ţi le impune statul când îţi oferă un serviciu”, declara pentru MEDIAFAX Renate Weber.

Avocatul Poporului spunea că este vorba şi despre o supraimpozitare, pentru că toate pensiile de peste 2000 de lei sunt impozitate cu 10%.

„În plus, vine această taxare de 10% pentru aceste pensii între 2001 şi 7000 de lei şi de 85% de peste 7001 lei. Ori există un principiu foarte clar al nediscriminării care spune că toata lumea trebuie să fie tratată egal. Aici nu vorbim de un impozit progresiv pe toate veniturile, ci doar pe o categorie, ori aşa ceva, în opinia noastră, este neconstituţional”, explica Weber.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Dupa ce in septembrie pensionarii o vor lua in mana(majorarea de 40%), ccr va decide ca e anticonstitutionala impozitarea furturilor speciale.

  2. ”există un principiu foarte clar al nediscriminării care spune că toata lumea trebuie să fie tratată egal”
    Pai, tanti Avocat al Poporului, de ce pensiile speciale sunt de neatins desi nu se bazeaza pe contributivitate?
    Aud?
    Ori se acorda si celor care doar au contribuit la fondul de pensii, ceea ce ar fi aberant, ori li se taie pensiile speciale tuturor.

  3. L am ascultat pe un domn (nu ii retin numele) fost avocat al poporului care afirma ca trebuie in constitutie primeaza principiul PROPORTIONALITATII. DOmnii de la curtea constitutionala aplica aceste principii cand au interes. De ce pensiile speciale sunt atat de DISPROPORTIONATE in raport cu pensiile romanilor ne speciali, care se spetesc muncind pana la 65 de ani ca sa ii tina pe parazitii speciali! Parazitilor speciali, cat credeti ca va mai suporta poporul?

  4. inca o realizare a PSD. Asa au ei grije de poporul necajit.
    170E, ajutor social sau pensie pentru o viata de munca si 17 000E, pensii speciale.
    Votati social democratia originala!

  5. CCR-istii au transpirat sub limba !,ce atata munca,pe zecile de mii de euro salariu moaca, vreti sa mai si munceasca ?,au ajuns in CCR tragand mata de coada in procesele mafiotilor ,excrocilor din politica lungind procesul pana la prescrierea faptelor !!,au experienta in materie „LUNGESTE DOAMNE BOALA PANA S-O COACE POAMA „,ca sa am cu ce-ti face pomana !.

  6. Atata timp cat nu se vor impozita progresiv toate veniturile smecherilor care nu se dau jos din pat fara 40.000 de euro, nu se vor impozita progresiv pensiile bastanilor. Ce credeati voi ca taica Lazar va deveni muritor de foame? Cand se va declansa o alta „Mare Revolutie din Octobrie Rosu”, atunci va fi egalitate intre dulai si catei!

  7. Asta este tara tuturor posibilitatilor si nu America cum se credea pe vremuri.

  8. @jude Vreti impozitare progesiva sa distrugeti romanul care munceste din greu macar sa i ramana sa si puna dinti in gura, ca toti banii se duc pe taxe, impozite, facturi, mancare. Nu are cine sa va mai tina, bugetari paraziti cu salarii si pensii speciale.

  9. @jude Vreti impozitare progesiva sa distrugeti romanul care munceste din greu macar sa i ramana sa si puna dinti in gura, ca toti banii se duc pe taxe, impozite, facturi, mancare. Voi daca aveti 20.000 lei pe luna sau pensie de 40.000 lei pe luna va convine sa dati 40% javrelor ce sunteti, dar unul cu 3000 de lei pe m=luna de unde sa va dea 40%. Nu are cine sa va mai tina, bugetari paraziti cu salarii si pensii speciale.

  10. @Mia-mia: Care roman munceste din greu? Cel care-si face in varf de munte nunta cu elicopterul? Cat a furat acel bandit sa-si traga elicopter? Aud? Pana nu se nationalizeaza toate proprietaTile facute prin furt nu va fi egalitate intre dulai si catei! Mucles sacanaua praleo mo!

  11. Jude@ sunt de acord cu Marea Revolutie Rosie. Inapoi la stat marmura „furata” legal de clanul Videanu si probabil alte servicii, inapoi la stat PETROM, totul inapoi la stat, confiscarea averilor din Monte Carlo, Brazilia, New York, Elvetia . Si majoritatea romanilor munceste din greu.

  12. Pai, pensiile speciale ale magistratilor si politicienilor, pensii care ajung „prea multe” la zeci de mi de lei sunt platite de poporul roman, un popor care traieste in procent de pana la 50 % sau peste, la limita sau sub limita saraciei si demnitatii umane. Nu vine nimeni din strainatate sa le platesca, este „constitutional” ca un popor sa traiasca la sau sub limita demnitatii umane, zeci de mi de copii romani care in procent de 100 % traiesc sub demnitatea calitatii de om, pentru ca, astia sa aiba pensii de „zeci de mi de lei” ???. Este democratic ?, are vrei legatura cu democratia si constitutionalitatea ?. La intrebarea aceasta „cand va raspunde”, Avocatul Poporului si CCR ?. Care democratie si constitutionalitate, aceea in care „lupii fura si mananca tot” iar restul vaneaza de la masa lor resturile !!!.

  13. Roșcata apără nesimțirea! CCR trebuie să-și micșoreaze pensiile prin impozitare?
    Nici gând. Cum sa facă una ca asta?
    E conflict de interese? Pentru ei nu e.
    Parlament fii tare! REVOCATI TOTI JUDECĂTORII CCR SI SCOATEȚI-I CU FORTA DACA NU PLECĂ. ACASĂ CU IMBUIBATII!
    Faceți alte desemnari, poate vor fi mai responsabili.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.