În spatele camerelor de filmat

Actriţele din “Lumea e a mea”, alese din peste 200 de tinere înscrise la casting

Debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase, Lumea e a mea/ The World is Mine, lansează în cinematografia română, din 23 octombrie, carierele a trei actriţe talentate, aflate la debut şi descoperite după căutări îndelungate. Prestaţia lor a fost remarcată de presa internaţională la TIFF şi la Karlovy Vary, unde filmul a fost premiat anul acesta.

Ana Maria Guran, Oana Rusu şi Ana Vatamanu au fost alese în urma unui casting anevoios, care a durat aproape două luni şi la care s-au prezentat peste 200 de tinere non-profesioniste: „Dintre finaliste le-am ales pe cele trei care aveau chimia cea mai bună între ele”, spune regizorul Nicolae Constantin Tănase.

Ana-Maria Guran, interpreta rolului principal, are 19 de ani şi actualmente este studentă la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (UNATC), secţia Actorie. În timpul liceului a format compania de teatru Zen a Colegiului Naţional „Nicolae Grigorescu” din Câmpina, iar personajul Larisa din Lumea e a mea este primul ei rol în cinema.

Lumea e a mea/ The World is Mine, un film bulversant despre generaţia 2000, aduce în prim-plan povestea Larisei (Ana Maria Guran), o adolescentă ca oricare alta din Constanţa. Larisa vrea multe de la viaţă: bani, valoare, influenţă, popularitate şi respect. Şi, fiind îndrăgostită, va face totul pentru a le obţine.

„Larisa este sensibilă, rătăcită într-o lume care pare împotriva ei. Uneori, este propriul său duşman. Are multă energie interioară, are un suflet bun, dar este o persoană care calcă peste multe lucruri pentru a înceta să mai sufere. Îmi place Larisa, mă face să vreau să urlu la ea şi, în acelaşi timp, să o iau în braţe şi să îi spun că totul va fi bine”, spune Ana Maria Guran despre personajul pe care îl interpretează.

Ana Vatamanu şi Oana Rusu sunt liceene atât în viaţa reală, cât şi în film. Iniţial, au mers la casting pentru rolul Larisei. În cele din urmă, au obţinut rolurile prietenelor acesteia, Olimpia şi Aurora. „A fost prima mea ocazie să joc un personaj adevărat. Ne-am dezvoltat personajele cu ajutorul regizorului, dar ne-am şi ajutat între noi, completându-ne. Aş vrea să mai joc în filme şi să dau admitere la UNATC”, spune Ana, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Bucureşti.

Oana Rusu are 17 ani, este născută în Chişinău şi studiază la Colegiul de Arhitectură „I. N. Socolescu” din Bucureşti. A fost membră a trupei de teatru Brainstorming, iar rolul Aurorei din Lumea e a mea este prima ei întâlnire serioasă cu actoria: „În timp ce ne documentam pentru film, am fost martora unor bătăi între fete de liceu, cam ca cele din film. Restul, prieteniile şi îndrăgostelile, ştim toţi că sunt pe bune, iar determinarea asta a Larisei de a fi iubita unui anume băiat o are orice adolescentă”, spune Oana.

O peliculă premiată la TIFF şi Karlovy Vary

Interpretarea celor trei actriţe non-profesioniste a fost remarcată de jurnaliştii de la publicaţia americană The Hollywood Reporter, după ce filmul a câştigat o Menţiune specială a juriului în competiţia East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary.

„E un debut promiţător al regizorului Nicolae Constantin Tănase şi al scenaristei Raluca Mănescu, amândoi au un ochi bun pentru legăturile feminine şi dinamica puterii lor. Cu o cameră practic lipită de feţele protagonistelor, care trec prin chinurile şi suferinţele iubirii şi maturizării, filmul aduce foarte mult cu La vie d’Adèle al lui Kechiche”, apreciază The Hollywood Reporter. „Intensitatea jocului actorilor şi energia întregului film sunt impresionante”, continuă articolul, remarcând faptul că Lumea e a mea se îndepărtează de stilistica Noului Cinema Românesc şi că, deşi a fost produs cu foarte puţini bani, arată „de milioane”.

Distribuţia este completată de Florin Hriţcu şi Iulia Ciochină, nominalizată la Premiile Gopo pentru rolul din Drumul Taberei (omnibusul Love Bus).

Lumea e a mea/ The World is Mine este o coproducţie Libra Film şi deFilm, realizată cu sprijinul UNATC – Atelier de Film, Digital Cube, Videolink, UCIN, UNATC, Raza Studio, Cityplex, DSG, Villa Kult.

În România, filmul va fi distribuit de Transilvania Film, începând din 23 octombrie.

Se filmează “Minte-mă frumos în Centrul Vechi”

Minte-mă frumos în Centrul Vechi se filmează acum

Comedia romantică românească de succes Minte-mă frumos are parte de o continuare.

Minte-mă frumos în Centrul Vechi se filmează în această perioadă la Bucureşti şi îi are în distribuţie pe cei doi protagonişti care au fost sarea şi piperul primei părţi: Antoaneta Zaharia şi Marius Damian. Alături de ei vor apărea consacraţii: Coca Bloos, Adriana Trandafir, Emilian Oprea şi George Pişteranu, precum şi tineri actori: Pavel Ulici, Nicoleta Hâncu, Alexandru Unguru, Aida Economu, Sorin Miron şi Diana Roman. Apariţii speciale vor avea: Viorel Lis, Codin Maticiuc şi Virgil Ianţu.

În regia lui Iura Luncaşu şi cu un scenariu semnat de Adrian Lustig, Minte-mă frumos în Centrul Vechi spune povestea a cinci tineri actori ce pregătesc un spectacol într-un teatru din Centrul Vechi. Doru, Dora, Lucy, Alecu şi Freddy alcătuiesc un armonios pentagon amoros. Dora şi Lucy sunt îndrăgostite de Doru, dar Doru e îndrăgostit de păcănele. Alecu e îndrăgostit de Dora, dar se mulţumeşte cu Lucy. Lucy se mulţumeşte cu toţi, dar Freddy… Chiar: pe cine iubeşte Freddy? Că doar nu pe Antonio, sufleurul trupei… Un singur lucru e cert: cămătarii nu-l iubesc deloc pe Doru, mai ales când e în joc onoarea brandului Marlon. Noroc cu Toni, care, deşi au trecut 3 ani de la Minte-mă frumos, nu şi-a pierdut talentul de hacker. Şi cum Oana, soţia lui, şi-a pus în minte să-i năşească pe Dora şi Doru, Toni mai loveşte o dată.

Secvenţă din Minte-mă frumos în Centrul Vechi

Apropo: piesa pe care o repetă tinerii actori se cheamă: Jocul dragostei şi al întâmplării. Cine va câştiga jocul: dragostea sau întâmplarea?

Filmările au început pe 23 septembrie şi durează 3 săptămâni. Se filmează în diferite locaţii din Bucureşti şi din împrejurimi.

Imaginea filmului este semnată de Andrei Băltăreţu. Producător este Cristina Dobriţoiu (Movie Production).

Minte-mă frumos în Centrul Vechi urmează a fi lansat în cinematografele din România de 1 Aprilie, 2016. Nu e păcăleală…

Regizorul Anca Damian, din nou pe platourile de filmare

Perfect sănătos, un film fals poliţist

Regizorul Anca Damian a început filmările pentru lungmetrajul Perfect sănătos, cu Vlad Ivanov, Anghel Damian, Olimpia Melinte, Cristina Florea în rolurile principale.

Primele cadre au fost turnate la începutul lunii, la Cluj-Napoca, urmând ca în perioada următoare echipa de producţie să continue filmările în Bucureşti.

Povestea lungmetrajului Perfect sănătos este centrată pe relaţia fiu-tată. Andrei Dorneanu, personaj interpretat de Anghel Damian, este un tânăr avocat, în jur de 25 de ani, în timp ce tatăl lui, Toma (Vlad Ivanov), e de asemenea jurist, mai exact judecător, în Cluj. Provocarea apare în momentul în care relaţia trebuie să se împlinească în absenţă, sub aripa unei morţi violente: Toma Dorneanu îşi pierde viaţa într-un accident absurd.

„Deşi la primul nivel are un fir poliţist, filmul se desfăşoară pe mai multe planuri: primul este cel în care personajul principal, în faţa morţii violente a tatălui său, ca şi Hamlet, porneşte în căutarea adevărului. Apoi este căutarea tatălui, ca sursă arhetipală, care este şi o căutare de identitate, de sine. Toate aceste planuri converg către dualitatea condiţiei umane şi atitudinea în faţa morţii. «Tatăl» se metamorfozează perpetuu în «fiul», într-un timp care se desfăşoară continuu, ca o roată a vieţii şi a morţii”, declară regizorul Anca Damian.

În timpul filmărilor la pelicula Perfect sănătos

Distribuţia filmului este completată de Adrian Titieni, Ioana Flora, Toma Cuzin, Mircea Rusu, Camelia Maxim, dar şi de actorii clujeni Anca Hanu, Angelica Nicoară, Lorand Vata.

Scenariul lungmetrajului Perfect sănătos este scris de Lia Bugnar şi Anca Damian, imaginea poartă semnătura lui Oleg Mutu, iar scenografia şi costumele au fost realizate de Alexandra Alma Ungureanu. Producători: Anca Damian şi Guillaume de Seille.

Regizorul Anca Damian a debutat în lungmetraj în 2008 cu producţia Întâlniri încrucişate, film care a fost prezent în selecţia unor festivaluri importante precum Busan, Chicago, Goa, Cottbus, Goteborg sau Roma. Cel de-al doilea lungmetraj, Crulic – Drumul spre dincolo (2011), a fost selectat în peste 150 de festivaluri de film şi a câştigat Cristal Award la Annecy (Franţa), dar şi alte peste 35 de distincţii importante. În 2013, a lansat pelicula O vară foarte instabilă cu Jamie Sives, Ana Ularu şi Kim Bodnia în distribuţie. Cea mai nouă producţie semnată de Anca Damian, Muntele magic, a avut premiera anul acesta la Annecy şi a fost selectată în peste 20 de festivaluri precum San Sebastian, Busan, Ottawa, Vancouver, Chicago. Filmul poate fi văzut în această perioadă şi în cinematografele din România.

Perfect sănătos este produs de Aparte Film (România) şi Arizona Production (Franţa), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Media Development şi cu participarea HBO România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.