Topul tarifelor din marile orașe

Încălzirea la iarnă: Cît va costa gigacaloria

Tariful pentru gigacaloria facturată populației în marile orașe depășește 200 de lei, maximele la nivel național fiind întâlnite în Sighișoara, Alexandria și Gheorgheni, reiese din datele transmise la solicitarea MEDIAFAX de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

La Sighișoara, compania ATT facturează pentru populație cel mai mare tarif din țară, respectiv 379,1 lei/gigacalorie, furnizorul local de termoficare folosind drept combustibil gazele naturale.

Al doilea cel mai mare tarif din țară este facturat la Alexandria, reședința județului Teleorman, unde agentul termic furnizat de Termic Calor Serv costă 345,3 lei/gigacaloria, centrala locală funcționând tot pe gaze naturale.

Al treilea în topul tarifelor este orașul Gheorgheni, județul Harghita, cu 305,2 lei/gigacaloria. Centrala furnizorului local de termoficare – E-STAR Centrul de Dezvoltare Regională SRL Gheorgheni – funcționează pe gaze naturale, biomasă și rumeguș.

Topul tarifelor pentru energia termică facturată populației este continuat de orașele în care prețul este situat imediat sub plafonul de 300 de lei/gigacaloria.

Sfântu Gheorghe, reședința județului Covasna, are un tarif de 298,5 lei/Gcal, furnizorul local fiind Urban-Locato SRL. Sfântu Gheorghe este urmat de Lehliu Gară (294,6 lei/Gcal, furnizor DGCL Lehliu Gară), Oradea (292 de lei/Gcal, Termoficare Oradea SA), Horezu (285 de lei/Gcal, Sacomet SA), Arad (266,5 lei/Gcal, furnizor CET Hidrocarburi SA), Sibiu (265,3 lei/Gcal, Urbana SA), Iași (256,4 lei/Gcal, Veolia Energie), Focșani (255 de lei/Gcal, Enet SA), Timișoara (244 de lei/Gcal, Colterm), Râmnicu Vâlcea (228,4 lei/Gcal, CET Govora) și Ploiești (191,1 lei/Gcal, Veolia Energie).

Tarife mai mici, sub 180 de lei/Gcal, au mai fost facturate în orașele Bacău (Thermoenergy Group), Botoșani (Modern Calor), Suceava (Thermonet) și Galați (Calorgal).

Cele mai mici tarife din țară se regăsesc, potrivit ANRE, în orașele Cernavodă (88,1 lei/Gcal), Beiuș (96,3 lei/Gcal – centrala furnizorului local Transgex SA funcționează pe bază de energie geotermală) și Năvodari (100 de lei/Gcal, centrala furnizorului local, Uzina Termoelectrică Midia, funcționează pe păcură și gaze combinate de rafinare).

Și la București se regăsește unul dintre cele mai mici tarife facturate populației (164 lei/Gcal, RADET), însă în condițiile în care costul de furnizare aprobat anul trecut este de 342,9 lei/Gcal, iar în 2017 autoritățile locale au solicitat un aviz de majorare a acestui tarif.

Potrivit ANRE, la nivel național sunt racordate la termoficarea centralizată 1,24 milioane de apartamente situate în 60 de localități, inclusiv Municipiul București.

„Prețurile de furnizare a energiei termice (care includ prețurile de producere în centrale de cogenerare sau de producere separată, de transport și de distribuție, după caz), cu două excepții (Tulcea și Vlăhița) nu s-au modificat până în acest moment față de cele de la 31 decembrie 2016. Există în prezent solicitări de ajustare de tarife de la mai mulți operatori (printre care și RADET București), solicitări care se află în analiza consiliilor locale, respectiv ANRE pentru avizare. Consiliile locale vor decide asupra acestor solicitări și asupra prețurilor de facturare la populație prin acordarea de subvenții, având în vedere și prevederile Legii nr. 196/2016”, a mai transmis ANRE, pentru MEDIAFAX.

În conformitate cu prevederile art. 38 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 51/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, serviciul public de alimentare cu energie termică a trecut integral în sfera de reglementare, autorizare şi control a ANRE. Astfel, competența legală în acest domeniu aparține în exclusivitate ANRE – www.anre.ro, inclusiv atribuțiile privind soluționarea petițiilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

1 Comentariu

  1. in colonia ROMANIA a si functioneaza DEMOCRATIA CHIORILOR SI LIBERTATEA ORBILOR CU CEI 4D DIVERSIUNE DENIGRRE DEFAIMARE SI DELATIUNEA CARE INTRETINE STATUL DE DREPT MAFIOT CONSOLIDAT DE T, BASESCU

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.