Încep primele negocieri, pe fond, pe tema Brexitului

Negociatorii europeni speră să obţină mai multe detalii cu privire la intenţiile încă neclare ale Guvernului britanic luni dimineaţa, la Bruxelles, la reluarea negocierilor cu privire la Brexit, relatează Reuters.

Ministrul însărcinat cu Brexitul David Davis şi echipa sa de negociatori vor fi primiţi la Berlaymont, sediul Comisiei Europene, de către negociatorul-şef al UE, francezul Michel Barnier, în vederea primei runde de negocieri pe fond, la aproape o lună după lansarea oficială a negocierilor, pe 19 iunie.

Aceste negocieri urmează să stabilească, până la 29 martie 2019, termenii divorţului între Londra şi UE şi să traseze conturul viitoarelor lor relaţii.

Până în octombrie, negocierile vor viza drepturile celor trei milioane de cetăţeni europeni care trăiesc în marea Britanie şi de britanici stabiliţi pe continent, obligaţiile financiare contractate de Regatul Unit ca stat membru (”factura Brexitului”) şi alte subiecte legate de divorţ precum frontiera între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

În cazul în care negocierile progresează în mod convenabil, liderii UE ar putea să-i ceară lui Michel Barnier să pregătească negocieri comerciale cu ocazia Consiliului lor European prevăzut la jumătatea lui octombrie.

”Ceasul ticăie”, a amintit negociatorul-şef al UE miercuri, într-o conferinţă de presă.

Negocierile vor începe la ora locală 9.15 (10.15, ora României) şi vor dura patru zile, în mici grupuri de lucruri, cu obiectivul de a identifica zone comune cu privire la un ansamblu de probleme.

Michel Barnier şi David Davis vor susţine o conferinţă de presă joi după-amiaza.

Bruxellesul crede, de un an, că Londra va avea nevoie de o perioadă de tranziţie între ieşirea sa din UE şi implementarea unui nou acord cu europenii, ale cărui principale linii vor fi stabilite, dacă totul va merge bine, până în martie 2019.

Însă ideea nu se bucură de unanimitate peste Canalul Mânecii, deoarece Londra ar urma să fie nevoită să urmeze reglementările UE şi să contribuie la bugetul european în cursul unei asemenea perioade de tranziţie.

Ministrul britanic al Finanţelor Philip Hammond a dat duminică asigurări că principalele ministere din cadrul Guvernului Theresei May sunt de-acum în favoarea introducerii acestei perioade de tranziţie.

Cancelarul, care susţinea rămânerea Marii Britanii în UE înainte de referendumul din iunie 2016, în care susţinătorii Brexitului au obţinut o victorie cu un scor strâns, este considerat în prezent purtătorul de cuvânt al unui ”Brexit slab” în cadrul Guvernului, o poziţie mai degrabă favorabilă păstrării unor relaţii comerciale puternice decât unei restricţionări a imigraţiei europene.

”În urmă cu cinci săptămâni, ideea unei perioade de tranziţie era încă inovatoare. Eu cred că de-acum (…) aproape toată lumea este de acord asupra necesităţii unei asemenea tranziţii”, a declarat Philip Hammond pentru BBC.

”Suntem angajaţi într-un adevărat proces prin începerea negocierilor şi cred că Guvernul se va aduna în jurul unei poziţii care să ne dea cea mai mare marjă de manevră posibilă pentru a negocia şi a obţine cel mai bun acord posibil pentru Marea Britanie”, a adăugat el.

Durata acestei perioade de tranziţie va depinde de timpul necesar implementării noilor sisteme, iar dacă este vorba despre serviciile vamale şi de imigraţie, de exemplu, ar putea fi nevoie de cel puţin doi ani.

Ministrul Comerţului Liam Fox, care preconizează o ruptură mai clară cu blocul, a declarat că el nu are nimic împotriva unei perioade de tranziţie, atât timp cât durata ei va fi limitată şi le va da britanicilor posibilitatea să-şi negocieze propriile acorduri de liber-schimb.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.