Începe ”epoca umilinței” pentru UE

În 2004, economistul american Jeremy Rifkin a scris un bestseller, ”Visul european”, în care proclama că secolul 21 va aparține Europei și chiar va depinde de Europa. În viziunea lui Rifkin, o Europă unită de ideea ”unitate în diversitate” ar fi cel mai bun răspuns la globalizare. Europa ar fi reprezentat o nouă ”conștiință globală” și ”eliberarea de sub sclavia materialismului”, care ar fi fost înlocuită de ”empatie”.

Știm ce s-a întâmplat până la urmă. Statele Unite materialiste, despre care Rifkin spunea că vor fi eclipsate de Europa, au gestionat mai bine criza financiară. Brexitul, crizele din Grecia și Catalunia, implozia democrației liberale în Europa Centrală și de Est au arătat limpede neajunsurile unității în diversitate. Iar ostilitatea societăților europene în fața valurilor de imigranți care fug de războaie și foame au demonstrat că empatia nu a învins materialismul”, scrie pentru Project Syndicate  Slawomir Sierakowski, fondator al mișcării Krytyka Polityczna, director al Institutului de Studii Avansate din Varșovia și membru al Consiliului German pentru Relații Internaționale.

Nu a fost greșeala Europei, ci a lui Rifkin. Europa nu a fost și nu este menită să câștige. Pe măsură ce ne apropiem de finalul anului 2019, UE pare neajutorată și resemnată în fața celor mai importante provocări: finalizarea integrării economice și politice, crearea unei politici comune de apărare, prezervarea standardelor fundamentale ale statului de drept.

De exemplu, guvernul Poloniei răspunde la decizia Curții Europene de Justiție privind violarea independeței justiției și introduce o legislație care permite îndepărtarea judecătorilor care îndrăznesc să critice încălcările constituției de către guvern. Ce poate să facă UE atunci când liderii Partidului Lege și Justiție din Polonia spun despre judecători: ”această castă trebuie disciplinată”?

Analiza lui Rifkin nu se referea prea mult la China, a cărei ascensiune ca lider global duce la detronarea UE, nu a SUA. China este acum cel mai mare exportator din lume, cel mai mare producător de automobile electrice și în curând ar putea lua locul Germaniei de cel mai mare producător de automobile. Poziția SUA de cea mai mare putere militară, financiară și inovatoare nu este amenințată, pentru moment. SUA a rezistat anterior provocărilor Germaniei și Japoniei în toate aceste domenii și, cel mai probabil, va rezista și în fața amenințării chineze. Însă, cel mai probabil, Europa nu va rezista.

De fapt, asistăm la o mare schimbare de roluri între Europa și China, comparativ cu secolul 19. Pentru China, secolul 19 a fost ”epoca umilinței”, o perioadă în care a fost infiltrată de imperiile francez, britanic, german, dar și de Rusia și SUA. Puterile străine au impus tratate comerciale umilitoare, au subordonat și exploatat economic China și au controlat-o politic.

Astăzi, UE începe să semene cu China din secolul 19: un imperiu care încă este bogat și care nu poate fi ocupat de alții, dar este suficient de slab pentru a fi inflitrat și exploatat. Între timp, China a preluat rolul de odinioară al Europei, iar companiile chineze penetrează tot mai mult economia europeană și își extind influența.

Investitorii chinezi cumpără cele mai bune companii europene (inclusiv perla roboticii germane, KUKA) și cele mai mari porturi europene (inclusiv Dusiburg, cel mai mare port fluvial din lume, și Pireu). Semnează acorduri economice inechitabile și cuceresc treptat UE, începând cu cele mai slabe verigi, adică Europa de Est și de Sud, în special Ungaria, Grecia și Portugalia.

Mai rău, Bruxellesul nu are nicio reacție. Există un plan șubred pentru craerea unor campioni industriali europeni, însă planul este blocat de teamă că ar încălca legislația europeană a concurenței. UE nu știe ce să facă, inclusiv în cazul infrastructurii 5G construită de companiile chineze.

În plus, tăcerea liderilor europeni în problema drepturilor omului este asurzitoare. În timp ce cetățenii din Hong Kong protestează și Congresul SUA adoptă o lege care îi amenință cu sancțiuni pe oficialii chinezi, pentru încălcarea drepturilor omului, Europa pufnește și ”face apel ca ambele părți să nu recurgă la violență”.

Europa nu poate decât să privească de pe margine, pentru că nu are argumente. Unitatea tranatlantică dispare și nu apare nimic nou în locul ei. Până și cooperarea dintre serviciile secrete europene este o rușine: jurnaliștii știau înaintea politicienilor cine l-a asasinat pe fostul comandant cecen în parcul Tiergarten, la Berlin, în august.

Dacă această stagnare continuă, singura întrebare care rămâne este dacă Europa va deveni un satelit al SUA sau al Chinei. Și, în cele din urmă, lucrul acesta va fi decis în afara UE. Dacă izolaționismul va învinge in America, Europa va deveni un satelit al Chinei. Dacă SUA își vor menține poziția de confruntare cu China, Europa va rămâne dependentă de America.

Până de curând, Europa ar fi putut să spere că va fi un partener al SUA. Acum nu mai este atât de probabil – nu din cauza politicii America first a președintelui Donald Trump, ci și din cauza erorilor UE. În fața unei Chine în ascensiune, pasivitatea europeană nu este cu nimic mai puțin problematică decât impredictibilitatea lui Trump.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

18 Comentarii

  1. Pnl spunea in gura mare ca dupa psd vine potopul! Eu vad altceva, dupa multe numiri romanesti in ue, chiar se alege potopul! Ro sunt scosi la inaintare naivi ca fraerii si in spatele lor se ingroasa ditamai codoaica incat Romania va deveni tinta perfecta pentru orice executant al impunerilor favorabile sau nu strainezilor sau altor tari! Deh,vom trai din plin karma soarecilor cu patrie pentru experimente?!

  2. UE este un satelit SUA. A protestat cineva cand europenii au avut pierderi economice provocate de sanctiunile impotriva Rusiei? Iar valurile de imigranti au fost provocate de UE tot din pozitia de vasal SUA. Si in Libia si in Siria acestia au provocat catastrofe umanitare doar pentru ca asa au primit ordin. Acum platesc din buzunarul propriu si mai sunt si acuzati de lipsa de empatie cu agresorul (imigrantii sunt in mare parte fosti teroristi sau alti „luptatori pentru libertate” in interesul SUA). SUA se scufunda incet dar sigur. UE sta dedesupt si intra mai repede la apa. Simplu si clar!

  3. Babetul Marxist Angela Merkel este tot mai invidioasa pe Tiranul Mizantrop Klaus Iohannis care inregistreaza Productivitate Superioara cu Robotii behaitori ai Graiului Mioritic in comparatie cu Robotii Metalici Kuka vinduti pe nimic tovarasilor Chinezi. Europa va fi Cucerita de Blonzii de Coviltir care deja controleaza Bancile Centrale din Berlin, Paris si Londra lucrind strict dupa Manualul Lordului de Belina „Nu Furam sa Ne-amuzam” Liviu Dragnea. Va fi Belsug in Principate !

  4. Era de prevăzut viitorul UE în momentul în care au fost primiți țări incompatibile cu civilizația europeană. Toată Europa va fi o românie.

  5. Nimanui nu-i mai e dat un secol de singuratea de cind cu tehnologia secolui XX.
    onestitatea si bunatatea , imposibile fara educatie, sint cuvintele .
    onestitatea este ceea ce i s-a intimplat lui Spinozza cind i s-a cerut sa renunte la un zeu, ok, a facut-o, dar cind i s-a cerut sa accepte un alt zeu, ok, nu a facut-o. bineinteles a murit onest si sarac.
    Acum e mai greu sa fii sarac, pentru ca tehnologia nu este un zeu. lumea se va intoarce acolo unde trebuia sa fie dupa revolutiile stiintifice ale sf secolului XIX, inceputul lui XX.

    intr-o luma fara tehnologie, bunatatea nu poate fi manifestata fara fi auto-distructiva caci nu exista resursele care pot acoperi nevoile care nasc ura celor care iti spun ca zeul lor e cel drept si in numele lui o sa-i beleasca pe ceilalti. dar tehnologia nu e un zeu . si de vreo doua generatii acopera nevoile.

    , ura , umilinta, noi astia vs. ailalti care trebuie beliti rau pe lumea asta si cu foc si pucioasa – ha!, atit se stia pe atunci, – pe aillata, care ailalta vere? si-au epuizat rolul evolutiv. asa cum caninii s-au tocit ,si acum zimbim, asa cum pumnul a avut un rol evolutiv in formarea fetei, si acum batem in telefon, asa cum a minca trebuia sa ucizi, asa cum aveai nevoie de un zeu sa-ti justifici ucidera, toate acestea au astea si-au pierdut rolul : caninii acum probabil 4 milion de ani, pumnul acum 2 milioane de ani, a ucide acum 200 de ani, a avea un zeu acum 50 de ani, a uri s-a terminat acum 5 ani.

    umilinta s-a terminat acum o ora. N-a putut fi ingropat elinismul desi nimic la patru generatii dupa alexandru nu ar fi putut aminti de elinism, , nu a putut fi ingropat nici feminismul si stiinta desi dupa omorirea Hypatiei , a lui girdano bruno nu era nici un semn ca singele si focul ca rasplata pentru cuvinte nu se vor opri, nici umanismul dupa Ian Hus, nici derpturile dupa strivirea lui born-free John Lilburne.

    UE este istoria evolutiei noastre catre onestitate si bunatate.

  6. … ati citit vreo carte scrisa de Jeremy Rifkin?Daca nu, vorbiti cu Mos Craciun sa va aduca una, macar in limba engleza.

  7. @ Ma analistilor-comentatori Daca asta e singurul argument cu care ai ramas stiu la ce poate fi folosita maculatura respectiva.

  8. Cand Juncker dezvaluie statuia lui Marx in Trier, donata de China, iti dai seama de unde bate vantul ideologic.

  9. @qwe: Daca admiterea in structurile europene ar fi fost pe criterii obiective, Romania si Iugoslavia meritau sa fie admise primele. Ele au fost singurele tari care s-au opus hegemonismului rusesc in zona, care stateau pe picioarele lor si a caror industrie a beneficiat cel mai mult de licente occidentale. Altfel insa a cintat cucul la Malta. Maurii isi facusera treaba, maurii trebuiau sa dispara. Venise timpul pigmeilor.

  10. Un singur lucru lipseste Kolhozului. Greta presedinte. O intrebare, totusi. UE de iure exista dar de facto mai exista? Ca nici in Babilon nu era asa o babilonie cacofonica precum e azi in Kolhoz! Singura politica vizibila azi in Europa este: fiecare cu aia a ma-sii, mai putin Romania, care sta capra la oricine se nimereste.

  11. „Slawomir Sierakowski, fondator al mișcării Krytyka Polityczna, director al Institutului de Studii Avansate din Varșovia și membru al Consiliului German pentru Relații Internaționale”.
    E clar deci pentru cine combate. Sa nu ne lasam manipulati de ordinarii astia globalisti, in simbria lui Shorosh.

  12. O înaltă oficialitate UE batjocorea România zilele trecute comparând-o cu o tara africana care are resurse dar nu le poate exploata. Pai bine ma, râie europeana, cine ne-a distrus industria și economia, cine a stors și ultima picătură de progres și de entuziasm din inima poporului roman, Javra bruxelleza cu burtaverde umflata pana la cer și cu creierul setat cu jula?

  13. Eric dragă, răspunsul la întrebarea ta este : noi românii suntem cei care ne-am distrus țara. Cei din afară au dat instrucțiunile, nu contest, dar de indeplinirea lor tot noi suntem responsabili. Nu avem viziune asupra viitorului, nu știm să ne alegem conducătorii potriviți și nu „funcționăm ca popor”. Suntem doar o populație fara valori morale bine definite, fără prea multă educație, suntem lași, fricoși, iresponsabili, trădători și mincinoși.

  14. Hadrin,

    multumesc pentru intrebare. Imi dau seama ca pare asa, a trebuit sa sterg pasaje din ceea ce am scris inainte postare (limita de cuvinte).

    da. Chestiunea articoluluii e data de punerea in aceeasi oala a unei ceea ce e descris ca amentira economica (china?) cu principiile fondatoare ale ue , concluziuonind ca incepe epoca umilitei pentru UE, dar numai dupa ce. din capul locul, s-a pus fundamentul „Nu a fost greșeala Europei, ci a lui Rifkin. Europa nu a fost și nu este menită să câștige.”

    comentariul meu sustine teza cistigului Eurupei. Europa cistigat deja, cistig intemeiat pe evolutia gindirii sociale aici in special. Si chiar daca vor mai fi multe zvircoliri si dureri provocate de acestea, nu putem fi decit optimisti data fiind istoria acestui continent.

    ca sa fiu clar, „cistig” ma refer la cistig social – nivelul de civism , nu economic. Cred ca pina pentru ceva timp, principiile economica actuale sint clare. Cine da banii ca ceva sa se intimple. A fost un timp cind ecuatia interventiei economiei in social era mult mai complexa adica epoca pre- si respectiv industriala in Europa si Ameirca, dar intr-o lume post-industriala globala, dar cu toate celelalte continente, cu exceptia Europei, dominate de o gindire sociala majoritar feudala, ecuatia economiei s-a simplificat (prin viciere).

  15. UE este un success colosal. sa ne gindim la integrarea spaniei, care inainte de a se fi intimplat era de neconceput atit social cit si economic. La diferentele enorme intre est si vest acum 20 de ani etc. etc. etc.
    Din pacate traim intr-o lume in care un astfel de success , si model de fapt, este perceput ca inamic si trebuie distrus.

    Nu mi-e teama ca fundamentele sociale ale UE vor disparea, ca fiind proaste, la anul sau in oricare viitor. Adica nu mi-e teama de distrugerea vremelnica. asta ne-a invatat istoria.

    Cu cit mai repede , la nivel social global, se va trece de la „umilinta” sau orice alta vorba care reflecta doar acceptarea raului organizat la idei/cuvinte ca „onestitate”, „bunatate” cu atit mai putine zvircoliri si dureri.

    Dar ceea ce a reusit sa fundeze UE nu mai poate fi intors. Asa cum nici demnocratie ateniana, nici feudalismul, nici capitalismul, or socialismul mai pot fi intoarse pnetru ca sint depasite. Vreau sa spun ca orice alt model social fata de UE e depasit bine de tot. Pina la urma si ce-i care percep UE ca o amentira se vor conforma. E parte din evolutie.

  16. ” Începe ”epoca umilinței” pentru UE ”
    Aceasta va fi salvarea Rou ! Numai dezintegrarea dualismului galo-teutonic , sau diminuarea puterii lui, va permite Rou sa-si urmareasca interesele, dictatele westului nemaiavand forta . „Foc la ei , la noi lumina !”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.