Indicele de Percepție a Corupției. România, scor inacceptabil

Indicele de Percepție a Corupției 2023, lansat marți de Transparency International la nivel global, arată că majoritatea statelor au făcut progrese minime sau deloc în ceea ce privește combaterea corupției în sectorul public, informează organizația într-un comunicat. România e printre codașe.

Indicele de Percepție a Corupției (IPC) reflectă modul în care experți independenți și din mediul de afaceri percep corupția existentă în sectorul public din 180 de state și teritorii. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care zero înseamnă “foarte corupt”, iar 100 “deloc corupt”.

Conform sursei citate, la nivelul Uniunii Europene eforturile anti-corupție au stagnat ori sunt în declin în majoritatea statelor membre. Media UE rămâne constantă în ultimii cinci ani, la 64 de puncte.
Cu 46 de puncte din 100 posibile, România rămâne în continuare în rândul țărilor UE cu cele mai slabe performanțe, alături de Bulgaria (45 de puncte) și Ungaria (42 de puncte), ceea ce reflectă deficiențe semnificative în privința statului de drept, notează Transparency International.

Conform metodologiei Transparency International, scorurile sub 50 de puncte sunt inacceptabil de scăzute, mai ales prin comparație cu media regională. În plus, schimbările de 1-2 puncte de la un an la altul de regulă reflectă marja de eroare, mai ales dacă acestea nu sunt constante.
Comparativ cu anul 2014, țara noastră are un plus de trei puncte, însă evoluția nu a fost una liniară. Între anii 2014 și 2016 a înregistrat un avans de cinci puncte, de la 43 în 2014 la 46 în 2015 și 48 de puncte în 2016. În următorii ani, România a pierdut patru puncte, ajungând în 2019 la doar 44, iar de atunci a
recuperat doar două puncte. În anii 2022 și 2023 scorul este același, de doar 46 de puncte, mult sub media UE.
Bulgaria a avut un parcurs similar, cu scoruri care au variat între 41 și 44 de puncte în ultimii 10 ani. De remarcat că în 2023 este prima dată când Bulgaria ajunge la 45 de puncte. În schimb, Ungaria a înregistrat un declin constant în clasament, de la 54 de puncte în 2014, la doar 42 de puncte în 2023, situându-se
astfel pe ultimul loc la nivelul UE.

La nivel național, recomandările Transparency International Romania includ:
 actualizarea legislaţiei în domeniul integrităţii publice, pentru remedierea lacunelor şi a inconsecvenţelor legislative existente în prezent și îmbunătățirea clarității reglementării în domeniul integrității publice;
 îmbunătățirea transparenței organizaționale și decizionale, inclusiv prin consultări publice eficiente și acces facil la informații de interes public, corelat cu prevederile din Strategia Națională Anticorupție;
 actualizarea procedurilor de raportare internă și instituirea de canale eficiente de raportare, corelat cu prevederile Legii nr. 361/2022 privind protecţia avertizorilor în interes public;
 standardizarea și clarificarea procedurilor administrative prin adoptarea Codului de procedură administrativă;
 adoptarea unei legislații avansate care să clarifice unitar statutul, cariera și eficiența resurselor umane din administrația publică;
 utilizarea Pactelor de Integritate ca instrument de monitorizare a achizițiilor publice, în special pentru procedurile de achiziții și contractele cu risc crescut de apariție a neregulilor, incidentelor de integritate sau fraudelor.
Transparency International Romania reiterează faptul că este nevoie de o implicare constantă a tuturor reprezentanţilor societăţii, de la clasa politică și instituţii publice, la mediul privat şi cetăţeni, fiecare având rolul şi responsabilitatea sa în consolidarea integrității publice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Transparecy intl.RO. nu este credibila !nelipsitul Alistar,plus Seuleanu -SRI,plus ciudatul presedinte Marian Popa traitor in Germania plus neobosita Mădălina Afrăsinie, judecătoare:0000 ce sa le ceri acestor ‘disperati’critica a orice e idealul lor de viata

  2. Transparecy intl.RO. nu este credibila !nelipsitul Alistar,plus Seuleanu -SRI,plus ciudatul presedinte Marian Popa traitor in Germania plus neobosita Mădălina Afrăsinie, judecătoare:_)))))) ce sa le ceri acestor ‘disperati’ultracunoscuti ca ‘meseriasi’critica a orice e idealul lor de viata

  3. După plecarea Codruței lupta anti corupție se apropie de zero. Toți cei ce se credeau victimele ei conduc azi justiția. Cu ce rezultate? Intervenea în munca procurorilor, le cerea rezultate. Vai tu! Dna Garbovan ce mai face, cu cine s o mai lupta?!Cu corupția sau ca să nu piardă pensia specială?

  4. Începând cu președintele asociației de proprietari și până la vârf, tot ce este administrație de stat fură de rupe și înșeală prin orice mijloace. Am constatat că nici justiția nu stă prea grozav la noi pentru că ori nu e independentă ori are o slăbiciune specială pentru câștig.

  5. ONG format din (editat) Coruptia este asociata cu bugetul statului. Romania are buget minuscul, sub $100 de miliarde. Comparati cu bugetul SUA de $14.000 miliarde !!!

  6. totul făcut la comandă și din pix -mai ales despre UNGARIA! DACĂ UNGARIA AR FI AȘA CORUPTĂ, DUPĂ CUM ARATĂ „STUDIUL ==IMPARȚIAL==FĂCUT LA COMANDĂ DUPĂ METODELE SAVANTE: TU SCRIE -EU PUBLIC CE MI S-A COMANDAT–, DE CE SE ÎNGHESUIE CU INVESTIȚIILE ȘI GERMANII,ȘI FRANCEZII,ȘI CHINEZII—ȘI RUȘII–! ADEVĂRUL E SIMPLU ȘI DUR -CU UN CONDUCĂTOR CU MÂNĂ FORTE ȘI PATRIOT ȘI CU „TATA GLONȚU” RĂSPLATĂ PENTRU CRIMELE -CRIME ȘI CRIMELE DE CORUPȚIE,TRĂDARE. ÎN ALTĂ ORDINE DE IDEI -ISRAELUL PE CE FUSCEL AL SCĂRII „CORUPT-NECORUPT” STĂ? DAR GERMANIA,DAR USA,DAR U.K.,FR,…CÂT DESPRE NOI -ROMÂNII SĂ NU UITĂM CĂ (!)COMPONENTA ROMANĂ -A FOST (DUPĂ UNII ISTORICI) COHORTELE,AUXILIARII,NEGUSTORII,ADUNAȚI DIN TOT IMPERIUL…! (SPER SĂ NU MĂ DAȚI PE MÂNA ANTI CORUPTULUI !!)

  7. Dacă Ungaria votează pentru dat bani la Ucraina lui Zelensky imediat sare spre media europeană. Cât despre noi, dacă datele le culeg românii este un gest de noblețe să-ți vorbești de rău patria. Vezi Monica M. care a blocat 15 ani ridicarea MCV justiție. Ca urmare judecătorii blamați anual de MCV, recunoscători o vor scoate basma curată în accidentul cu motociclistul. De mirare că doamna Pippidi nu a avut nici o intervenție în favoarea ei cum o căina sistematic pe Camelia Bogdan că e șomeră.

  8. Păi sigur, după ce au reușit să o elimine pe Kovesi (în vremea căreia România atinsese maximul în acest clasament) penalii, politrucii au prins din nou curaj, susținuți și de acea parte mituită a Mass Media, de jurnaliști plătiți de ciocoime care le plâng pe umăr foștilor penali, așa că țara a luat-o iar în jos.

  9. interesant ca nu se uita la contractele cu „vaccinuri” si tunurile date de ciruptii s a ta ni ci: kill gates, soros, sjgheab, urSula etc. lista este extrem de lunga, precum si toate s ata n e le faLuci si cele davosiene. big tme siKKtir je gu ru rilor „transparente”. daca am avea securitate a Romaniei si armata vai steaua voastra de slugi ce ar mai fi!

  10. Coruptia este caracteristica umana, de la dumniezeu creatorul, dupa chipul si asemanarea Lui. Nu inteleg de ce este hulita coruptia, este o mandrie sa te asemeni cu El. Continuati sa va rugati si sa aprindeti lumanari, poate ia foc locuinta !

  11. @C-AȘA-I ROMÂNUL
    E simplu-orice investitor are nevoie de stabilitate.In Ungaria este stabilitate.Acolo numai unul comanda, pe unul trebuie sa îl miluiești și nu te mai deranjează nimeni.Plus ca nu sunt contestații la licitații-câștiga numai cine trebuie.La noi, azi discuți cu unul, mâine apare altul, vin toate instituțiile peste tine.Firmele iubesc dictatorii, e cel mai simplu pentru afaceri.

  12. e meritul si aportul facultatii de drept, fabrica de infractori.Pana nu se curata de la radacina aceasta haita care a cangrenat tara, justitie, politic, in Romania nu vom avea stat de drept.

  13. Care este metodologia și cum sunt aleși „experții”?
    Caraghioșii aceștia, care ne spun că au studiat percepția corupției în state precum Coreea de Nord sau Iran, nu fac decât să propage minciuni și ar trebui ignorați, așa cum se întâmplă în orice stat normal la cap.

  14. Auzi, popescu, infractorii se fabrică din bugetul statului, nu de facultatea de drept. Furturile și șpăgile se fac de oameni înainte să intre pe fir juriștii. Știu, nu aveai ce face azi noapte, ai venit mangă și nu te lua somnul și ai zis să arunci și tu o pastilă! Stai în pat azi, oblojește-te, că diseară o iei de la capăt.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.