Îngrijorări pentru cea mai importantă economie a Europei

Germania a pus capăt la două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut, în condiţiile în care în trimestrul al doilea PIB-ul doar a stagnat, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la starea de sănătate a celei mai importante economii europene, transmite Bloomberg.

Conform datelor revizuite în funcţie de variabilele sezoniere publicate vineri, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere zero în perioada aprilie-iunie 2023, după două trimestre consecutive de contracţie, de 0,4% respectiv 0,1%. Stagnarea economiei germane în trimestrul al doilea al acestui an este o performanţă sub estimările analiştilor, care mizau pe un avans de 0,3%.

Cheltuielile de consum ale gospodăriilor s-au stabilizat în al doilea trimestru al acestui an, după performanţele slabe din timpul iernii, însă aceasta nu a fost suficient pentru a contracara declinul din sectorul manufacturier, a precizat Oficiul federal de statistică (Destatis).

Germania „pare a fi blocată într-o zonă crepusculară între stagnare şi recesiune”, este de părere Carsten Brzeski, analist la ING Bank.

Datele dezamăgitoare publicate vineri de autorităţile germane contrastează cu cifrele mai optimiste care vin din Franţa şi Spania, care au mai diminuat din îngrijorările că economia zonei euro se îndreaptă spre o recesiune. Economia franceză, a doua mare economie din zona euro, a înregistrat un avans suprinzător de 0,5% în al doilea trimestru, în timp ce Produsul Intern Brut al Spaniei a înregistrat o creştere de 0,4%, mai puţin decât în primul trimestru dar peste estimările analiştilor. Oficiul european de statistică urmează să dea luni publicităţii o primă estimare privind creşterea economică a zonei euro în trimestrul al doilea.

În ultima sa evaluare, Banca Centrală a Germaniei estima că economia pare să fi revenit pe creştere în perioada aprilie-iunie dar cu toate acestea a subliniat că, pe ansamblul anului 2023, este posibil ca Produsul Intern Brut să înregistreze o contracţie mai amplă decât se estima anterior, în pofida uşoarei reveniri din trimestrul al doilea. În urmă cu o lună, Bundesbank prognoza că pe ansamblul acestui an, Produsul Intern Brut al Germaniei ar urma să se contracte cu 0,3%, pentru a reveni pe o creştere de 1,2% în 2024 şi un avans de 1,2% în 2025.

Conform prognozelor publicate zilele trecute de Fondul Monetar Internaţional, Germania va fi singura ţară din grupul statelor puternic industrializate (G7) a cărei economie se va contracta în acest an, ca urmare a impactului crizei energetice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

11 Comentarii

  1. Na de ciumete. Parcă nu știai..Clar Americanul a dat ordin de liberalizare a prețului energiei cu sancțiunile contra Rusiei cică..Era de știut ce urmează…

  2. Hai sa lasam glumele, obligatia de solidarizare financiara europeano-occidentala cu ukraina, modifica orice statistica din pix. De ce ar pune economia nemturiana pe crestere, sa iasa oamenii in strada pentru cresterea salariului? Mai bine apasare din calcule pentru amutirea populatiei. Sa nu uitam, europa de est e sub mantia si in buzunarul nemturiei coordonata in afaceri de mana dreapta de aur austrica.

  3. Cifrele așa-zisei”creșteri”sunt niste greșeli aproximative care nu au niciun sens…asta-i stagnarea…economia nemților cu gazul rusesc funcționa că ceasornicul Suisses…Lablee murdare a hegemonului a distrus idilia sabotând conductele…muții din „semaforul politic” nemțesc înghit in sec și nu fac nicio mișcare că fiind în fața șarpelui Boa …iată de ce și creste popularitatea alternativei pentru Germania…daca mai privești și situația cu bugetul in țările G7 te învăluie îndoielile

  4. Pai sa-si bage niste sanctiuni economice daca vrea crestere si inflatie mica.
    La rusi a functionat de minune.

  5. Dacă rezultatul va fi cel preconizat de Putin, Rusia depășește anul acesta Japonia (dacă nu, o va depăși în 2024).
    Între timp Europa – cu Germania în frunte – devine tot mai irelevantă.

  6. Cum sa nu devii putere economica predominanta în Europa cu gaz rusesc de zece ori mai ieftin ca ceilalti si cu mana de lucru de patru ori mai ieftina!acum li s-a infundat,putin!

  7. Astea-s stiri pentru „inteligentii” care inca mai viseaza ca BMW-urile si Mercedes-urile se pot fabrica cu panouri fotovoltaice sau ca industria chimica germana functioneaza pe baza de eoliene ! Aaaa … am uitat … mai exista si gazele lichefiate americane, cam scumpute …

  8. Am mai gasit intr-un sertar, uitate acolo, vreo 20 de DM ! Credeti ca imi ajung ca sa devin actionar majoritar la Krupp ?

  9. Ca vine un val de tanguieli. E bine de vazut si partea buna: somaj mic, sub3% (americanii au mai mult). Marjele de profit sunt mai mici (nu sunt investitor, nu ma inteteseaza), dar la americani e la fel. Cand te apuci si dai salarii cat de cat mai mari, dai mai mult pe utilitati- normal ca toate astea taie din profit si din crestere. Sau unora le place cum procedeaza Facebook, 10k angajati afara ca sa n-aibe profitul de suferit.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.