Iniţiativa Levant pentru pace globală

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, condus de președintele Emil Constantinescu, și-a început activitatea prin organizarea conferinței internaționale: „Iniţiativa Levant pentru pace globală. Prin diplomaţie culturală spre o pace durabilă” (20 – 21 noiembrie 2017, Bucureşti, Palatul Parlamentului).

La inaugurarea institutului, care este un centru de excelență al Academiei Mondiale de Artă și Știință (WAAS), au participat Heitor Gurgulino de Souza (Brazilia), președintele WAAS, Garry Jacobs (SUA), CEO și chairman WAAS, Ivo Šlaus (Croația), președinte de onoare WAAS, Alberto Zucconi (Italia), co-chairman WAAS, Stjepan Mesici, președintele Croației 2000-2010, Shoshana Bekerman (SUA), directoarea Coaliției Interparlamentare pentru Etică Globală (IPCGE), ambasadori, reprezentanți ai elitei academice din Bulgaria, Serbia, Turcia, Croația și România.

„Inițiativa Levant pentru pace globală”, lansată cu patru ani în urmă de Emil Constantinescu, președinte al Academiei de Diplomație Culturală din Berlin, în parteneriat cu IPCGE (Coaliția Interparlamentară pentru Etică Globală), este unul dintre programele de anvergură pe care Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului își propune să le dezvolte în următorii ani, iar la această primă reuniune au fost abordate tematici definitorii.

Sesiunea inaugurală a conferinței internaționale „Iniţiativa Levant pentru pace globală. Prin diplomaţie culturală spre o pace durabilă” a fost dedicată dezbaterilor legate de dificultăţile gestionării conflictelor naţionale, religioase şi interetnice în tranziţia spre democraţie, iar sesiunile de tip panel au abordat teme specifice: „Levantul, leagănul religiilor, culturii, științei și democrației”,  „Protejarea și conservarea patrimoniului natural și cultural în regiunea Levantului”„Diplomația culturală.

Tradiții și perspective în spațiul Levantului”. O sesiune specială a fost organizată pentru analiza dimensiunii culturale a unui proiect global de importanță majoră pentru secolul XXI: “Renaşterea Drumului Mătăsii: Levantul – punte între civilizaţia Asiei şi civilizaţia occidentală”.

La finalul conferinței, participanții au adoptat “Declarația de la București: Pace durabilă prin cultură și educație”.  Exprimându-și îngrijorarea profundă cu privire la extinderea conflictelor și răspândirea terorismului bazat pe interpretări greșite ale ideologiilor religioase, care au declanșat unul dintre cele mai mari valuri de migrație din istoria omenirii, foștii șefi de stat, liderii religioși, profesorii, cercetătorii și studenții reuniți la inaugurarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului cer guvernelor, organizațiilor internaționale și tuturor părților interesate relevante să actualizeze și să consolideze instrumentele și strategiile diplomației culturale din regiunea Levant.

Conferința internațională „Iniţiativa Levant pentru pace globală. Prin diplomaţie culturală spre o pace durabilă” a fost organizată în parteneriat cu Parlamentul României, Școala Națională pentru Studii Politice și Administrative (SNSPA), Universitatea București.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. avem 3 institute de istorie(bucuresti, iasi, cluj) ,apoi institute ptr istoria religiilor, ptr studii sud-est europene, ptr istoria artelor, ptr arheologie, si or mai fi si altele. chestia asta cu levantul nu putea fi preluata de unul din aceste institute? asa o fi cand economia duduie,avem bani de aruncat.

  2. De acord cu @ash-sham. Există mai multe state care dețin teritorii din vechiul leagăn al civilizaţiei şi anume Irak, Siria, Libia, Israel, Palestina, Iordania, Turcia şi Iran.Ca să fiu un pic cinic, ne-ar trebui unii precum Th.Mommsen, J.Burckhardt, Ed.Gibbon, H.Schliemann sau J.F. Champollion. Numai că oamenii ăștia ne-au părăsit demult. O fi și alți specialiști cunoscuți de Emil Constantinescu care, apropos, este geolog de profesie.”(Laurențiu Bărbieru
    mart. 10 2017).Logica si bunul simt spune dl Barbieru il fac sa spuna ca este un alt institut de sifonat bani publici .Personal nu vad cum va impiedica ac.institut „raspandirea terorismului bazat pe interpretări greșite ale ideologiilor religioase”si va aduce pacea prin „instrumentele și strategiile diplomației culturale”:poate ii va aduna in banci pe teroristi si ii va scolariza iar astia vor lua cuminti notite si vor depune armele etcetera.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.