Inspecţia Judiciară verifică dosarele de mare corupţie

Inspecţia Judiciară (IJ) a anunțat că va controla în 2018 toate dosarele de mare corupţie aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti. Verificărilor vor avea loc la toate curţile de apel şi instanţele arondate, inclusiv la instanţele militare, precum şi la ÎCCJ.

Verificările vor viza dosarele având ca obiect atât infracţiuni de corupţie cât şi infracţiuni asimilate acestora pentru care fie inculpaţii sunt parlamentari, miniştri, secretari de stat, conducători ai autorităţilor administrative centrale, prefecţi, consilieri judeţeni etc., fie valoarea prejudiciului este mai mare de 50.000 lei.

„Vor fi avute în vedere dosarele de mare corupţie aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de stadiul procesual, inclusiv cele care, deşi nu se mai află efectiv pe rolul instanţelor de judecată, nu au fost încă soluţionate definitiv (dosare în curs de motivare a hotărârilor judecătoreşti, aflate în termenul legal de exercitare a căilor de atac sau care urmează a fi înaintate instanţei de control judiciar sau altei instanţe), precum şi dosarele care sunt susceptibile de exercitarea recursului în casaţie„, potrivit unui comunicat al IJ.

Raportul de control se întocmeşte pe baza referatelor de control intermediare (10 septembrie 2018, pentru primul semestru, şi la 31 ianuarie 2019, pentru cel de al doilea semestru) şi va fi înaintat Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii până la 19 aprilie 2019, menţionează inspectorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Era pe timpuri un banc: opriți-vă că intrați în Bulgaria [cu arăturile supradimensionat raportate] !! Poate chiar aici e o bubă. Situația e acum alta: suntem într-o uniune, iar multe dosare de (presupusă) corupție nici nu se instrumentează în România, deși de pildă se referă la fapte comise de entități care activează sau au activat și în România, și anume de-o manieră (autodeclarată prin documentele asumate public ale entității) similară pentru toate țările în care încă au sau au avut prezență. Poate ar fi cazul ca IJ să lucreze cu toate inspecțiile similare din țările uniunii, cel puțin. Nu văd ce împiedică ministrul justiției să operaționalizeze vreun memorandum sau cum se va chema în acest sens. Să înțelegem și noi de ce, de pildă, Franța poate cerceta bine-merci anumite entități inclusiv cu declasificare de documente militare și România n-a fost în stare.

  2. Bravo, bravo, bravo!
    Ești singura instituție SIGURA pe tine și independentă.
    Cât despre rezultatele rapoartelor voastre și masurile disciplinare propuse:
    Sper că CSM-ul nu vă trimite în batjocură și dispreț!
    Secțiile încearcă să vă anuleze controalele și deciziile.

    Dacă SITUAȚA devine blocaj și conflict de interese, cereți AJUTORUL!
    Oricum, CSM – Inspecție judiciară înseamnă ură și bețe în toate.
    Dacă nu va lăsa în pace, iar munca voastră este „securizată”, atunci va INTERVENI…!

  3. Ha, ha! Un control care se va termina foarte repede. Sigur nu prea au ce sa gaseasca. DNA-ul si lupta impotriva marii coruptzii?
    Evident, termeni incompa-
    tibili, din pacate!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.