Putin zâmbește, crispare în Alianță

Întâlnire Trump-Putin la concurență cu summitul NATO

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin s-ar putea întâlni luna viitoare la Helsinki, a informat un oficial al Statelor Unite, relatează site-ul postului CNN. Trump este aşteptat să aibă o întrevedere cu omologul său în luna iulie, în cadrul unei vizite în Europa, unde acesta va participa la summitul NATO de la Bruxelles. Locul întâlnirii poate fi Helsinki sau Viena, arată CNN. Consilierul prezidential Iuri Ușakov arata insa ca intalnirea este deja stabilita, va avea loc intr-u stat tert  si detaliile urmeaza sa fie facute publice.

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit miercuri, la Moscova, pe consilierul american pentru securitate naţională al liderului american Donald Trump, John Bolton, în vizită în Rusia pentru a pregăti o posibilă întrevedere între cei doi preşedinţi, a anunţat Kremlinul, informează AFP. „Preşedintele îl va primi pe Bolton la Kremlin”, a anunţat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov. Discuţiile celor doi lideri se vor axa pe „principalele probleme internaţionale”, precum şi pe „starea tristă a relaţiilor bilaterale”, a precizat el.

Vladimir Putin însuși a declarat că Trump a fost împiedicat să se întâlnească cu el din cauza problemelor politice din SUA. ”Îmi pare rău să spun că relațiile ruso-americane nu sunt în cea mai bună formă. Am spus-o de mai multe ori în mod public și vreau să  o repet și de față cu dumneavoastră: cred că asta se datorează în mare parte luptei interne acute din Statele Unite”, a declarat Putin la întâlnirea cu Bolton, potrivit TASS.

Posibila întâlnire dintre Trump și Putin stârnește îngrijorări printre liderii europeni care își doresc pe mai departe o campanie de izolare internațională a Rusiei. ”Totul este incert. Nimeni nu știe ce va spune”, a declarat un oficial occidental despre Trump și posibila întâlnire.

Summit NATO la pachet cu Putin

Cum Donald Trump va participa la Summitul NATO de la Bruxelles, pe 11 și 12 iulie, liderii europeni nu privesc deloc cu ochi buni o întâlnire în aceeași perioadă între liderii american și rus, care ar putea umbri summitul Alianței. O serie de oficiali americani au sugerat pentru CNN că Trump se va întâlni cu Putin după summitul NATO, însă, marți, surse apropiate Casei Albe au arătat că această întâlnire poate avea loc înainte de amintitul summit, un lucru care a stârnit îngrijorări printre diplomații europeni. Summitul alianței militare vestice ar fi astfel trecut pe plan secund, un semnal extrem de negativ, în opinia lor.

Oricum, promotorii izolării Rusiei au avut și până acum motive de îngrijorare. Au privit cu oarecare ușurare cum generalii și diplomații cu experiență din jurul lui Trump au reușit să-l țină pe liderul SUA departe de Vladimir Putin și să recurgă la sancțiuni împotriva Rusiei, economice și diplomatice, prin expulzarea unui numar record de diplomați ruși. Se pare însă ca John Bolton nu se opune dialogului cu Moscova. Mai mult, Donald Trump a recurs la o serie de gesturi de apropiere de Rusia în ultimele săptămâni. În cursul întâlnirii G7, acesta a sugerat că Rusia trebuie reprimită în acest for, din care a fost exclusă în urma anexării Crimeii. Apoi, duminică, secretarul de Stat Mike Pompeo a spus la CNN: ”Fie că vorbim despre frontul din Siria, despre situația din Ucraina, despre măsurile active ale Rusiei, sunt sigur că sunt multe teme de discuție între președintele Trump și președintele Putin și fiecare dintre ele este importantă  pentru a relua relația pornind de la o înțelegere comună”. În martie, după prezidențialele din Rusia, considerate incorecte de mulți lideri vestici, președintele Trump, acționând împotriva sfaturilor consilierilor, potrivit CNN, l-a sunat și l-a felicitat pe Vladimir Putin.

Tensiuni transatlantice

Această posibilă apropiere Trump-Putin vine într-un moment dintrele cele mai complicate pentru relația SUA-Europa, cu o dispută deja începută a taxelor vamale, cu presiunea pusă de SUA pentru ca marii aliați europeni să asigure un buget de minimum 2% pentru Apărare, cu amenințări la adresa industriei auto din Germania, cu retragerea din acordul nuclear cu Iranul, în ciuda presiunilor făcute de Germania și Franța în favoarea rămânerii SUA în acest acord încheiat de președintele Barack Obama.

Nimic din cele de mai sus nu este un semn bun pentru liderii vestici ce doresc izolarea Rusiei. ”Este rău pentru aliați că relația cu Putin pare mai bună decât cea din NATO. Este un mesaj prost. Dacă Putin este numai zâmbet și NATO este încrâncenată, este un semnal prost”, spune pentru CNN un oficial sub protecția anonimatului.

O întâlnire necesară

Nu puțini analiști arată că o întâlnire Trump-Putin este absolut necesară și că aceasta a întârziat deja nepermis de mult. Istoria relațiilor dintre SUA și Rusia arată limpede că relațiile directe dintre liderii celor doua puteri nu pot fi înlocuite de nicio altă formulă. Așa a fost în cazul lui Richard Nixon și Leonid Brejnev, în cazul lui Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov și în cazul lui Bill Clinton și Boris Elțîn.

Întâlnirea Trump-Putin nu are cum să rezolve problemele majore din relația bilaterală, pentru că niciunul dintre cei doi lideri nu poate recurge la concesii care sunt văzute drept critice pentru securitatea națională. Însă această întâlnire poate iniția un dialog absolut necesar, câtă vreme, spre exemplu, trupele ruse au fost la un pas de ciocnirea cu militarii americani pe frontul din Siria, câtă vreme Rusia este implicată într-un conflict în Ucraina, la granița NATO, câtă vreme Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare semnat in 1987 de SUA și URSS este acum aproape literă moartă, câtă vreme Rusia și-a făcut loc la masa reîmpărțirii Orientului Mijlociu și a reușit să se impună, în tandem cu Arabia Saudită, drept puterea care are o influență mai mare asupra robinetului mondial al petrolului decât SUA (în ciuda revoluției gazelor și petrolului de șist), după cum relata recent agenția Bloomberg.

SUA au nevoie de Rusia pentru a disciplina China

Până acum, par să fi avut câștig de cauza cercurile de la Washington care au considerat că toate problemele create de resurgența Rusiei pot fi rezolvate prin izolarea și punerea la colț a Msocovei. O întâlnire Trump-Putin va indica o înclinare a balanței către strategii americani ce au școala Războiului Rece, a confruntării cu Rusia respectând linii roșii și apelând mereu la firul roșu pentru a evita accidente și erori de interpretare ce se pot dovedi catastrofale. Cea din urmă tabără nu promovează ideea trecerii cu vederea a marilor divergențe ruso-americane pentru a încheia un mare târg peste capul aliaților, ci încearcă să creeze spațiul pentru ca cele două guverne să reînceapă să coopereze. Miza majora poate fi China. Vorbind despre apropierea de China în anii 1970, Henry Kissinger îi spunea președintelui Richard Nixon: „Peste 20 de ani, succesorul dumneavoastră, dacă va fi la fel de înțelept, se va îndrepta către o apropiere de ruși, împotriva chinezilor“. Strategia lui Kissinger susținea că SUA trebuie să profite de rivalitatea dintre Rusia și China. „Trebuie să influențăm echilibrul puterilor cu sânge rece. Acum avem nevoie de chinezi pentru a-i disciplina pe ruși. În viitor va fi invers“, spunea fostul secretar de Stat, în 1972.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.