InterAgro redeschide și combinatul de la Slobozia

InterAgro redeschide și combinatul de la Slobozia și pregătește reînceperea activității la Turnu Măgurele

Grupul de firme InterAgro este în proces de repornire a combinatului chimic Chemgas Slobozia, în aceste zile fiind așteptat Transgaz să dea drumul gazului prin conducte, pentru alimentarea fabricii. 500 de oameni sunt deja angajați și așteaptă să înceapă treaba. În urmă cu 3 săptămâni, a repornit producția Viromet Victoria, un alt combinat de îngrășăminte controlat de InterAgro.

“Circa 950 oameni, în total, își vor relua slujbele, cu salarii ce urmează a fi majorate imediat ce fabrica se va stabiliza pe producție (circa 30 zile), din care peste 550 au fost deja angajati. Curtea fabricii este deja plină de oameni pe fiecare secție care lucrează susținut la punerea în funcțiune și o parte și-au primit salariile în avans. Fabrica va produce: amoniac , 1.000 tone/zi, uree, circa 1.450 tone/zi, azotat de amoniu – 850 tone /zi, UAN îngrășăminte lichide – 1.750 tone / zi”, spun reprezentanții InterAgro. Potrivit acestora, cifra de afaceri a combinatului, la stabilizarea producției, va depăși 20 milioane dolari pe lună, cu o contribuție la bugetul statului de peste 3,5 milioane lunar (taxe și impozite pe forța de munca, TVA etc)

Un alt treilea combinat din grup, Donau Chem Turnu Măgurele, va porni în perioada imediat următoare, susțin reprezentanții InterAgro. Vineri, 26 iulie, va avea loc o întâlnire între conducerea conglomeratului și echipa selectată pentru Donau Chem, în care vor fi discutate aspecte legate de nivelul de remunerație al angajaților. Astfel, celor care au semnat deja contractele de angajare cu durată nedeterminată li s-au plătit salariile în avans pe 30 de zile și, săptămâna viitoare, urmează o plată pentru încă o jumătate de lună. Această ultimă plată , “în condițiile pornirii cu succes a fabricilor la 1 octombrie, li se poate transforma în primă specială de repornire, urmând ca, pentru perioada lucrată efectiv, să li se plătească încă o dată salariile”.

Cât privește echipa de la Turnu Măgurele, aceasta va ajunge la circa 1.000 de oameni. Pe lanț, încă 6-7.000 de oameni vor avea de muncă (piese, materii prime și materiale până la dealeri, transportatori,distribuitori,firme de shipping, descărcare și încărcare pe vapoare și barje, combinatul fiind amplasat pe Dunăre)

Repornirea Turnu Măgurele înseamnă: producții zilnice de 1.000 tone /zi de amoniac, dar cu perspective apropiate de creștere la 1.150-1.200 tone /zi, programul de modernizare al fabricii de amoniac fiind terminat în proporție de peste 97% și, în maxim 3 luni se va termina complet, uree – 1.500 tone / zi, azotat de amoniu – 850 tone / zi, UAN – 2.000 tone/zi

Cifra de afaceri lunara este preconizată să depășească 22 milioane dolari, cu o contribuție la bugetele statului (general si local) de peste 4 milioane dolari/lună, “devenind de departe cel mai mare contributor pe Județul Teleorman”.

Tot gazul pentru fabricile deschise sau în curs de deschidere provine din import. InterAgro nu a reușit să achiziționeze din producția locală, “nici măcar cu plata anticipată”, după cum preciza, în primăvară, Ioan Niculae, acționar majoritar al grupului.

O nouă șansă

Grupul InterAgro este în insolvență, cu un plan de reorganizare în derulare. Activitatea în fabrici era oprită de mai mulți ani. În 2014, când fabricile încă funcționau, erau cel mai mare consumator de gaze din România, mai mare decât populația. De atunci și până în prezent, consumul de gaze s-a redus cu 30%. Dacă ar funcţiona la capacitate, grupul Interagro, acum în insolvenţă, ar fi, de departe cel mai mare consumator de gaze naturale din România.

În primăvara acestui an, Niculae a fost în centrul unui scandal care privea alocările de gaze cu preț plafonat pentru industrie prevăzute prin OUG 114. Un uriaș scandal mediatic s-a iscat, aruncându-se cu acuze precum cărora OUG ar fi fost dată pentru Niculae. S-a dovendit însă că alocările erau insignifiante, acoperind doar 10% din necesarul de consum al combinatelor, omul de afaceri vorbind chiar despre “o bătaie de joc”. În cele din urmă, alocarea la plafon pentru industrie a fost eliminată cu totul din OUG, rămânând doar cea pentru populație. Omul de afaceri preciza că, dincolo de orice alocare, el nu poate cumpăra gaze din România pentru că nu I se dau, nici măcar cu plata înainte. La acel moment, Niculae preciza că va veni un moment în care statul va vedea că nu are ce face cu gazele, în afara perioadei de iarnă, pentru că nu există capacități de consum. A avut dreptate, măcar în parte, pentru că, cel puțin acum, umătate din producția de gaze a României se întoarce în pământ, pentru stocare, întrucât consumul este redus. În schimb, se importă cantități semnificative, potrivit datelor Transgaz, pentru că firmele au găsit gaze mai ieftine la Viena, cu care România este legată, via Austria, prin gazoduct. Sunt tot gaze rusești, desigur, venite la hub-ul de la Baumgarten.

Ce facem cu gazele ?

În 2012, România consuma annual 18 miliarde de metri cubi, din care 12 miliarde producția locală, restul fiind importuri. În 2014, producția scăzuse deja la 14 miliarde. Anul trecut, aceasta coborâse la circa 11 miliarde de metri cubi. Întrebat despre cum a afectat piaţa gazelor închiderea combinatelor lui Niculae, un fost director Romgaz, Virgil Metea, răspundea laconic: „Cred că situaţia de acum a pieţei o spune destul de bine“. Iar situaţia arăta că, în afara sezonul rece, în România este foarte mult gaz disponibil, care nu prea are soluții de a fi consumat local, pentru că nimeni nu îl cumpără. Doar în iarnă, când consumurile se dublează, apare cerere mare pentru gaz, de unde şi succesul de piaţă al gazului rusesc. În extrasezon, în schimb, consumul este mic, pentru că rezidenţialul nu consumă, încălzirea centralizată iarăşi este zero, iar mare parte din fabricile de îngrăşăminte sunt închise. Drept urmare, producţia stagnează. Iar lucrurile ar putea devein dramatice odată cu intrarea în exploatare a zecilor de miliarde de metri cubi din Marea Neagră. Cu un consum local insignificant, mare parte din gazele românești vor trebui să ia calea exportului.

Grupul InterAgro are în portofoliul fabricile chimice Viromet Victoria, Nitroporos Făgăraș, Amurco Bacău, Chemgas Slobozia, Ga Pro Co Săvinești și Donau Chem Turnu Măgurele. Încă o fabrică, care produce bioetanol, este la Zimnicea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Mihai Soare 1071 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Auziti toti cetatenii romani,citez:”NU DADEA BINE CA AVEAM PRESEDINTIA UE”! Bă,voi v-ati stricat rau la cap de cand sunteti in varful plopului(functii decizionale)?
    Citez din A3:”Explicaţii halucinante ale autorităţilor pentru faptul că România nu a participat la studiul Comisiei Europene pentru dublu standard la alimente.
    „Nu dădea bine pentru că aveam preşedinţia Consiliului Uniunii Europene” a spus şeful Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor. Mai mult, ministrul Economiei a declarat că nici măcar nu ştia că şi ţara noastră trebuie să transmită probe la Bruxelles…”
    Si uite ca alta dovada privind sanatatea cetateanului traitor in Romania nu contează! Conteaza „sa dea bine…” afacerile pe spinarea traitorului in ROMÂNIA! Cine pastele masii trebuia sa anunte/sa trimita mostre? Sa stim si noi muritorii calcati pe jugulara de guvern si politicienii perindati in functii!

  2. Deie Domnul sa fie adevarat „Tot ce-i romanesc nu piere”. Sa o vedem pe Vioricica la treaba!

  3. VVDancila si guvernul ei trebuie judecati pentru inalta tradare si inalta prostie si ticalosie. In loc sa dam gazul romanesc antreprenorilor romani, noi construim conducte sa il trimitem ungurilor si austriecilor prin BRUA, iar fabricile romanesti merg pe gaz rusesc! Mult succes InterAgro!

    • Bai Misule, cred ca nu gandesti corect! BRUA e cu gaz din Marea Neagra, pe care prietenii tai doreau sa-l exporte fara ca Romania sa se implice A venit „dictatorul” Dragnea si a modificat legea offshore( macelarita de Vosganian la Senat), astefel incit 50% sa fie vanduti in Romania(deci plata TVA si impozit la firmele care cumpara si prelucreaza gazul, inclusiv combinatele chimice). Chestia cu inalta tradare, cred ca o ai de la Sica Mandolina! Uiti ca austriecii si ungurii au jumatete din economia Romaniei. Ei dicteaza, pentru ca a fost un guvern CDR care a facut prapad! Nu uita PSAL I si II, opera CDR ,prin Basel Scaroschi.

  4. Bravo patriotului roman, Ion Nicolae, „premiat” de onorata Justitie din Romania cu puscarie, pentru „fapte” care in alte tari, nu se pedepsesc penal! Daca combinatele erau la straini, acum pe locul lor nici balarii nu cresteau, erau la fier vechi si imediat „exportate”! Poate le da Dumnezeu mintea de pa urma magistratilor romanI! Acum ca nu-i mai avem pe A Lazar, Kurveshy si alte marionete, recrutate de CIA, BND, AVO, DGSE!

  5. Miram-as!
    O fabrica de ammoniac si uree este greu s-o repornesti asa rapid dupa 5-6 ani de nefunctionare!
    Reparatiile si repornirea ei presupune 40% investitie noua plus minim 3-4 luni de reparatii!
    Dar acest securist IN crede ca o va reporni la ordin!

  6. Intrucit nu exista consum , noile exploatari off shore vor exporta gazul . De ce-l exploatam ? Nu ar fi bine sa impunem conditii sa plece hotii ( zisi „investitori „)?
    Iaca ce zicea Măneasca: „Dorinţa noastră este ca un partener cum este Exxon să rămână şi să lucrăm mult şi bine împreună ” . Si pt ca parteneriatul cu Exoon trebuia sa poarte un nume , i-au zis „Dragnea la puscarie !”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.