Investițiile în infrastructură merg spre zero

Anul 2018 consemnează un minim istoric în domeniul investițiilor în modernizarea drumurilor și construirea de noi autostrăzi. Conform datelor prezentate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, s-au investit 163 milioane de euro în acest an.
Este o coborâre de la 375 de milioane de euro în 2017, 420 de milioane de euro în 2016, 520 de milioane de euro în 2015. Asta în condițiile în care în perioada 2009-2013, în care țara noastră a fost într-o criză economică, investițiile în infrastructură au sărit de fiecare dată de un miliard de euro, vârful fiind atins în 2013 când au fost alocate 1,3 miliarde de euro pentru drumuri și autostrăzi. Ministerul Finanțelor a anunțat că în primele nouă luni ale acestui an, cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 15,2 miliarde lei, cu 25,7% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut. Avem deci o creștere a investițiilor per total însă la drumuri ajung bani mai puțini. Care este explicația? O mare parte din acești bani au mers pentru înzestrarea armatei române. În sprijinul acestei idei stă anunuțul făcut de Departamentul Apărării al Statelor Unite conform căruia gigantul Lockheed Martin Corp. a primit o primă plată în contul sistemelor de rachete sol-sol cu bătaie mare HIMARS. România se află pe o listă a țărilor care achiziționează astfel de rachete, alături de Finlanda și Republica Coreea. Suma totală primită de americani de la cele trei state este de 828 milioane de dolari, fără însă să spună care este partea fiecărui benficiar.  Ministerul Apărării a finalizat la începutul acestui an procedura legală de achiziție a primelor trei sisteme HIMARS, prin semnarea scrisorii de oferta și acceptare (Letter of Offer and Acceptance – LOA) specifică Programului Foreign Military Sales – FMS. Fiecare sistem are 18 instalații de lansare, iar costul total al programului este de circa 1,5 miliarde de dolari cu TVA. Sistemele HIMARS pot lovi ținte terestre de suprafață sau punctuale până la 300 de km, folosind muniții inteligente ghidate prin GPS și prin sistem inerțial. Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern, iar apoi cele două camere ale Parlamentului au votat adoptarea actului normativ. Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, valoarea totală a proiectului este de „1.487,5 milioane de dolari inclusiv TVA, începând cu anul 2018”.
Armata a ales sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare de tip HIMARS pentru că este „singurul sistem lansator multiplu de rachete din NATO care poate lovi ținte până la 300 Km, cu posibilitatea de creștere a acesteia în viitor”, se spune în expunerea de motive a actului normativ.
La începutul acestui an, Statele Unite au anunțat un program de modernizare al sistemului Patriot, în valoare de 2,3 miliarde de dolari, în următorii cinci ani, cu o prima tranșă deja alocată către Raytheon – 235 milioane de dolari. În acest program intră 14 state, inclusiv România, care au semnat deja un contract de achiziție al sistemului.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Dragii moşului dragi, nu le poţi avea pe toate deodată. Şi arme americane scumpe şi şosele, cam greu.
    Dacă prioritatea ţării e înarmarea, atunci infrastructura rutieră mai aşteaptă, ce să-i faci. Bine că ne simţim în siguranţă, e clar că Putin nu va mai îndrăzni să ne cotropească şi să ne ia Basarabia şi tezaurul 🙂
    Apropo, şi deficitul bugetar care-l obsedează pe amicul Oettinger tot de la înarmare vine. Dacă România ar aloca apărării procentajul din PIB pe care îl alocă Germania sau Franţa, s-ar menţine fără probleme sub 2,5%.
    Dar noi suntem nişte războinici, aşa că vom înfrunta netulburaţi sancţiunile europene…

  2. Cui ii trebuie investitii?!
    In SANATATE e JALE:
    „3 ani de la Colectiv: Celebra barocameră cumpărată acum 5 ani și inaugurată fără să fi funcționat vreodată zace și acum împachetată. Reprezentanții Spitalului Floreasca susțin că fac în continuare demersuri pentru instalarea ei.
    Celebra barocameră de la Spitalul Floreasca, București, cumpărată în anul 2013 cu 3,4 Milioane Lei și inaugurată cu mare fast în 2015 de ministrul Sănătății de la acea vreme, Ni. Bănicioiu, fără ca ea să fi funcționat vreodată, zace în continuare împachetată, în timp ce soluțiile pentru tratarea marilor arși sunt puține în România.
    Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Oprița, a confirmat pentru HotNews.ro că barocamera NU este funcțională nici acum, precizând că spitalul este în așteptarea finanțării pentru „modificări structurale și arhitecturale” ale spațiului în care aceasta ar urma să fie instalată, dar și pentru formarea personalului care ar urma să lucreze cu barocamera, care nu se poate face decât în străinătate.

    „Barocamera NU este instalată în momentul de față deoarece spațiul respectiv necesită niște modificări structurale și arhitecturale pentru care s-au făcut solicitări de finanțare, dar aceasta nu au sosit până în momentul de față. Intenția de a o instala există, chiar astăzi a avut loc o ședință tehnică în care s-a discutat despre ce mai trebuie făcut, despre avize. A doua problemă este legată de formarea personalului, în sensul că trebuie să fie niște doctori instruiți și niște asistenți.”
    https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-22789364-3-ani-colectiv-celebra-barocamer-cump-rat-acum-5-ani-inaugurat-func-ionat-vreodat-zace-acum-mpachetat-reprezentan-spitalului-floreasca-sus-fac-continuare-demersuri-pentru-instalarea.htm

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.