JUSTIŢIA SUVERANĂ sau adevăratul  TRATAT DE DREPT PROCEDURAL (56)

În acest spațiu, începând de astăzi puteți citi fragmente din opera lui Gheorghe Schwartz.

JUSTIŢIA SUVERANĂ sau adevăratul  TRATAT DE DREPT PROCEDURAL

Curs practic cu pilde edificatoare  (Vocalize în mi minor)

Editura Junimea Iaşi  2016

*partea 56

Spargerea de la bancă, primul delict al Mogâldeţei, n-a avut urmări, întrucât s-a considerat că popularizarea faptei ar fi dus la fireasca neîncredere a deponenţilor. Al doilea delict al lui V.I. a fost un atac la Bijuteria Stein. Mogâldeaţa a fost convins că, de data aceea, nu mai e cazul să poarte mască, fiind evident că oricum putea fi identificat datorită staturii sale inconfundabile. Şi această faptă criminală a fost trecută sub tăcere, bijuteriile furate fiind asigurate mult peste valoarea lor reală, aşa că proprietarul s-a mulţumit să-şi frece mâinile de mulţumire, în loc să insiste la poliţie mai mult decât era cazul. Şi, astfel, toată lumea a fost mulţumită. Nu şi V.I., care s-a văzut iarăşi ignorat. Aşa că l-a înjunghiat în plină stradă, chiar pe corso, pe G. J. Fitacek (a nu se confunda cu Fitacek Bufniţa, personajul dintr-un celebru roman). Care nici el n-a făcut caz de incident, fiindu-i ruşine că a putut fi agresat de cineva nu mai înalt de 145 centimetri. Totuşi, organele statului, considerând că micuţul nebun a devenit o primejdie potenţială, l-a trimis în judecată, sub acuza că Mogâldeaţa ar fi împins în apă pruncul pe care, ulterior, l-a salvat de la înec.

Dintr-o chetă publică, la care a contribuit cu mare elan mai toată populaţia oraşului – fiecare după posibilităţi, unii cu mai mulţi bani, alţii cu mai puţini[1] – s-a reuşit strângerea unei sume suficiente spre a putea fi angajat celebrul maestru Ludovic L. ca apărător al Mogâldeţei.

  1. Dezbaterea: Cum n-a existat nici un indiciu, nici o probă, nici un martor care să ateste mârşava faptă a numitului Vasili Ivanovici O’Glup, eminentul procuror Doctor Ragnavaldur Sicl şi-a pus toate speranţele în celebrul avocat. Şi n-a greşit! După ce a citat cu multă generozitate din Seneca, Sfântul Augustin şi Borak cel Bătrân (autorul său preferat), Maestrul Ludovic L. a izbutit să-l ţină şi în continuare, până la următorul termen, pe mârşavul ticălos sub acuzare. Dar, oricât s-a amânat reluarea procesului, nici comisarul de poliţie Abraham Puiu Snupf şi nici eminentul procuror Doctor Ragnavaldur Sicl n-au izbutit să aducă mărturiile decisive apte de a-l incrimina fără urmă de îndoială pe inculpat. Şi, din nou, toată speranţa a rămas în genialul maestru Ludovic L..

Care şi-a dovedit încă o dată competenţa! Profitând de faptul că procesul a fost amplu mediatizat şi că la următorul termen sala a fost arhiplină, maestrul a mai citat din Seneca, Sfântul Augustin şi Borak cel Bătrân (autorul său preferat) şi a mai cerut o amânare. (Asta pentru că ştia că interesul publicului creştea cu fiecare zi.)

  1. Sentinţa: Şi, în sfârşit, la noua reluare a dezbaterilor, nici n-a mai fost nevoie de dovezi şi martori că onorabilul judecător Profesor Universitar Emerit Academician Dr. Dr. h C. Julius Zimberlan a putut să-i pronunţe pedeapsa binemeritată pentru intenţia de atentat asupra unui copil nevinovat a mârşavului criminal Vasili Ivanovici O’Glup (cunoscut şi drept Mogâldeaţa).

Cazul acesta este pilduitor în privinţa geniului maestrului Ludovic L. în a face fericită toată lumea: atât pe adversarii mandanţilor săi, întrucât le serveşte câştigul pe tavă, cât şi pe cei în numele cărora pledează.

  1. Urmări:
  2. – obştea putea fi liniştită că a scăpat de pericolul mereu potenţial al unui maniac;
  3. – comisarul de poliţie Abraham Puiu Snupf fiindcă a putut aduce cu succes în faţa justiţiei încă un mârşav criminal;
  4. – eminentul procuror Doctor Ragnavaldur Sicl pentru încă o victorie la bară;
  5. – onorabilul judecător Profesor Universitar Emerit Academician Dr.Dr. h C. Julius Zimberlan pentru că a dovedit încă o dată că justiţia e suverană;
  6. – Vasili Ivanovici O’Glup (cunoscut şi drept Mogâldeaţa) pentru că, în sfârşit, a fost luat în seamă. (Mai mult, cu timpul, personajul acesta a devenit legendă, un adevărat erou, cel ce se potrivea atât de bine cu înţeleptul proverb „Buturuga mică răstoarnă carul mare”, iar în celebrul serial de televiziune, Alberto Chiorul, haiducul „Apostolul dreptăţii”, eroul principal, a fost distribuit după aspectul fizic al lui Vasili Ivanovici O’Glup (cunoscut şi drept Mogâldeaţa). Şi cine nu l-a admirat pe atât de generosul Alberto Chiorul? Cum să nu fi fost bucuros Vasili Ivanovici O’Glup (cunoscut şi drept Mogâldeaţa) cu un asemenea bilanţ?

Şi, din nou, eminentul procuror Doctor Ragnavaldur Sicl a putut recunoaşte, seara la cafenea (precum şi la clubul BRICOBRIC), cu mâna pe inimă, că, deşi îi este adesea adversar, maestrul Ludovic L. (pe care nu-l cheamă Ludovic L.) este un geniu.

DAT PANA AICI IN DATA DE 31.10

[1] Chiar şi însuşi Vasili Ivanovici O’Glup a contribuit cu multă dărnicie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.