Invitaţie în lumea muzicii

Irina Sârbu – De 10 ani pe scenă

După recitalul Luiza Zan şi prezentarea clasei Mircea Tiberian din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, secţiunea jazz din cadrul “Stagiunii de marţi seara” se încheie cu un recital “Irina Sârbu Band” programat în 2 aprilie. Evenimentul are o semnificaţie specială, marcând împlinirea a 10 ani de când tânăra cântăreaţă a urcat pentru prima oară pe scenă alături de pianistul Andrei Tudor, pe atunci, colegul ei de bancă la Liceul “Gorge Enescu” din Bucureşti. Reîntâlnirea celor doi muzicieni după un deceniu va fi, desigur, emoţionantă.

Irina Sârbu a ales pentru acest recital cu totul special să cânte cu partenerii ei de suflet cunoscuţi şi sub numele de “Irina Sârbu Band” – pianistul Puiu Pascu, contrabasistul Ciprian Parghel şi percuţionistul Tudor Parghel -, dar a dorit să îi fie alături şi câţiva dintre colegii şi prietenii care i-au fost şi ei mereu aproape în aceşti primi zece ani de carieră. Invitaţi speciali: saxofonistul Dan Ioniţă, pianistul Andrei Tudor, chitaristul Alex Man şi violoncelistul Adrian Naidin.

Max Bruch şi Johannes Brahms de duminica seara

În prim-plan, clarinetistul Cristian Mancaş

Filarmonica „George Enescu” vă invită duminică, 31 martie, la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, la un concert cameral susţinut de doi dintre artiştii de marcă ai Filarmonicii, violoncelistul Dan Cavassi şi clarinetistul Cristian Mancaş împreună cu pianista Viorela Ciucur. O duminică seară în care aveţi ocazia să ascultaţi câteva bijuterii muzicale ale romantismului german de la sfârşitul secolului XIX nu trebuie ratată. În program, Max Bruch – “Opt piese, op. 83” şi Johannes Brahms – “Trio în la minor, op. 116”.

Născut la Galaţi, în 1972, clarinetistul Cristian Mancaş a absolvit în 1996 Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, secţiile clarinet şi dirijat de orchestră. A urmat apoi mai multe cursuri de perfecţionare în ambele specializări, la UNMB, “Juilliard School of Music”, “Boston University”, iar în 2003 cu maestrul Seiji Ozawa. Din 1998 este membru al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”, din 1999 activează ca dirijor la Teatrul muzical din Galaţi şi a concertat ca dirijor invitat în Germania, cu “Lubek Musical Ensemble” şi “Deutschland Musical Orchestra”. În calitate de dirijor şi solist, a susţinut o bogată activitate concertistică la Iaşi, Braşov, Ploieşti, Cluj, Bucureşti, dar şi la Praga, Cracovia, Amsterdam, Haga, Budapesta, Innsbruck, Dresda, Salzburg, Lyon, Bremen, Sydney, Welington, San Diego.

Dan Cavassi şi Viorela Ciucur

Dan Cavassi, fiul compozitorului Liviu Cavassi, s-a născut la Bucureşti. După absolvirea Liceului de Muzică „George Enescu”, la clasa profesorilor Paul Ochialbi şi George Cocea, intră în clasa lui George Iarosevici la Academia de Muzică bucureşteană. După încheierea studiilor lucrează la Paris cu Antonio Janigro, apoi la Geneva cu Pierre Fournier. Din 1984 este prim-violoncelist la Filarmonica „George Enescu”, unde activează şi în prezent. În paralel cu activitatea în orchestră sau cu apariţiile solistice, este membru permanent al prestigiosului cvartet „Muzica”, cu care concertează în toată lumea, participând la renumite festivaluri, precum cele de la Salzburg, Bregenz, Roma, Paris, La Rochelle, Belgrad, Edinburgh, Cracovia, Bruxelles ş.a. În 1980 pune bazele cvartetului „Pro Muzica”, recunoscut imediat prin obţinerea mai multor premii naţionale şi internaţionale. În tot acest timp a apărut şi ca solist în recitaluri cu pian, în diverse formaţii camerale sau împreuna cu orchestrele bucureştene (Filarmonica „George Enescu”, Orchestra de Camera Radio), precum şi cu orchestrele filarmonice din alte oraşe ale ţării (Bacău, Sibiu, Ploieşti ş.a.). Este membru fondator al ansamblului „Devotio Moderna” (2005). Împreună cu clarinetistul Cristian Mancaş şi pianistul Viniciu Moroianu pune bazele trioului „Pro Musica” în 2010. În anul 2004 Preşedinţia României îi decernează “Meritul Cultural” cl.I.

Viorela Ciucur este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi Doctor în Muzicologie (din 2000). În prezent este conferenţiar universitar la UNMB, catedra de acompaniament; în paralel activează ca profesor asociat la Universitatea din Craiova şi la Universitatea “Fairleigh Dickinson” din New Jersey, SUA. Activitatea sa artistică însumează peste 500 de recitaluri de pian solo şi de muzică de cameră (la Ateneul Român, Sala Radio, Muzeul Naţional de Artă etc.). Este membră a trio-ului „Clavio Arte” (cu Liviu Ailincăi – vioară şi Eugen-Bogdan Popa – violoncel). Are în palmares numeroase premii la competiţii naţionale şi internaţionale. Printre cele mai recente realizări se remarcă recitalurile din cadrul “Anului Internaţional Frédéric Chopin 2010”, organizate în colaborare cu Institutul Cultural Polonez, precum şi recitalul de pian susţinut în noiembrie 2011 la Ambasada României din Washington.

Clasic e fantastic

Şoriceii din Copilăria lui Vivaldi

Povestea spune că doi şoricei, Sică şi Rică, au trăit, pe rând, în vioara lui Antonio Vivaldi, în orga lui Johann Sebastian Bach, în biblioteca lui Wolfgang Amadeus Mozart, în clavecinul lui Ludwig van Beethoven, în pianul lui Frédérik Chopin… Dornici să călătorească, Sică şi Rică au intrat pe ascuns într-o valiză şi… au ajuns în Italia, la Veneţia. Situat în nord-estul Italiei, unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume aşezat pe 118 insuliţe legate prin canale şi poduri, Veneţia este construit practic pe apă, palatele ei minunate se sprijină pe piloni de lemn, iar transportul de oameni şi mărfuri se desfăşoară tot pe apă. Apă, multă apă – imaginea aceasta îi sperie pe cei doi şoricei călători. Teama lor însă dispare ca prin farmec atunci când descoperă că au ajuns într-o casă plină de muzică şi îl cunosc pe micuţul Antonio Vivaldi, un băieţel simpatic, cu părul roşu, un violonist minunat şi un compozitor plin de idei care îi atrage imediat în jocul lui „de-a muzica” explicându-le cum sunetele pot vorbi, pot povesti şi pot descrie frumuseţile celor patru anotimpuri, Primăvara, Vara, Toamna şi Iarna.

Copilăria marilor muzicieni este un proiect compus din cinci spectacole de teatru şi muzică ce se adresează copiilor.

Teatrul “Odeon” şi Asociaţia “Clasic e fantastic” vă invită la cel de-al doilea spectacol, intitulat “Copilăria lui Vivaldi”, din seria “Copilăria marilor muzicieni”, sâmbătă 30 şi duminică, 31 martie, ora 11.00.

Regia: Monica Ciută. Scenariul: Emanuel Ciocu. Scenografia: Sânziana Tarţa. Concepţie şi construcţie păpuşi: Aurelia Olteanu. Consultant de specialitate: Cristina Sârbu.

Cu: Alin Olteanu, Monica Ciută, Sânziana Tarţa, Irina Sârbu, Aurelia Olteanu şi Monica Kurutz (vioară).

Un extraordinar recital de chitară flamenco

Juan Manuel Canizares, într-un recital de flamenco

Filarmonica „George Enescu” în parteneriat cu “Institutul Cervantes” organizează marţi, 2 aprilie, la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român un recital de chitară flamenco susţinut de Juan Manuel Cañizares şi intitulat “Cuerdas Del Alma”.

Juan Manuel Cañizares este chitarist, muzician şi compozitor. Câştigător al unor prestigioase premii precum “Premiul Naţional de Interpretare la Chitară” (1982) şi “Premiul pentru Muzică” (2008), Cañizares este primul chitarist flamenco invitat să cânte alături de Orchestra Filarmonică din Berlin.

De-a lungul anilor a lucrat cu artişti precum: Paco de Lucía, Enrique Morente, Camarón de la Isla, Serrat, Alejandro Sanz, Mauricio Sotelo, Leo Brower, John Paul Jones, Peter Gabriel, Michael Brecker, Mike Stern, Al Di Meola, Peter Erskine, The Chieftains etc. A susţinut concerte în: America, Mexic, Argentina, Uruguay, Chile, Columbia, Cuba, Porto Rico, Anglia, Germania, Franţa, Italia, Portugalia, Olanda, Belgia, Luxemburg, Montenegro, Finlanda, Israel, Turcia, Maroc, Senegal, Tunisia şi Japonia.

De asemenea, Juan Manuel Cañizares a compus muzica pentru “Compania Naţională de Balet” a Spaniei şi a creat coloana sonoră pentru filmele „La Lola se va a los puertos” cu Rocío Jurado şi Paco Rabal şi „Flamenco” regizat de Carlos Saura.

Începând cu anul 2003 este profesor de chitară la “Escuela Superior de Musica de Cataluña” (ESMUC).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.