Iohannis, despre performanțele economice ale guvernului: Acesta este adevărul

O creştere bazată pe consum nu este una sustenabilă și ar trebui să fie încurajate investițiile, a declarat, vineri, președintele Klaus Iohannis, după ce premierul Mihai Tudose a afirmat că „tendința de consum arată mai degrabă modernitate în cazul României”.

Președintele Klaus Iohannis este prezent, vineri, la Goteborg, pentru a participa la Summitul social privind promovarea locurilor de muncă echitabile și a creșterii economice în UE. Întrebat despre poziția premierului Mihai Tudose, care a afirmat că „tendința de consum nu trebuie văzută ca o problemă”, șeful statului a subliniat că celelalte laturi ale consumului ar trebui dezvoltate, făcând referire la investiții.

„Rămân la opinia mea că o creştere bazată pe consum nu este una sustenabilă. Asta nu înseamnă că trebuie să reducem consumul, ci trebuie să încurajăm investitorii și să dezvoltăm celelalte laturi ale consumului. Putem constata că aici partea guvernamentală nu şi-a făcut treaba. Avem foarte puţini bani investiţi de Guvern în lucrări publice, au lipsit cu desavârşire în acest an”, a subliniat peședintele.

Joi seara, premierul Mihai Tudose a scris pe Facebook că „Tendința de consum arată mai degrabă modernitate în cazul României și nu trebuie privită ca o problemă.

Încercăm astfel să schimbăm viziunea asupra acestei false probleme și să atragem tot ceea ce poate aduce plus valoare proiectului nostru de modernizare a României”.

Șeful Guvernului a făcut a mai scris că Washington Post și AFP au răspândit tot felul de „false informații” privind creșterea economică a României.

„Stăm rău. Atât de rău încât am făcut a doua rectificare pozitivă din acest an, în care am alocat mai mulți bani pentru sănătate, educație, protecție socială, infrastructură și alte domenii prioritare ale guvernării.

Totul cu respectarea țintei de 2,96% deficit bugetar. Stăm atât de rău încât INS arată că producția industrială are o creștere record de 7.7% în primele nouă luni ale anului.

Acesta este adevărul care reiese din cifre, iar cei care susţin că această creștere este bazată exclusiv pe consum prezintă o falsă problemă. De exemplu, Marea Britanie (84,1%), Polonia (76,5%) sau Croația (77,9%,) sunt țări cu o pondere mai mare a consumului în PIB decât cea a României (75,9%)”, a mai spus Tudose.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

4 Comentarii

  1. La cat minte Tudose, ce sa mai spunem, uite insa cum actioneaza acelasi Tudose pe FURIS ca sa intelegeti de ce NU-l cred:

    „Guvernul Tudose a dat pe furis o Ordonanta de urgenta: Obliga firmele sa faca negocieri colective pentru transferul contributiilor.

    Odata cu Adoptarea de Urgenta a Trecerii Contributiilor in sarcina Angajatilor, Guvernul Tudose a dat FARA sa Anunte o noua Ordonanta de Urgenta prin care OBLIGA toate firmele sa initieze negocieri colective pentru punerea in practica a transferului.

    Ordonanta a fost publicata joi in Monitorul Oficial. Guvernul a adoptat-o insa in urma cu 8 zile, mai exact in aceeasi zi in care a trecut si ordonanta revolutiei fiscale.
    Niciun cuvant nu a fost suflat despre acest lucru.

    Casa de avocatura VP&Partners a explicat, pentru Profit.ro, ca in intervalul 20 noiembrie – 20 decembrie 2017 Angajatorii sunt obligati sa faca aceste negocieri, insa in Actul normativ NU exista nicio Sanctiune prevazuta in cazul in care NU o vor face.

    In schimb, Ordonanta da puteri sporite sindicatelor, care vor putea acum sa negocieze in unitatile in care nu exista sindicat sau in care sindicatul este nereprezentativ. Aceste drepturi sporite sunt valabile insa strict pentru negocierea noilor salarii pe ordonanta „revolutiei fiscale”.

    Frectie la un picior de lemn, adica, daca NU exista nici o Sanctiune!
    Firmele private, conform Constitutiei Romaniei, sunt libere sa-si socoteasca Banii LOR, iar Manipualirle guvernarii PSD care face ce vrea cu Banii publici sunt rusinoase, d-aia au facut pe FURIS, sa ii minta pe Romani asa: „Vedeti, noi vrem sa va crestem salariile cu 2 lei, ca la Bugetari, dar privatii RAI nu vor sa va DEA si voua aia 2 Lei, cum am DAT noi, PSDeii, la bugetari”!!!

  2. marele specialist in case iohannis glasui… ha ha ha ha asta-i mai aerian decit spatiul osmic… sarmanul de el, se baga in seama sa n-adoarma ca abia s-o fi trezit. oricum calea cuvintelor lui iohannis e una singura: canalizarea!

  3. Schvabache cu mintea lui de lemn… consumul sa creasca doar la el, la AP – la ailalti, nein. Iar daca consumul creste, productia o regresa. E consumul din import? Pai de ce nu zici frate sa consumam romaneste, atunci vedem reala crestere a productiei. Iar dac-o fi consum bazat pe importuri, n-o fi de la pretenii lui trumpo-merkelieni… Cu individul asta, oricum ai da-o, nu e bine. Sau poate vrea consum numai de la fabricile „lui”. Sau poate e o critica mascata ca nu a crescut consumul prea mult, in spetra „consumul de stat”, lucru care i-ar bucura nespus, sus-mentionatii preteni ai lui, care dealtfel, blocheaza orice investiite, daca nu e castigata licitatia de firmele lor partenere. Klaus? Raus! Sir ciocu’…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.