IPJ Cluj, chiriaș de lux la hotel. Pandemie sau parandărăt?!

Adeseori se spune că afacerile cu statul sunt cele mai bune business-uri. Mai ales în vremuri de pandemie când afacerea proprie, un hotel, este blocată din cauza restricțiilor, clienții fiind o raritate. Și, în acest context, ce minune ar fi ca, subit, întreaga capacitate a hotelului să fie rezervată, timp de un an, de un chiriaș care nu își permite să nu plătească la timp: Poliția Română.

Da, ați citit bine. La Cluj Napoca, Poliția Română este chiriașă la un hotel privat. Azi – mâine de 12 luni mari și late. Concret, în vara anului trecut, la început de iulie 2020, IPJ Cluj anunța că activitatea Inspectoratului de poliţie Judeţean Cluj se va derula într-o nouă locație din Cluj-Napoca, strada Calea Turzii, nr. 176B, locație unde se află hotelul Gala, de trei stele, cu 30 de camere. Astfel, 99% din poliția clujeană se muta la hotel, Serviciul Resurse Umane, Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul Criminalistic, Compartimentul de Relații Publice și Compartimentul de Relații cu Publicul urmând să funcționeze în noua locație. Translatarea se datora faptului că vechiul sediu se afla în reparații generale în cadrul proiectului finanţat din fonduri europene nerambursabile cu titlul ”Reabilitare, creșterea eficientei energetice, gestionarea eficientă a energiei la imobile existente corpurile C2 și C20, modificări  interioare, amenajare spații de lucru în pod existent (C2) amenajare incintă și refacere împrejmuire la I.P.J. si D.J.I. CLUJ”, proiect finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiţie 3.1. – sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice”. Acest proiect are o valoare totală, cu TVA, de 78,2 milioane lei, din care 41,76 % din investiție, adică 32,6 milioane lei sunt suportați de la bugetul de stat de către IPJ Cluj, iar 45.5 milioan elei, adică 58,24% fonduri nerambursabile POR axa 3.1.B. În vara anului 2017, prin HG 438 / 2017 s-au aprobat indicatorii tehnico- economici ai obiectivului de investiţii, iar în 23 martie 2018 s-a semnat contractul de finanțare al investiției, care avea un termen de finalizare (proiectare, consultanță, lucrări efective) de 36 de luni, adică până pe 31 august 2021. Or, deocamdată, lucrările sunt la ani lumină de finalizare, termenul de predare de peste 4 luni și jumătate fiind unul extrem de incert.

Așa cum spuneam, după debutul lucrărilor și avansarea acestora, în mai 2020, IPJ Cluj publică o Documentație de atribuire privind închirierea până la data de 31.12.2020 cu posibilitate de prelungire a unui imobil în municipiul Cluj Napoca, imobil care trebuia să aibă anumite caracteristici generale (suprafaţa utilă totală între 1200-1600 mp; numărul încăperilor ce pot avea destinație de birou: între 20-60 birouri etc), tehnice (existenţa ori posibilitatea racordării la internet, CATV, etc. existenţa ori posibilitatea realizării reţelei voce – date etc) și utilități/finisaje sau caracteristici speciale (cel puțin un acces în imobil; Fațada trebuie să fie bine întreținută). Câștigător la puncte: Gala Hotel, ce funcționează pe firma ODS Nordic Gala, deținută de Andrei Vlad Chirilă. Mană cerească pentru un hotel în plină Pandemie.

Ei…și de aici încep ciudățeniile…. În primul rând, există destule voci în Poliția clujeană care sunt nemulțumite de condițiile oferite de noua casă, acestea susținând că noile spații nu sunt propice activității specifice a polițiștilor. Apoi, este vorba de preț, acesta fiind unul destul de piperat, aproximativ 25.000 euro lunar.

IPJ Cluj, în ciuda solicitărilor noastre, până la această oră nu ne-a furnizat această informație publică, prețul exact pe care îl plătește poliția clujeană pentru cazare. De asemenea, ridică semne de întrebare și necesitatea unei reabilitări, din moment ce în 2018 șefii poliției clujene anunțau cu surle și trâmbițe că întreg sediul al IPJ Cluj a fost reabilitat și renovat, inclusiv centrul de arest preventiv, care devenea astfel, potrivit reprezentanților IPJ Cluj, cel mai modern din țară. Iar acum, după o reabilitare de succes, mai vine una, cu fonduri europene, datorită căreia întreaga activitate a IPJ Cluj se mută într-un hotel unde se plătește o chirie piperată, o binefacere pe timp de Pandemie pentru un privat din HoReCa…În fine, legat de durata execuției, potrivit unor surse aceasta este prelungită nejustificat de executant la solicitarea unor factori decidenți din poliție, tocmai pentru a prelungi perioada chiriei și evident a plăților lunare catre gazdă IPJ Cluj. Bineînțeles, nici nu ne gândim la vreun parandărăt din chirie. Evident, este vorba strict de Pandemie și de lipsa de forță de muncă, care au dus la prelungirea termenului de finalizare….

IPJ Cluj încă nu ne-a furnizat nici un răspuns cu privire la aspectele de mai sus, solicitarea fiind trimisă instituției încă din data de 2 aprilie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Petean 155 Articole
Author

6 Comentarii

  1. De ce nu am crede ca e parandarat ca si compensatie pentru activitatea putin ilegala impusa politic?! Nu cumva amenzile pe langa lege trebuiesc compensate cu ceva?!

  2. Este normal ca militienii Romaniei ,asa cum au fost obisnuiti si inainte de 89 s-o duca bine,chiar foarte bine,cazare,masa,moca pe oriunde vor ei sa circule.Tara romanesca are destui bani ca sa-i intretina.Doar ca militienii Romniei nu-si prea fac treaba pentru care sunt platiti.Asta ar fi durerea Romaniei.

  3. Ce bucurie pe acel patron al hotelului GALA.Cred ca nici nu visa ca in plina pandemie sa ai asa bafta de o afacere banoasa.Dar cine este primar la CLUJ? Nu cumva BOC de la PNL,care a fost prin PDL? Hai ca este bine.AICI SUNT BANII NOSTRII.Luati de hoti,ca doar au invatat de la tatucul lor,NEONAZISTUL,KLAUS WERNER IOHANNIS,care si-a cumparat case din MEDITATII,dar cu acte false,care a vandut copii romani in calitate de „sofer si translator”,care a REABILITAT cu sprijinul JUSTITIEI corupte o organizatie FASCISTA,scoasa in afara legii nu numai in ROMANIA,prin REDENUMIREA ei in FDGR si nu GEG si restituirea unor bunuri care se zice ca le-au apartinut acestora.In STATUTUL de functionare a GEG,se preciza ca toate bunurile SASILOR sau SVABILOR din ROMANIA,treceau in propritatea si administrarea acesteia,care era direct subordonata celui de al treilea REICH.Nu cumva acest HOTEL a fost si el revendicat de FDGR,al carui sef a fost acest NEONAZIST KWI? Dar daca mai SCOTOCITI,cred ca REABILITAREA cladirii se putea face pe etape si nu trebuia inchiriat un HOTEL particular.Daca apartinea statului,nu se putea face asa ceva.Cred ca banii in majoritatea lor se duc la partidele din coalitie si in buzunrele celor mai mari SEFI.Si cand te gandesti ce promisiuni faceau acesti MINCINOSI in perioada preelectorala !

  4. Parca doar Politia plateste bani grei pentru chirie?
    La Sibiu, tribunalul si judecatoria au stat din 2011 pana in 2014 in chirie, intr-un spatiu privat impropriu pentru care se plateau bani grei in fiecare luna (peste 30.000 Euro), iar din 2020 s-a mutat intr-un alt spatiu privat cu o chirie multa mai mare.
    Toate acestea in timp ce cladirea Tribunalului de pe Bdul Victoriei este abandonata de aproape 10 ani (se implinesc in noiembrie 2021) de cand a fost evacuata sub pretextul renovarii sale.
    Nici proiectul de renovare a cladirii nu a fost bine intocmit, dar a fost achitat cu bani multi si este inutilizabil deoarece nu reflecta situatia reala si completa a cladirii.

  5. Sunt companii mari, pline de bani, ca Hidroelectrica care putea avea un sediu de 20 de ani.
    Inainte de 2012 statea intr-un sediu care ii alimenta conturile lui Dan Ioan Popescu si acum sta cu chirie intr-o locatie plina de aparatura de ascultarea a SRI,sanchi un building construit de un grec:)))

  6. Nu ne mira finanțarea unor ,,clienți” ai regimului, prin scenariul : bă , noi te ajutam sa- ți scoți bani pe investiție dar sti tu ! ,trebuie sa ,,ieși la zar” la ,,băieții” . Caz palpabil in sector 2. Acum vreo 10 ani o clădire de epoca de pe bld, Carol I situată in apropierea ambasadei Greciei , dar spre sensul de mers către ,,Universitate” spre mirarea noastra , a fost renovată .In acest edificiu a ființat vreo 7-8 ani Direcția de Evidentă a populației apartinand de ,, Interne”, care a plătit din bani publici chirie ,,șmecherului ‘ agreat de ,,băieții”. Si chiar cazul Primăriei Capitalei pe timpul lui Oprescu( al carui fiu are o clinica in Grecia , din ,,amărâtul “ de salariu al lui Moscala mare . Se știe ca gradinarul lui Oprescu avea salariu 7.000 lei lunar.Asta e regimul FSN pentru care nu contează ca la ,,Colectiv” au murit 69 de tineri – care deranjau regimul prin convingerile lor occidentale, si nu înțelegeau sa plece din țara după cum a grăit Ilici-KGB, in anii ‘90 . Valori care puteau sa schimbe țara , De aceea Năsui, Rafila, Voiculescu, Zdrula, Böde, Bogdan Gheorghiu , Bârna Tanczos, Eduard Novac , Octavian Berceanu , Orbán, Câțu , Barna, Kelemen Hunor si toți de la butoane sunt preferați. Nu mai vorbim ce comunisti zeloși , gen Ion Dincă , Bobu , Ceau si Leana lui Zapacitu care sunt in provincie, baronii roșii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.