Iran: Represiunea continuă

Este dificil să fii o tânără în Iran. Presiunea polițienească a regimului islamic al ayatollahilor continuă să fie prezentă și pedepsește tinerele care îndrăznesc să încalce codul vestimentar; o interdicție care, în realitate, tinde să considere femeile ca ființe fără dreptul de a se exprima liber.
Ultimul eveniment cunoscut a avut loc pe 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii, când cinci tinere au început să danseze și să cânte, scoțându-și basma. L-au înregistrat pe video și l-au distribuit pe rețelele de socializare. Cântecul a fost despre „Calm Down”, un hit mondial interpretat de Selena Gomez, unde se spune că „Toată cealaltă fată trece linia, dar acea fată o încalcă—”
Cele cinci tinere au fost reținute de poliție și forțate să difuzeze un alt videoclip în care își cer scuze că au încălcat legea islamică. Numai așa au fost eliberate.
Guvernul a indicat că așa-numita „poliție islamică de onoare” a fost dizolvată, dar represiunea continuă, în special împotriva tinerilor. De când tânăra, Mahsa Amini, de origine kurdă, a murit în închisoare în septembrie anul trecut, „din cauza unui văl prost așezat” demonstrațiile feminine împotriva regimului islamic nu s-au oprit.
Și represiunea nu se oprește. În ciuda miilor de decese cauzate de virusul „Covid 19″ și a crizei economice grave pe care o suferă Iranul, regimul mai are timp să reprime femeile, de parcă singura preocupare a liderilor religioși ai țării ar fi felul în care se îmbracă femeile.
Voalul trebuie să acopere de la rădăcinile părului până la spate; unghiile nu trebuie vopsite și bineînțeles că nu pot ieși în stradă însoțiți de un bărbat care nu este fratele sau soțul lor.
Iranienii continuă să folosească rețelele sociale pentru a arăta cum își tund părul și cum își ard voalele. Pentru securitate, unii își acoperă fețele pentru a nu fi recunoscuți, dar cei mai mulți o fac cu fețele descoperite.
Guvernul a încercat să convingă oamenii că protejează femeile anunțând numirea unui „director al afacerilor femeilor” în persoana lui Ensieh Khazali, dar această manevră nu păcălește pe nimeni, mai ales când această funcționară, cunoscută pentru funcțiile conservatoare, a condamnat demonstraţiile. Khazali sprijină căsătoria tinerilor minori, în conformitate cu directivele președintelui, Ibrahim Raissi.

Articol scris pentru cotidianul.ro de jurnalistul spaniol Manuel Ostos Lopez

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

14 Comentarii

  1. Multumiti-le printilor si bunicilor vostri care au vrut ayatolah, nu sahinsah progresist. Imi amintesc cu ce bucurie a fost primit inapoi plosnita aia medievala de Khomeini. Bucurati-va si acum si pupati-va parintii si bunicii ptr binele pe care l-au facut fiicelor si nepoatelor lor.
    Sa va traiasaca ayatolahii!…..[Rumburak]

  2. In schimb in Spania nu e greu sa fii o tanara si daca esti un tanar. Poti sa-ti modifici genul de pe actele de identitate fara nicio alta actiune in afara de o declaratie publica de nonconformitate cu sexul atribuit la nastere. Dreptul de te exprima liber s-a transformat in dreptul de a te preface ca esti orice doresti, facand abstractie de sexul biolgic si obligandu-i pe cei din jur sa iti respecte delirul alimentat de pseudostiinta unor imbecili. represiunea continua..

  3. Aiurea: chiar astazi am vazut un documentar (francez) pe Arte, „Drumul matasii” cu oprirea-n Iran. Interviuri si cu intelectuale de-acolo, care spuneau ca burka pe care-o poarta = traditionala, însa, în rest, sunt si se simt libere. Învata si-si exercita profesia. Ca nu-s „miscari feministe” pe-acolo, „casatoria pentru toti”, etc, nici un bai. Tipele merg pe strada, bine mersi, în grupuri (de femei). Si pe-alaturi, barbatii care-si exercita si ei meseriile, prin bazare imense. Civilizatia si cultura locului. Nu pricep de ce s-au extaziat si se extaziaza europenii la „1001 de nopti” (epopee de capatîi pentru studiul istoriei civilizatiilor si culturilor), în acelasi timp revoltându-se de „drepturile femeilor în Iran”. În care vad ca e si-o comunitate armeniana, lasata sa-si practice religia si având si locasuri de cult. Isparaviti cu americanismele fiindca Iranul e-o tara nucleara si din ce-n ce mai aliata Rusiei. Plus ca burka pe strazile Vestului nu vine din Iran, ci din SUA. Aceleasi care l-au îndepartat pe shah si nu numai (peste tot unde au „intervenit pasnic” prin lovituri de stat si razboaie civile, SUA au instaurat cele mai sinistre regimuri, de la talibanii afghani la Al Quaida în Irak, de care, culmea ipocriziei, tot ele se plâng, dupa aia! Dar carora le lasa (Afganistan) nu numai tari devastate, ci si depozite de arme de sute de milioane de euro. „Burka”, „drepturile femeii”. Când si europencele au dreptul la liniste si PACE, si fara nu stiu câte „reforme” care sa le distruga locurile natale, cu poezia lor cu tot, si dusmani din prietenii si vecinii traditionali. AJUNGE! @Rumburak: Khomeini a aterizat la Teheran (dintr-un avion diplomatic) DE LA PARIS. Unde fusese … refugiat politic. Având si-o curte à la Riar-Shah, si el.

  4. Asupra medicului Geanina Hagima,nu sunt represalii? Asupra lui Olivia Steer nu sunt represalii?Asupra Dr Razvan Constantinescu nu sunt represalii? Asupra noastra nu au fost represalii in pandemie pentru purtarea mastii?Ei ,atunci este necesar ca americanii sa se duca peste ei , peste iranieni ,sa le duca democratia,ca asa nu se mai poate! Atat in SUA,cat si in EUROPA,pe zi ce trece este tot mai multa,,democratie,, incat nu mai stim ce sa facem cu ea.

  5. Masca e sublimul libertății. Cu ea te puteai exprima liber, neîngrădit, fără teama. Noii religii a covidului i te poți inchina numai cu o alta formă de burca fără ca cineva din sfera puterii mondiale sa fie deranjat. De, dacă erau aliații americanilor alta era povestea.

  6. Asta e ritualul etern in tarile musulmane! De ce se plang daca religia practicata in musulmanie nu e modificata? In plus, chiar daca se modifica paragrafe din coran, analfabetii violenti care considera ca doar mama lor e sfanta si doar mama lor trebuie respectata, vor continua practicile si peste zeci de ani! Zicatoarea „E foarte greu sa inhami un cal batran” e valabila oricand in tarile africane si nu numai.

  7. @Ileana Rollason,Ca nu-s „miscari feministe” pe-acolo,
    -ba da,
    de origine kurdă!

  8. Iran are parte de presa nashpa in vest doar pentru ca nu-i inghit pe muricani, se intoarce eoata, deja a trecut de jumate, urmeaza o panta abeupta pentru occident…

  9. Ei, daca ar fi intrat si Iranul in OPEC in ’73 deveneau si ei libertini, democratici si aparatorii drepturilor omului ca Arabia Saudita

  10. @ 18:58…

    La vite le dai furaje.pe prosti ii ignori.
    De ce pierzi timp sa postezi chestii pe care un prost soroshist nu le accepta???
    Zau…nu pricep

  11. SInistra fotografie! „Biata femeie ” nu poate fi absolvita de nici o instanta: daca RAUL ar putea fi redat, ochii ei ar fi materializarea! Moartea fizica a fost depasita. Si spaima ei. Cand accepti o asa sedinta foto, chiar te identifici cu Raul Absolut. P.s. Inca mai sper ca este doar o cretie A.I.

  12. Cum mare minune nu apare in alta tara islamica vecina, revolutie dupa revoltie, taman in Iran. Tineri si tinere altora au uitat sa se revolte numai in Iran, revolta vine pe banda.
    Dictatura, incalcarea drepturilor femeilor si drepturile omului in general, si prin vecini numai ca aia sunt buni prieteni cu presedintele si partidul cate trebuie.

  13. Comentariul din 17 MARTIE 2023 LA 0:34 nu imi apartine. Rog pe respectivul a-si modifica pseudonimul, pentru ca postez cu acest pseudonim de aproape 20 de ani.

    Ileana Rollason, daca Iranul ar fi intr-adevar o tara nucleara, in sensul de a detine armament nuclear, ar fi avut demult soarta Irakului, cind, printr-o operatie fulger, FAM israeliene au distrus prompt instalatiile sale nucleare.

    Pina una alta, indiferent de cit de aliat este Iranul cu Rusia, armata israeliana nu are egal in zona si, pastrind proportiile, chiar in lume.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.