Isărescu: Riscurile sunt în creştere

Poziţia prudenţială şi financiară a sectorului bancar românesc este adecvată, dar riscurile sunt în creştere atât la nivel local, cât şi internaţional, a afirmat joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei „Investiţii în vremuri dificile: cum pot prospera firmele româneşti în noul context?”.

„Rata capitalului total a rămas adecvată, peste media UE, dar rezerva de capital s-a redus o dată cu valoarea de piaţă, din cauza creşterii rapide a ratei dobânzii. Calitatea activelor a continuat să se îmbunătăţească, rata creditelor neperformante scăzând la niveluri europene şi acoperirea creditelor neperformante de către provizioane menţinându-se la niveluri semnificativ mai mari decât media europeană; profitabilitatea a crescut. Cu toate acestea, sectorul bancar din România se confruntă cu o serie de vulnerabilităţi: aşteptările cu privire la un risc mai mare de nerambursare a împrumuturilor din sectorul privat pe fondul înrăutăţirii condiţiilor macroeconomice, incertitudinea cu privire la evoluţiile viitoare şi creşterea serviciului datoriei din cauza ratelor mai mari ale dobânzilor, legătura strânsă între sectorul bancar şi sectorul guvernamental şi polarizarea instituţiilor de credit în funcţie de dimensiune”, a declarat Mugur Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, încetinirea creditării, care a început în al doilea semestru al anului 2022, s-a datorat şi creşterii costurilor de finanţare pe fondul înăspririi atât a politicii monetare, cât şi a standardelor de credit. În al doilea trimestru al anului 2022, băncile au înăsprit standardele de creditare pentru împrumuturile acordate societăţilor nefinanciare şi gospodăriilor şi era de aşteptat să continue să facă acest lucru în trimestrul al treilea din 2022. Criza energetică prelungită, tensiunile geopolitice accentuate şi incertitudinea crescândă despre perspectivele economice au determinat băncile să reevalueze nivelul de risc.

El a spus că, în ceea ce priveşte provocările ridicate de schimbările climatice şi eficienţa energetică, din mai 2022, BNR a început să colecteze informaţii despre împrumuturile verzi de la bănci. Datele arată că, în perioada mai – septembrie 2022, companiile au contractat împrumuturi verzi în valoare totală de 976 milioane lei (0,56% din portofoliul de credite corporative). Compoziţia acestor împrumuturi verzi a fost dominată de creditul pentru clădiri verzi (42%), urmat de creditele pentru energie electrică şi sisteme de încălzire şi răcire (24%) şi cele pentru eficienţă energetică (13%).

Isărescu a declarat că pentru 2022, creşterea anuală a PIB-ului real este estimată să ajungă la circa 5%, mai mică decât cea înregistrată în 2021. Pentru anul trecut, creşterea a fost determinată de avansul substanţial din prima parte a anului. În 2023, se preconizează că activitatea economică internă va pierde un avânt semnificativ, din cauza anumitor influenţe negative substanţiale. O contribuţie favorabilă la creşterea economică va veni, în special pe termen mediu, din fondurile europene, inclusiv din programul Next Generation EU.

De asemenea, guvernatorul BNR a făcut referire la responsabilităţile Băncii Naţionale a României, menţionând că instituţia îşi propune să ancoreze aşteptările inflaţioniste pe termen mediu, să readucă rata anuală a inflaţiei la ţintă, într-o manieră care să conducă la realizarea unei creşteri economice durabile. Se estimează că rata anuală a inflaţiei IPC va urma o traiectorie descendentă treptat, dar va rămâne uşor peste banda de variaţie a ţintei şi anul viitor.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a prezentat joi rezultatele Sondajului său anual de investiţii în România, în cadrul unui eveniment organizat împreună cu Banca Naţională a României. Sondajul arată că, în medie, firmele din România au ieşit din pandemie într-o formă relativ bună şi au folosit criza ca pe o oportunitate de schimbare. Sondajul BEI a vizat peste 12.000 de întreprinderi din Uniunea Europeană şi 800 de firme din SUA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

27 de Comentarii

  1. E,..mda, Asta e.. Totuși la ce te așteptai bre ??? De a ieșit borfașul la vorbitor, inseamnă că evenimentul s-a produs,.. Deci caca-maca trei prune,..și gata,..

  2. De ar iesi tataie asta la pensie la propriu poate am avea si noi o alta sansa. Cati oameni pregatiti nu sunt in tara asta? Dc nu pot veni in locul astuia cu aer proaspat si o viziune moderna. Parca suntem blestemati sa nu avem posibilitatea unei schimbari in bine

  3. Mugur Isarescu si BNR-ul sunt ale multinationalelor, apara interesele bancilor si marilor firme straine in Romania mai ales prin protejarea evaziunii fiscale uriase desfasurate de acestea ! Transferul profiturilor obtinute in Romania catre tara mama, „cosmetizarea fiscala” este pazita cu sfintenie de BNR.

  4. Sper sa se termine cu luxul acesta in care va huzuriti, voi protejatii si membrii sistemului de exploatare si represiune economica a cetatenilor romani. In afara de marirea lefurilor si import de armament, mariri de dobanzi, pensii speciale, favorizarea firmelor straine, pauperizarea populatiei, altceva nu faceti.

  5. „A fi sau a nu fi,aceasta-i intrebarea !”Guvernatorul in hamleti descoperind craniul lui Vasilescu

  6. „rRomania refuza sa intre in criza”… dupe cum zicea Petrov, asa ca stati linistiti, aveti incredere ca are guvernul grija de voi. HAHAHAHA

  7. GUVERNATORUL BNR TREBUIE VALORIFICAT LA RABLA DACA SE MAI POATE ………….VALORIFICA PUTREGAIURILE UMANE……….

  8. Asta a uitat zicala din batrani „HOTUL STRIGA: HOTIII!” si continua vocaliza. Ba nesimtire luxoasa, ce se intampla cu bogatia aurifera carata benevol politic la Londra? E la fel cum s-a intamplat cu rusica in antichitate? Deh, sunt doua puteri(basini criminale) mondiale si s-au programat in serii, a fost randul rusicai si acum e randul londrei? Asa se vede, se simte, asa pare!

  9. Acest individ este o nulitate in domeniu economic bancar ! A supravietuit în funcție datorită servilismului față de tîlharii din politică ! Toate băncile jefuite și falimentate după ’90 erau sub controlul BNR . ,,Creditele neperformante” de miliarde de dolari n-au mai fost recuperate, au imbogățit peste noapte șleahta din politică(și servicii) .Ca recompensă postul de guvernator i-a fost acordat pe viață individului .Să fie sănătos ,poporul nu se supără ,acceptă cuminte orice !

  10. Domnu’ Isărescu,
    Rog verificați dacă Moș Vasilescu a cumpărat vreo sticla de vin de la podgoria dumnevoastră ?!
    Io cred că individu’ asta e fals, precum leul românesc !

  11. bea un ceai de tei dle academician cu demisia de o zi ca guvernator???

  12. Lumea ia foc. Diferenta dintre bogati si saraci a devenit critica. Prea multi functionari gras platiti. Ciolos primeste mii de euro pe luna doar ca a fost comisar european sau ce a fost. Nu inteleg aceste privilegii. Auzi, noi nu absorbim fonduri europene dar marim salariile celor ce se ocupa de fondurile europene. Vive la France!

  13. Intreb si eu daca e asa cum se zice prin media…ca aurul natiei, vr’o suta de tone, e pitit prin hrube londoneze iar restul rezervei valutare, de dzeci de miliarde de dolari, consta in titluri de stat americane ?!?
    Si totusi…care o fi adevarul?

  14. Conu Isa e deja imbalsamat! Mutati cadavrul pe strada Academiei!

  15. E ridicol , instituții ocupate se securiști și turnători , profituri record pentru bănci, ratele aproape duble, Nuțu Cămătaru care și-a făcut IFN, inflație la alimentele de bază de 50 la suta, preturi enorme la energie nejustificate samd

  16. Ca de obicei, ziceri pe care omul simplu nu le pricepe și rămâne mereu în beznă. Asta-i situația! BNR-ul „lucrează” pentru el!

  17. Stimate Domn Mugur Isarescu,
    Zeci de ani atzi fost creditat cu incredere.
    In 2010 atzi tacut.
    Cu respect, Va rog sa luati o mai lunga pauza.
    10 luni ar fi mult???
    Intreb, doar!

  18. & Trebuie să fiți conștienți că guvernatorul BNR este cultivator de ce mănâncă vulpea, de struguri, ?

  19. si nea Manole nu ‘sare calul” si da cu imprumut (fara sa mai primi inapoi) citeva tone de aur ca sa ajutam sarmanii bancheri care au patit rusinea…?

  20. Bancile si societatile de asigurari sunt uneltele cu care se jupoaie omul de rand. Imi aduc aminte cand Dragnea era scuipat si demonizat ca a crescut ROBOR-ul 3 luni la 2,9 , acum cand BCE face ce face , sau Roborul si ” sosia ” s-au dus in slavi , nu mai tipa nimeni. Cand Dl Ispravescu ne indemna sa facem imprumut in franci elvetieni iar firmele de rating erau platite sa indemne romanii la dezastru ( nimeni nu vrea sa explice cum s-a dublat valoarea francului) , iar bancile imprumutau in franci doar cu imaginea creata ( nu aveau bani , aveau doar imagine si credibilitate) n-a tipat nimeni. Romanii nu- s buni decat la sapa si trai de caine flamand. Gazul se extrage cu cost de 20 bani /mc si se vinde cu 3.5 lei / mc, curentul la cernavoda se produce cu 9 bani , se vinde cu 1 leu. Mai aveti piele Romani? Vindeti-o ! O vorba orientala zicea asa: „cand rahatul / KK-tul o sa ia valoare ,saracii vor ramane fara fund/ c-r”

  21. Nu va panicati! Acoperă cei de la BNR găurile cu salariile lor astronomice dintr-un număr scandalos de ani.

  22. Din mana intinsa lipseste un cap, nu-i asa?!?!Avem un profet nou , care nu face bine romanilor. Profetul din Damaroaia s-a mutat in strada Doamnei?!?!

  23. Poate ar trebui să aibe o lozincă mare in birou, la fel ca și in parlamentul român, cu cât se imprumută romani pe minuut și cu ce dobăndă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.