Istoria din viața noastră nebună

Mi-e greu să spun ce-ar putea rămîne din istoria nebună a acestor zile, din consultările lui Klaus Iohannis și din sforăriile jocurilor politice. Poate că nimic, poate că niște nume, poate că altceva decît ne așteptăm noi. Oricum, în loc să mă supun unor călătorii imaginare prin subconștientul președintelui sau al candidaților pentru  posturile de miniștri și premier, îmi cade mai bine să mă întorc în timp.

Lansarea colecției de vinuri Marama (Domeniul Coroanei Segarcea) m-a dus de două ori în sufrageria Reginei din Castelul Bran, la o ceremonie restrînsă, în care era evocată personalitatea Reginei Maria. Era atît de impresionant să vezi cum sute și mii de  turiști, înșiruiți și disciplinați în coloane ca elevii în excursie cu școala, parcurgeau  sălile, holurile și curtea interioară a Castelului, vorbind pe vîrful buzelor, de parcă ar fi vrut să nu perturbe liniștea istoriei. Legenda lui Dracula și mitul Reginei Maria aduc la Bran un milion de turiști pe an, iar călătorii cumpără orice obiect marcat cu figura  Reginei Maria și cu imaginea Castelului Bran, cărți, albume, vederi, sticle cu vin, tricouri, sacoșe, bandane, gadgeturi, orice face legătura între loc, istorie și călător.

Același lucru se întîmplă la Castelul Peleș, unde albumele bogate, tipărite în excepționale condiții grafice cu prilejul fiecărei expoziții organizate, au devenit  veritabile dosare de istorie românească. Și se cumpără ca suvenir, ca documente, ca probă de modernitate românească.

Am descins și la Balcic, în Castelul Reginei Maria, cu aceeași ocazie a lansării colecției Marama. Era un alt loc legat de personalitatea Reginei. M-a impresionat grija  bulgarilor față de Castelul Reginei și față de grădină, cultul lor pentru imaginea  Reginei Maria care nu le aparținea. În mai toate locurile importante din Balcic, de la chioșcuri, restaurante, holuri de hotel chiar și instituții, găseai fotografii, unele mai mici, altele, de-a dreptul uriașe, ale Reginei Maria. Și, în mai toate, Regina purta pe cap inegalabila maramă oltenească. În fapt, este vorba despre consacrarea unui obiect din  ținuta populară oltenească, ridicată de Regina Maria la rangul de simbol al civilizației românești. E a ridicat marama la rangul de mare artă și de poezie romanească. Peste  ani, marama a devenit o imagine istorică, un simbol dar și un brand.

Reunirea elitelor românești la Palatul Regal, actualul Muzeu Național de Artă al României, pentru o evocare complexă a Reginei Maria ne-a arătat încă un lucru. Că personalitățile istoriei noastre, pe lîngă rolul lor în făurirea Românei moderne, sunt și valori morale și simboluri patriotice. În același timp, numele și biografia lor conțin elemente de mare pregnanță pentru branduri românești. Este cazul vinarsului  Brâncoveanu, acceptat imediat ca simbol al înțelepciunii și al sacrificiului Sfîntului Martir Constantin Brâncoveanu. Același lucru e valabil și în cazul Castelului Bran, al colecției de vinuri Marama și al altor cîteva produse, nu multe, care poartă nume sau  cuvinte cu o puternică rezonanță istorică.

Anglicizarea exagerată a numelui de firme, generalizarea limbajului de comunicare pe Facebook și pe Twitter, absorbția de neologisme, în special din limba engleză, toate  duc, parcă, denumirile românești într-un con de umbră. Nu traversăm o perioadă prea dulce pentru specificul românesc. Din păcate, spațiul politic românesc nu are parte nici de oameni care să înțeleagă și să susțină o altă direcție. Dar, cu trecerea  anilor, românii vor simți importanța identității și se vor întoarce și mai devotați către valorile care vin din istorie, indiferent că le întîlnesc prin muzee, prin cărți, prin artă sau prin magazinele pentru cumpărăturile zilnice.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

11 Comentarii

  1. Dispare taranul roman, talpa tarii, care de veacuri a fost si plugar si ostas si pastrator al valorilor fundamentale. El este cel care a scris istoria dureroasa dar admirabila a acestei natiuni pe care a facu-o sa supravituiasca secolelor de intrigi si crime. Am supravietuit asa cum s-a putut. Cind am deranajat ne-au omorit conducatorii. Ce e trist ca s-au gasit, dintre noi, multi, prea multi care sa tradeze. Ziua de azi nu este o exceptie. E o chestiune de alegere, in special a celor platiti sa faca bine, iar ei, de cele mai ulte ori, aleg pentru ei fiind conditionati de propria lor micime, primitivism, lipsa de empatie si altruism. Valorile le stim cu totii insa alegerile noastre, cel putin de 30 de ani incoace, sint impotriva intereselor noastre. Nu stiu cit si ce ne mai apartine si mai ales cita dorinta mai avem sa ne adunam si sa reusim impreuna. Curajul, generozitatea, puritatea intentiei, compasiunea au disparut…Sintem o natiune trista pentru ca ne facem rau cu mina noastra.

  2. Pe 15 octombrie 1922 a avut loc Incoronarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria. Maine la Alba-Iulia se deschide o expozitie pentru a celebra acest eveniment din istoria romanilor

  3. N-am dormit deloc din cauza aerului poluat din apartament. In una dintre reprize, am simtit o durere puternica in crestet si in ceafa. Am fugit la fereastra si dupa vreo 15 min mi-am revenit. Am deschis toate geamurile si nu am inchis niciun ochi toata noaptea. Mi-e frica, deoarece e clar ca aerul poluat imi face mult rau. Va rog sa ma înțelegeti.
    Va multumesc.

  4. Va multumesc. Pomparea de gaze nu mai este sesizabilă (prin miros) pentru moment. Sper să nu revină mai târziu, asa cum s-au intamplat lucrurile ieri.
    Va doresc o zi cât mai frumoasa!

  5. maria, stim ca ai plecat de la noi in timpul tratamentului. te asteptam cu drag pt continuarea lui. ia legatura cu dr.ciomu, care te va trata cu blindetze 🙂

  6. Cu o singura completare sau … concluzie, sa nu confundam sau confundati, valoarea si actiunile reginei Maria pentru promovarea intereselor Romaniei cu actualele „ramasite ale fostei familii regale, lipsite de valoare !. Cred ca regina Maria, ar fi singura reprezentanta regala care ar merita statuie in Romania pe langa printul A.I. Cuza.

  7. De unde ati tras concluzia ca actualele „ramasite” ale familiei regale sunt lipsite de valoare ? Nu,noi nu meritam asemenea sa fim reprezentati de astfel de persoane.Unora din noi le plac infractorii si vanzatorii de tara,care s-au imbogatit peste noapte,pe spatele naivilor si prostilor care mai cred inca in comunisti.

    • Repeta concluziile ‘istoricului’ Petrov. Ii este infinit mai simplu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.